"Mammu, deputāti pīpē, bet tu man "saltiņu" atņēmi!" Valsts galvas lauž šķēpus par Saeimas smēķētavas slēgšanu (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka 14. Saeimas pirmās sēdes laikā.
14. Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka 14. Saeimas pirmās sēdes laikā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimā ceturtdien, 23. martā, noritēja plašas debates par smēķēšanas ierobežošanu. Plānots, ka tabakas izstrādājumus turpmāk varēs iegādāties tikai no 20 gadu vecuma, bet pilnībā paredzēts aizliegt tirgot aromatizētās elektroniskās cigaretes. Deputāti šos ierosinājumus vērtē pretrunīgi, tomēr visasākie strīdi izvērtās par aicinājumu Saeimā likvidēt smēķētavu, vēstī TV3 Ziņas.

Noskaties sižetu!

Priekšlikumu par aromatizētāju aizliegumu iepriekš virzīja pašlaik jau bijusī veselības ministre Ilze Viņķele ("Par"). Vienlaikus plānots noteikt ierobežojumu ražot un laist tirgū tabakas izstrādājumus, tabakas aizstājējproduktus vai elektroniskās smēķēšanas ierīces, kas vizuāli atgādina saldumus, uzkodas, kā arī rotaļlietas.

Atbalsi sociālajos tīklos raisīja dažu deputātu izteicieni par jaunajiem grozījumiem, īpaši par lēmumu slēgt Saeimas smēķētavu:

Visemocionālākais no deputātiem bija Ingmars Līdaka (AS): "Es smēķēju jau 40 gadus, un es ļoti labprāt to nedarītu. Bet šis lēmums nekādā veidā nepiespiedīs mani atmest šo savu slimību. Un situācija būs kāda – es un droši vien vēl diezgan daudzi kolēģi arī lietus laikā, arī ziemā, iesim ārā tepat blakus Saeimai vārtrūmē pīpēsim. Ies garām tūristi, brīnīsies. Ies garām mamma ar Jānīti. Jānītis raustīs mammu aiz stērbeles un teiks: “Mammu, redzi, deputāti pīpē, bet tu man “saltiņu” atņēmi!””

Sēdes laikā ar argumentiem par Saeimas smēķētavas slēgšanu izcēlās arī citi deputāti - gan par, gan pret:

“Es esmu bijušais smēķētājs, nesmēķēju jau astoņus gadus, tā ka es saprotu abas puses. Bet nu, no otras puses, tie bijušie ir tie naidīgākie, tā ka lūdzu varbūt arī neuztvert personīgi manis teikto. Aicinu atbalstīt šo priekšlikumu un slēgt arī smēķētavu Saeimas ēkā,” rosināja deputāts Gatis Liepiņš (JV).

“Būs jāaiziet līdz Doma laukumam. Un tad varēs tur draudzīgi stāvēt Doma laukumā, uzpīpēt, satikties ar vēlētājiem, padiskutēt, un tas, iespējams, arī atstās pozitīvu iespaidu uz lēmumu pieņemšanu,” šo ideju komentēja deputāte Ramona Petraviča (LPV).

Jānis Reirs (JV) norādīja, ka nesmēķē, taču arī neatbalsta lēmumu par smēķētavas slēgšanu.

Lemjot par Saeimas smēķētavu likvidēšanu, balsis sadalījās vienādās daļās 43 pret 43. Otrās balsošanas laikā ar 48 balsīm “par” priekšlikumu atbalstīja. Taču, lai pieņemtās izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāpieņem trešajā lasījumā. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš galīgajam lasījumam noteikts turpat divi mēneši.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu