Nenovērsties, bet izprast - dziesmā "Atver acis un sirdi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ, pievēršot sabiedrības uzmanību Dauna sindroma dienai 21. martā, čellu trio "Melo-M" un dziedātāja Dināra Rudāne iepazīstināja ar jaunāko kopdarbu - dziesmu "Atver acis un sirdi".

Dziesmas tekstu radījusi dramaturģe un rakstniece Rasa Bugavičute-Pēce, mūzikas autors – komponists Kārlis Auzāns, savukārt videoklipā dziesmu iedzīvinājis režisors Emīls Alps.

Projekts aicina sabiedrību paraudzīties uz cilvēkiem ar invaliditāti no cita skatpunkta. Tie, kuri ikdienā tikpat kā neparādās uz ielām, veikalos, koncertos, muzejos, pēkšņi kļūst par daļu no mākslas darba, izpludinot robežu starp to, ko uzskatām par mākslas vērtu un ko – par tālu esošu no šī apzīmējuma. Dziesma mudina skatīties sev apkārt ar atvērtu sirdi, pamanot, cik daudz kopīga mūsos ir un cik skaista ir dažādība.

Rasa Bugavičute-Pēce atzīmē: "Dziesma ir aicinājums nolikt malā aizspriedumus un ieraudzīt ikvienā mūsu līdzcilvēkā sevi pašu. Jo mēs visi esam līdzīgi, mēs visi gribam, lai mūs mīl, pieņem un saprot, lai mums tiek dota iespēja sevi realizēt, neatkarīgi no mūsu hromosomu skaita vai zeķu krāsas.”

Dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce
Dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce Foto: Publicitātes foto

Savukārt režisors Emīls Alps norāda: "Es ticu, ka cilvēki ar Dauna sindromu nav tikai "pelēkā masa" – viņi ir spilgtas personības ar saviem sapņiem un nerimstošu enerģiju. Bija patiess prieks redzēt videoklipa varoņu aizrautību, rādot savus hobijus, kā arī sajust cilvēcību un rūpes no mūsu filmēšanas komandas puses."

21.martā tiek atzīmēta Pasaules Dauna sindroma diena. Dauna sindroms ir biežākā no ģenētiskajām izmaiņām, un tas rodas, ja cilvēkam šūnu dalīšanās procesā izveidojas 47 hromosomas tipisko 46 vietā. Latvijā ir gandrīz 1300 cilvēku ar Dauna sindromu, un vairāk nekā 400 no viņiem ir bērni. Ir gadījumi, kad cilvēki ar šo sindromu var dzīvot patstāvīgi, strādāt un veidot ģimenes, ja dzīves laikā saņem nepieciešamo atbalstu.

Mikroskopā hromosomas izskatās pēc īsākām un garākām zeķītēm, tāpēc pasaulē Dauna sindroma dienu atzīmē, velkot kājās nesaderīgas zeķes – tas ir vienkāršs un pozitīvs veids, kā parādīt savu atbalstu ikvienai ģimenei, kurā dzīvo cilvēks ar Dauna sindromu.

Projekta vadītāja, biedrības "Dauna sindroms Latvija" valdes locekle Velga Polinska stāsta: "Ir svarīgi runāt par jautājumiem, no kuriem lielākajai daļai sabiedrības gribas novērsties. Tikpat svarīgi ir darīt to vieglā, atbalstošā veidā, lai veicinātu dziļāku izpratni un parādītu, ka funkcionāli traucējumi nav nepanesama dzīves nasta. Esmu pārliecināta, ka šis darbs dzīvos ilgu mūžu, katrreiz klausītājam un skatītājam atgādinot, ka ikviens no mums vispirms ir cilvēks.”

21. martā dziesma izskanēja un turpinās skanēt lielākajās Latvijas radiostacijās, savukārt klipu var novērtēt “Melo-M” oficiālajā “Youtube” kanālā, kā arī sociālajos tīklos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu