Mūziķe pamet orķestri, jo nevēlas kara laika atskaņot krievu mūziku

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" koncertmeistare, vijolniece Marta Spārniņa pēc 14 šajā muzikālajā apvienībā nostrādātiem gadiem nolēmusi to atstāt, jo nevēlas kara laikā izpildīt krievu autoru darbus, turpretim diriģents Normunds Šnē uzskata, ka mūzika nav saistāma ar politiku, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Kultūršoks".

Spārniņa pauž, ka laikā, kad Krievijai noteiktas sankcijas un politiķi strādā, lai Ukraina pēc iespējas drīzāk saņemtu tai nepieciešamos ieročus, mūziķi dara tieši pretējo - popularizē krievu kultūru, kamēr pašlaik to vajadzētu nedaudz pieklusināt. Domai, ka kara laikā nevajag atskaņot krievu komponistu mūziku, piekrīt 11 orķestra mūziķi, bet trīs uzskata, ka nevajag atskaņot krievu mūsdienu komponistu mūziku. Turpretim astoņi domā, ka krievu komponistu mūziku vajag spēlēt.

Kamerorķestra diriģents Šnē raidījumam skaidro, ka viņš ir atvērts repertuāra izvēlē un mūzika ir māksla, kurā nav nekāda īpaša vēstījuma. Orķestris nespēlē mūziku, kas slavē prezidenta Vladimira Putina varu vai kā tamlīdzīgi, pauž Šnē. Diriģents arī atteicis Spārniņai viņas lūgto bezalgas atvaļinājumu uz krievu autoru koncertiem, lai gan orķestrī līdz šim esot bijusi ierasta prakse saņemt bezalgas atvaļinājumus uz atsevišķu koncertu laiku, ņemot vērā, ka visi mūziķi darbojas vairākos orķestros. Rezultātā Spārniņa uzrakstījusi atlūgumu.

Orķestra izpilddirektore Anete Toča uzskata, ka protestēt pret repertuāru ir nepamatoti, un tā nav cīņa, kas palīdzēs Ukrainai uzvarēt karu.

Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko Lielbritānijas laikrakstā "The Guardian" aicinājis Rietumvalstīs neatskaņot krievu mūziku, tai skaitā, Pētera Čaikovska mūziku, kamēr Krievija neizbeigs karu.

Lietuvas Kultūras ministrija uz šo aicinājumu reaģējusi, aicinot Lietuvas kultūras iestādēm pārskatīt savu repertuāru.

Latvijas Nacionālās operas un baleta repertuārā ir septiņi krievu autoru darbi. Teātra valdes loceklis Sandis Voldiņš uzsver, ka pieņemts lēmums jaunus krievu autoru darbus neiestudēt, bet no esošajiem neatteikties.

Arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris turpina atskaņot krievu komponistu darbus. Orķestra direktore Indra Lūkina uzskata, ka ir jācīnās pret to ļaunumu, kas šobrīd notiek pasaulē, bet nav jācīnās pret vēsturi un pret tiem komponistiem, kas jau ir viņsaulē.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) domā, ka pašlaik būtu labi atturēties no krievu autoru darbu iestudēšanas, taču lemšanu par repertuāru viņš atstāj kultūras organizāciju vadītāju ziņā, vēsta raidījums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu