FOTO ⟩ Viss, kas kustas, viss, kas skan - Kristians Brekte un Modris Svilāns “Siguldas DEVONĀ”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edgars Semanis

Priecējot mākslas cienītājus ar krāšņu šovu, svētdien, 2.aprīlī, savu jaunāko izstādi “Troksnis” atklāja mākslinieku tandēms Kristians Brekte un Modris Svilāns. Izstāde kultūras un mākslas telpā “Siguldas devons” ir daļēji retrospektīva ekspozīcija, kurā kultūras centra "Siguldas DEVONS" izstāžu zāles apmeklētājiem piedāvāta iespēja vienkopus aplūkot mākslinieku tandēma pēdējā laikā tapušos skaņas un kinētiskos objektus, kas iepriekš atsevišķi bijuši iekļauti izstādēs "ALL'ARM" (2020), "Baltic Sia" (2021) un "Skaņurīki" (2022), kā arī lielformāta karātavu instalāciju no K. Brektes izstādes "Bruised" (2018).

Uzskaitītajos projektos mākslinieki pievērsušies netradicionālai skaņas un mūzikas izpētei, radot unikālus skaņas mākslas objektus, kuri darbojas ar sensoru palīdzību - kinētika un skaņa telpā burtiski rezonē ar cilvēka kustību, viņam pārvietojoties un fiziski iedarbinot katru no objektiem. Izstādes kuratore - Auguste Petre. Ekspozīcijas atklāšanā apmeklētājiem bija īpaša iespēja doties ekskursijā starp mākslas objektiem kopā ar māksliniekiem un izbaudīt apvienības “+K+M+B” performanci.

Mākslas darbu sērijas "ALL'ARM" koncepcijas balstās senākā elektroniskās mūzikas instrumenta teremina skaņas izpētē un objekti veidoti no dažādiem sadzīves priekšmetiem un utilizētas elektrotehnikas. Tādējādi, pievēršot uzmanību iespējamai patērnieciskuma ilgtspējai, mākslinieki vecai vai nolietotai sadzīves tehnikai devuši atkārtotu iespēju pilnvērtīgi kalpot jauniem mērķiem.

Par iedvesmu "Baltic Sia" ietvaros tapušajai darbu sērijai kļuva ceļojums uz Vjetnamas dienvidu daļu 2019. gada sākumā, kur pieredzētā atkritumu dominance pilsētvidē un nomaļos lauku nostūros, kā arī plašākas sabiedrības vienaldzība šajā jautājumā lika pārdomāt aktuālos klimata izmaiņu jautājumus.

Savukārt "Skaņurīki" ir veltījums latviešu tautas mūzikas instrumentiem, to apzināšanai, balstoties skaņas piederībā, kā arī laikmetīgām šo instrumentu interpretācijām, izmantojot vizuālās mākslas aktuālos medijus. Skaņas objekti veidoti, atsaucoties uz etnomuzikologa Valda Muktupāvela pētījumu par tautas instrumentiem Latvijā. Ekspozīcijā iekļautas tradicionālo latviešu gaisskaņu un plēvskaņu laikmetīgas interpretācijas.

Katrs no izstādē iekļautajiem mākslas objektiem ir no jauna radīts speciāli kultūras centra "Siguldas devons" telpai, tādējādi nodrošinot gan vizuālo, gan pieredzes neatkārtojamību ikvienam šī projekta apmeklētājam.

Kristians Brekte un Modris Svilāns ir Latvijā atzīts mākslinieku tandēms, kas guvis panākumus un pieredzi arī ārpus valsts robežām. Jau vairākus gadus abi mākslinieki aktīvi strādā pie sev personīgi interesējošu tēmu estētiskas pētniecības, skarot arī plašākai sabiedrībai nozīmīgas tēmas. Izstādes kuratore Auguste Petre ir neatkarīgā kuratore, mākslas procesu pētniece un producente, kūrējusi vairākas laikmetīgās mākslas izstādes ar starptautisku mākslinieku dalību, viņa ir arī vairāku izstāžu koncepciju un pavadošo tekstu autore.

Izstāde pieejama no 2. aprīļa līdz 30. aprīlim kultūras centra “Siguldas devons” apmeklētājiem darba laikā un apskatāma bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu