Hermanis izsakās par Dalailamu, kuru saticis vairākkārt: Esmu diezgan drošs, ka viņš ir izkūkojis prātu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA/Shutterstock/TVNET kolāža

Visā pasaulē plašu sabiedrības atbalsi ir ieguvis video, kurā tibetiešu garīgais līderis Dalailama lūdzis kādu zēnu "sūkāt viņa mēli". Vienaldzīgs par redzēto nav palicis arī Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, kurš Dalailamu saticis pat vairākkārt. Viņš dalās ar vairākām epizodēm no tikšanās reizēm ar garīgo līderi un pauž, ka, viņaprāt, Dalailama ir "izkūkojis prātu".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alvis Hermanis (@alvishermanis_official)

"Agrāk es ar šo veco fotogrāfiju būtu lepojies, bet kopš šodienas - baigi grūti," publiskojot fotogrāfiju ar Dalailamu, raksta Hermanis.

"Es gan, protams, apšaubu, ka Dalailama ir pedofils (CNN un visur citur publicē video, kur viņš liek mazam puisēnam sūkāt viņa mēli). Esmu diezgan drošs, ka viņš vienkārši ir izkūkojis prātu. Un jau sen.

Man ir daži novērojumi šai kontekstā, jo esmu ticies ar viņu četras reizes.

Gan Daramsalā, gan šeit. Man radās iespaids, ka viņš ir izdomājis sev tādu tēlu "baigi oriģinālais onkulītis", kurš pēc veciem dzenbudisma paraugiem cenšas visus ik pa brīdim pārsteigt ar jokainu un neparedzamu uzvedību. No malas tas izskatījās diezgan neveikli un šoreiz arī viņam diemžēl nāvējoši.

Turklāt man viņš likās drusku pastulbs, ja drīkst tā teikt.

Piemēram, bildē redzamajā publiskās tikšanās reizē no Burjatijas un Tuvas sabraukušie budisti viņam prasīja, kā sadzīvot ar rusifikācijas postu. Uz to viņš atbildēja ar murgiem par brālīgu sadzīvošanu ar krieviem, beigās sāka slavēt Marksu un atzinās, ka pats arī sirdī ir marksists. Par to, ko Ķīna bija izdarījusi ar Tibetu, viņš laikam uz brīdi bija aizmirsis.

Tad vienās pusdienās es viņam izstāstīju gadījumu, ka Latvijā viens starptautisks budistu retrīts (Rūjienas pusē) izgāzās un visi Mjanmas budistu mūki aizmuka ļoti vienkārša iemesla dēļ. Latvijas odi, kuru klātbūtne ir nesavienojama ar meditācijas tehniku. Es viņam teicu, ka budisms ir varena reliģija, bet Latvijas teritorijā tā diemžēl nedarbojas. Mūsu odu dēļ. To es daļēji domāju kā joku, kuru viņš nesaprata. Jo viņa atbilde bija - arī odi ir dzīvas radības, un, ja tie grib nedaudz pasūkt jūsu asinis, tad to viņiem nedrīkst liegt. Okei, lai veicas."

Jau vēstījām, ka skandāls izcēlās, kad tika izplatīts videoieraksts no kāda pasākuma februārī Indijas ziemeļu pilsētā Daramsalā, kur Dalailama dzīvo. Video redzams, ka Dalailama uz skatuves uzaicina apmēram 10 gadus vecu zēnu un liek viņam nobučot viņu uz vaiga un uz lūpām.

Kad zēns paklausīgi izpilda visas prasības, 87 gadus vecais garīgais līderis viņam pasaka: "Tagad pasūkā manu mēli."

Dalailama pirmdien atvainojies par savu rīcību.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu