Pirmo reizi Latvijā no rītdienas līdz 30. aprīlim kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies dāņu kino režisora Larsa fon Trīra visaptveroša filmu retrospekcija. Tajā būs iespēja noskatīties visas fon Trīra pilnmetrāžas filmas, kopskaitā 15 autora kino darbus, aptverot viņa radošās biogrāfijas pilnu spektru. Katru seansu ievadīs eksperta ievadlekcija, kas palīdzēs detalizēti iepazīt režisora unikālo rokrakstu, filozofisko ideju un māksliniecisko izteiksmes līdzekļu izaugsmi hronoloģiskā secībā.

Larss fon Trīrs (Lars von Trier, 1956) savā daiļradē un personības izpausmēs tiek uzskatīts par vienu no skandalozākajiem un kontroversālākajiem Eiropas kino režisoriem. Viņš ir viens no pūristiskās filmu kustības dibinātājiem un manifesta “Dogma 95” autoriem.

Jauniešu komēdijās šad tad izskan frāze: “Es taču netaisos pievienoties kultam, es tikai eju uz ballīti.” Vērojot Larsa fon Trīra darbību četru gadu desmitu garumā, šķiet, ka viņam kino veidošana patiešām ir kas līdzīgs dalībai kultā. Bezatlikuma nodošanās ekrāna mākslai, bieži pārkāpjot konvencionālas robežas, kuras pastāv jebkurā arodā, sevišķi tādā, kur darītāji ir vesela grupa, ne tikai pāris domubiedri.

Zīmīgākā no tām ir konflikts starp režisoru un dziedātāju, multimākslinieci Bjorku. Pēc neomūzikla “Dejotāja tumsā” (Dancer in the Dark, 2000) iznākšanas Bjorka apsūdzēja fon Trīru, ka viņš viņai seksuāli uzmācies un bijis pret viņu psihiski vardarbīgs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp