Seriāls par 20. gadsimta lielāko katastrofu Baltijas jūrā: kāpēc nogrima "Estonia"?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

2022. gadā Somijas, Zviedrijas, Igaunijas un arī Vācijas kino producēšanas kompānijas, kā arī starptautiskais izplatītājs Beta Film sāka vērienīga seriāla “Estonia” uzņemšanu; tas atspoguļos traģiskos trīs gadu desmitus senos notikumus Baltijas jūrā. Vai seriālam izdosies rast atbildi uz jautājumu, kā tas varēja notikt? Kino darbu, kura režisors Mans Mansons ir piedalījies arīdzan lielu popularitāti ieguvušā HBO seriāla “Černobiļa” uzņemšanā, šī gada otrajā pusē varēs skatīties arī Latvijā, jo projekta īstenošanā iesaistīti Baltijas valstu pārstāvji, tostarp Latvijas tehnoloģiju uzņēmums Tet un Latvijas Mobilais Telefons (LMT).

Pirms gandrīz 30 gadiem notikusī traģēdija, nogrimstot prāmim “Estonia”, tiek uzskatīta par 20. gadsimta lielāko katastrofu Baltijas jūrā un otru lielāko pēc kuģa “Titāniks” bojāejas. Lai arī pagājis gana daudz laika un veiktas vairākas izmeklēšanas par notikušo, jūras brauciens nes līdzi vairāk jautājumu nekā atbilžu. Liktenīgais notikums šobrīd tiek iemūžināts uz patiesiem notikumiem balstītā drāmā, kurā mēģinās šķetināt samezglotos amatpersonu un publiskā sektorā iesaistīto stāstus, kā arī uzklausīs atklātos un baisu atmiņu pilnos aculiecinieku pārdzīvojumus.

“Šis viennozīmīgi būs vērienīgākais atspoguļojums traģiskajiem notikumiem, kas tolaik ietekmēja daudzas Latvijas, Baltijas un Skandināvijas ģimenes, tādēļ priecājamies būt daļa no projekta.

Esam pārliecināti, ka skatītājiem seriāls dos iespēju ielūkoties līdz šim neatklātos notikumos un, iespējams, pietuvoties nezināmā atrisinājumam. Spožais seriāla radošās grupas sastāvs vēsta arī, ka sagaidāms izcils rezultāts, un to varēsim nostatīt blakus citiem plašu atzinību guvušiem daudzsēriju dokumentālajiem darbiem, kuros Latvija spēlē nozīmīgu lomu,” saka Tet TV un izklaides pakalpojumu daļas direktore Inga Alika-Stroda.

Foto: publicitātes.

“Kino apvieno prasmi stāstīt stāstus un izteiksmīgu vizuālo valodu, kas spēj iedarboties uz skatītāja emocijām. Tāpēc ir svarīgi kino valodā stāstīt par notikumiem, kas arī pēc vairākiem gadu desmitiem nes līdzi vairāk jautājumu nekā atbilžu. Tas palīdz uzturēt dzīvas atmiņas un varbūt kādu dienu rast vajadzīgās atbildes. Esam priecīgi sniegt atbalstu vērienīgam kino projektam, kas būs skatāms LMT Viedtelevīzijā,” saka LMT mārketinga komunikāciju dienesta direktors Normunds Zalpēteris.

“Estonia” bija pirmais Igaunijas Republikas prāmis, kas pēc valsts neatkarības atgūšanas kuģoja Baltijas jūrā starp Tallinu un Stokholmu. 1994. gada 27. septembrī, kad tas pameta Tallinas ostu ar gandrīz 1000 pasažieriem, prāmi jūrā pārsteidza spēcīga vētra, kas izraisīja tā sasvēršanos. Nepilnas stundas laikā prāmis nogrima jūras dzelmē, prasot vairāk nekā 850 cilvēku dzīvības no Igaunijas, Latvijas, Somijas, Zviedrijas, Lietuvas un citām valstīm.

Lai noskaidrotu traģēdijas iemeslus, tolaik tika veiktas izmeklēšanas Igaunijā, Somijā un Zviedrijā. Prāmja nogrimšanas iemesli tiek skaidroti un meklēti vēl šodien, taču vētrainās nakts notikumi aizvien tīti lielā noslēpumainības plīvurā. Izdzīvojušie, traģēdijā cietušo piederīgie un citi interesenti līdz šim ir dzirdējuši neskaitāmas versijas un konspirāciju teorijas, par notikušo, bet neviens nezina, kas īsti notika.

Foto: publicitātes.

Seriālu veido kino nozarē labi pazīstamais zviedru režisors Mans Mansons (Måns Månsson), kura pēdējo gadu izcilākie darbi ir seriāli “Černobiļa” (2019) un “Snabba Cash” (2021), soms Juso Sirja (Juuso Syrja), kuru daudzi pazīst pēc seriāla “Bordertown” (2016). Veidošanā ir iesaistīts arī somu rakstnieks un režisors Mīko Oikonens (Miikko Oikkonen), kurš pēdējos gados piedalījies seriālu “”Bordertown” un “Helsinku sindroms” (2022), kā arī filmas “Bordertown: The Mural Murders” (2021) veidošanā.

Grandiozo projektu producē Fisher King ar veiksmīgajiem filmu un seriālu producentiem Mati Halonenu (Matti Halonens) un Johanesu Lasilu (Johanness Lassila). Seriālu līdzproducē Panache Productions, Amrion Oü and Kärnfilm televīzijas kanāliem TV4, Cmore, MTV un Pro7. Beta Film nodrošina starptautisko pārdošanu. Partneri Baltijas valstīs ir Tet, LMT, Telia Eesti un Telia LT.

Patiesos notikumos balstītais seriāls būs pieejams astoņās 45 minūšu garās sērijās. Filmēšana sākās jau 2022. gada pavasarī Zviedrijā, Somijā, Igaunijā, Vācijā un Beļģijā. Iespaidīgās ūdens ainas uzņemtas Briselē, vienā no Eiropā lielākajām ūdens filmu studijām.

Galvenajās lomās varēs redzēt Keitiju Vinteri (Katia Winter), Jusi Nikalu (Jussi Nikkilä), Pīteru Andersonu (Peter Andersson), Ārndu Šveringu-Sonreju (Arndt Schwering-Sohnrey), Pelli Heikilu (Pelle Heikkilä) un citus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu