Tests: Vai vari atpazīt latviešu filmas tikai pēc to citātiem? (1)

Foto: Filmas.lv/Wikicommons/Shutterstock/TVNET kolāža
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Latvija var lepoties ne tikai ar savu zaļo zeltu, Dziesmu un deju svētkiem, bet arī ar kino, kas vairāk nekā 100 gadu garumā ir aizrāvis, iedvesmojis un galvenokārt iepriecinājis ļaudis kā tēvzemē, tā arī ārpus tās robežām. Dažas kinofilmas ir ne tikai kultūras kanonā, bet arī mūsu visu sirdīs jau no mazotnes. Vai tu vari sevi nosaukt par patiesu Latvijas kino pazinēju un vari atpazīt filmu, redzot tikai vienu citātu no tās?

Ja latviešu kino zelta klasiku pārzini kā savas kabatas un HBO piedāvātais dokumentālo filmu klāsts jau ir apskatīts "LMT Viedtelevīzijā", pārslēdzies turpat uz vietējo saturu - Latvijas Televīzijā (LTV) no 5. maija līdz 10. jūnijam sestdienu vakaros LTV1 būs skatāmas vairākas latviešu filmu pirmizrādes. Filmas iznākušas 2022. gadā un pārstāv visdažādākos žanrus.

6. maijā plkst. 21.10 LTV1 – sociāla ģimenes drāma “Māsas” (2022; režisore Linda Olte), kura vēsta par bērnunamā uzaugušām māsām Anastasiju un Diānu. Meitenēm rodas iespēja tikt adoptētām amerikāņu ģimenē. Filmas galvenā varone ir dumpinieciskā Anastasija, kura ir pārliecināta, ka viņai nekādi adoptētāji nav vajadzīgi. Kad meitene uzzina savas bioloģiskās mātes Allas atrašanās vietu, Anastasija nolemj darīt visu, lai atjaunotu kontaktu un iemantotu mammas mīlestību. Filmas komanda ieguvusi “Lielā Kristapa 2022” apbalvojumus nominācijās “Labākais spēlfilmas režisors” un “Labākā aktrise otrā plāna lomā”.

20. maijā plkst. 22.00 LTV1 – animācijas filma “Mans laulību projekts” (2022; režisore Signe Baumane) – stāsts par sievieti vārdā Zelma, kura, uzaugot Padomju Savienībā, kopš bērnu dienām dzirdējusi vairākas patiesības. Pirmā – tev būs sargāt savu nevainību līdz kāzām. Otrā – tev būs ģērbties kā meitenei. Trešā – tev būs izlikties mazāk zinošai kā vīram. Ceturtā – tev būs gatavot ēst. Piektā – tev būs mīlēt bērnus vairāk nekā vīru… Zelma šīm bauslībām mēģina sekot, bet viņas ķermenis, neironi un bioķīmiskie procesi liek šķēršļus tam, kā viņu sabiedrība ir audzinājusi. Filmas komanda ieguvusi “Lielā Kristapa 2022” apbalvojumus nominācijās “Labākā animācijas filma”, “Labākais animācijas filmas režisors” un “Labākais animācijas filmas mākslinieks”.

27. maijā plkst. 22.00 LTV1 – jauniešu drāma un naktsdzīves hronika “Neona pavasaris” (2022; režisors Matīss Kaža). Filmas galvenā varone Laine ir studente, kas dzīvo Rīgas priekšpilsētā. Laikā, kad Laines vecāki pārstāj dzīvot kopā un viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, Laine nonāk Rīgas pagrīdes reivu scēnā, kur viņa iemīlas reiverē Gundā un atklāj savu seksualitāti. Taču bezmiega nakšu un ballīšu iespaidā Laine pakāpeniski sāk zaudēt saikni ar realitāti un ģimeni. Filmas komanda ieguvusi “Lielā Kristapa 2022” apbalvojumus nominācijās “Labākā aktrise galvenajā lomā” un “Labākais skaņu režisors”.

3. jūnijā plkst. 22.00 LTV – drāma “Nemierīgie prāti” (2022; režisori Raitis Ābele un Lauris Ābele), kur brāļu Roberta un Mārtiņa laikmetīgās mākslas izstādes atklāšana plānota jau pēc mēneša, taču galvenās idejas joprojām nav. Lai smeltos iedvesmu, Mārtiņš uz deviņām dienām ieslēdzas melnā 2 x 2 metru lielā melnā kubā. Iznākot ārā, Mārtiņa uzvedība kļūst neprognozējama, un abi brāļi tiek ierauti nepareizu lēmumu, negulēšanas bohēmas un pagrīdes naktsdzīves notikumos, zaudējot kontroli ne tikai pār iecerēto mākslu, bet arī pār abu attiecībām. Filmas komanda ieguvusi “Lielā Kristapa 2022” apbalvojumus nominācijās “Labākais aktieris otrā plāna lomā” un “Labākais komponists”.

10. jūnijā plkst. 22.00 LTV1 – drāma “Sēklis” (2022; režisors Toms Harjo), kas ataino trīs mūslaiku attiecību dekonstrukcijas. Sarkanais pāris izvēlas pēdējās trīs kopdzīves dienās spēlēt saticības teātri – viņi zinās, kā otru mulsināt ar harmoniju un mierināt fikcijā. Tikmēr Zaļā pāra trīs dienas ir pilnas neziņas un trīsu, gaidot, kad tie viens otram atklāsies. Dzeltenais pāris – divi kolēģi – maldīsies dienesta romāna žanrā un tajā, kā neiemīlēt. Filma tika nominēta “Lielā Kristapa 2022” balvai “Gada debija”.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu