Francijas enerģētikas arodbiedrība draud izjaukt Kannu kinofestivālu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Francijas galvenā enerģētikas darbinieku arodbiedrība nākammēnes draud pārtraukt elektroenerģijas padevi Kannu kinofestivālam saistībā ar šobrīd notiekošajiem protestiem pret nepopulārajām pensiju reformām, ziņo Holivudas medijs "Deadline". 

Arodbiedrība izplatījusi komunikē ar devīzi “100 dusmu dienas. 100 dienas, lai uzvarētu”, paziņojot, ka organizētā kampaņa būs vērsta uz vairākiem lieliem pasākumiem, kas Francijā notiks tuvāko nedēļu laikā. “Maijā varēsiet darīt, ko gribat! Kannu kinofestivāls, Monako Grand Prix, Rolāna Garo tenisa turnīrs un Aviņonas teātra festivāls šogad var attapties tumsā," sociālajā vietnē "Twitter" norādīja enerģētikas darbinieku arodbiedrība, piebilstot: "Mēs nepadosimies!"

Paziņojums nācis klajā saistībā ar šobrīd aktuālajām nesaskaņām starp prezidenta Emanuela Makrona valdību un Francijas arodbiedrībām par pretrunīgi vērtētajām pensiju reformām. Makrona virzītā pensiju reforma, kas ietver pensionēšanās vecuma palielināšanu no 62 uz 64 gadiem, 15. aprīlī tika publicēta valsts oficiālajā vēstnesī un tika apstiprināta par likumu. Savukārt periods, kurā strādājošiem būs jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, lai līdz 2027. gadam saņemtu pilnu valsts pensiju, palielināsies no 42 līdz 43 gadiem. 

Protesta akcijas pret pensiju reformu dalībniece pie Parīzes teātra svētdien, 24. aprīlī
Protesta akcijas pret pensiju reformu dalībniece pie Parīzes teātra svētdien, 24. aprīlī Foto: EPA/SCANPIX

Makrons un viņa valdība premjerministres Elizabetes Bornes vadībā reformas likumprojekta pieņemšanu panākuši bez parlamenta balsojuma, ko pēc tam 14.aprīlī parakstīja valsts konstitucionālā tiesa. Turpretī valsts arodbiedrības atsakās pieņemt lēmumu kā galīgu un ir apņēmušās turpināt protestus, līdz reformas tiks atceltas.

Francijas prezidents Emanuels Makrons šodien notikušajā drošības sanāksmē Elizejas pilī par krīzi Sudānā. 
Francijas prezidents Emanuels Makrons šodien notikušajā drošības sanāksmē Elizejas pilī par krīzi Sudānā. Foto: EPA/Scanpix

Televīzijas uzrunā 17. aprīlī Makrons sacīja, ka dod sev 100 dienas — laika posmu līdz 14. jūlija Bastīlijas dienas svinībām - lai “dziedinātu valsti” pēc pēdējo trīs mēnešu spriedzes. Arodbiedrības uz viņa runu ir reaģējušas ar kampaņu "100 dusmu dienas".

Enerģētikas arodbiedrība CGT-FMNE (Fédération National des Mines et de l’Enérgie) paziņoja, ka tās biedri piedalīsies nacionālajās ielu protestu un streika dienās, kas plānotas 28. aprīlī un 1. maijā. Tā piebilda, ka 3. maijā plāno akciju "Dusmas enerģētikas sektorā". Turklāt arodbiedrība paziņoja, ka tās mērķis būs pārtraukt enerģijas piegādi vietās un pasākumos, kuros iesaistīts prezidents Emanuels Makrons un viņa valdība.

Pirmdien, runājot ar Francijas ziņu kanālu BFMTV, arodbiedrības federālais sekretārs Fabriss Kudūrs apstiprināja plānus ietekmēt publisku pasākumu norisi vai pat traucēt to: “Mēs parādām, ka nepāršķiram nākošo lappusi. Mēs joprojām esam dusmīgi un vēlamies to paust, kur vien iespējams - īpaši publiskos pasākumos.”

75. Starptautiskā Kannu kinofestivāla plakāts 2022. gadā. Tajā izmantota aina no Pītera Veira drāmas "Trūmena šovs" (1998).
75. Starptautiskā Kannu kinofestivāla plakāts 2022. gadā. Tajā izmantota aina no Pītera Veira drāmas "Trūmena šovs" (1998). Foto: Shutterstock

"Mūsu mērķis nav atturēt sabiedrisko pasākumu turpmāko darbību, bet gan panākt, lai mūs sadzird vietējā līmenī un mūsos ieklausās mūsu pašu ievēlētie politiķi. Mēs nešaubāmies, ka pat Kannu kinofestivālā vai citur ir cilvēki, kuriem ir svarīgs mūsu viedoklis,” Kudūrs piebilda.

Pagājušajā mēnesī vairāk nekā 300 vadošo personu no Francijas filmu un televīzijas nozares parakstīja petīciju, nosodot pieņemtās reformas. Paredzēts, ka 76. Kannu kinofestivāls norisināsies no 16. līdz 27. maijam.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu