Nacionālais teātris piesaka 105. sezonu - tajā akcents uz jaunajiem māksliniekiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālā teātra direktors un režisors Jānis Vimba (no kreisās), Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs, dramaturģe Justīne Kļava, mākslinieks un režisors Reinis Suhanovs un teātra Muzikālās nodaļas vadītājs, komponists Edgars Mākens piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu.
Latvijas Nacionālā teātra direktors un režisors Jānis Vimba (no kreisās), Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs, dramaturģe Justīne Kļava, mākslinieks un režisors Reinis Suhanovs un teātra Muzikālās nodaļas vadītājs, komponists Edgars Mākens piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šodien Latvijas Nacionālajā teātrī tā mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs sapulcētos mediju pārstāvjus iepazīstināja ar teātra plāniem nākamajai sezonai.

Šajā sezonā starp diviem kanoniskiem lielo autoru darbiem – Raiņa “Pūt, vējiņi!” un Blaumaņa “Skroderdienas Silmačos” – Nacionālajā teātrī debitēs daudz jaunu mākslinieku, iestudējumi Jaunajā un Aktieru zālē taps tikai debitantu vadībā. Savukārt Lielajā zālē tiks atvēlēta to režisoru darbiem, kuru vārdi neprasa komentārus un kuri šobrīd ir Latvijas aktuālākie un spilgtākie teātra pārstāvji, – Regnārs Vaivars, Valters Sīlis, Klāvs Mellis un Mārtiņš Meiers. Kā arī viesrežisors – Dmitrijs Krimovs, viens no pēdējo laiku spēcīgākajiem pasaules režisoriem, kurš diezgan asi, precīzi un kritiski spēj paskatīties uz notiekošo, nezaudējot pašu būtiskāko – visa centrā ir cilvēks un viņa piedzīvotais, izsāpētais un cerību pilnais skats uz gaišāku nākotni.

Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu.
Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs piedalās preses konferencē, kurā informē par teātra jauno sezonu. Foto: Edijs Pālens/LETA

“Domājot par teātri, esmu skaidri definējis, ka Latvijas Nacionālais teātris ir galvenais mūsu nācijas rupors, kam jārunā brīvi, saturīgi un spēcīgi,” atklājot jaunās sezonas plānus, uzsver Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs. “Jāprot norādīt uz sabiedrības sociālām, politiskām un cilvēcīgām problēmām, kas šobrīd mūs skar. Teātra misija caur dažādu autoru darbiem būtībā ir veidot sadursmi.

Mēs vēlamies teātrī veikt pašatklāsmes darbību jeb veicināt atklātu sarunu ar sevi. Cenšamies konfrontēt sevi ne tikai ar savām domām, bet arī sevi ar apkārtējo vidi. Nemitīgi atrasties procesā un tajā sevi urdīt un meklēt, iet uz priekšu un attīstīt teātra mākslu kā mākslas virzienu.

Latvijas Nacionālais teātris nav bulvāra teātris, tā ir galvenā Latvijas teātra skatuve. Un tāpēc izturēsimies pret to cienījami, piedāvājot jauno, jau 105. teātra sezonu.” 

Dramaturģe Justīne Kļava piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas Nacionālā teātra jauno sezonu.
Dramaturģe Justīne Kļava piedalās preses konferencē, kurā informē par Latvijas Nacionālā teātra jauno sezonu. Foto: Edijs Pālens/LETA

105. sezonā plānotie iestudējumi

Lielā zāle

Rainis/Justīne Kļava “Spēlēju, dancoju”, režisors Elmārs Seņkovs

“Suņu ciema Nelaimes lācis” pēc Larsa fon Trīra, režisors Regnārs Vaivars

Dmitrijs Krimovs “Pīters Pens. Sindroms”, režisors Dmitrijs Krimovs

“Jauns bez Ziedoņa”, režisors Mārtiņš Meiers

Pēteris Veiss “Marats/Sads”, režisori Klāvs Mellis un Rūdolfs Gediņš

Lauris Gundars “Svešam kļūt”, režisors Valters Sīlis

Jaunā zāle

Elza Marta Ruža un Matīss Kaža “Kristofers Mārlovs”, režisors Matīss Kaža

“Kā kļūt nelaimīgam?” pēc Paula Vaclavika, režisors Artūrs Areima

Kristīne Brīniņa un Haralds Matulis “Nejauša dzīve”, režisore Kristīne Brīniņa

Aktieru zāle

Ferdinands fon Šīrans “Terors”, režisors Valters Sīlis

Klāvs Mellis “Garderobisti”, režisore Paula Pļavniece

Mariuss fon Maienburgs “Ugunsseja”, režisors Henrijs Arājs.

Sekot līdzi Latvijas Nacionālā teātra aktualitātēm iespējams teātra mājaslapā un sociālo tīklu mājvietās Facebook, Twitter un Instagram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu