Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Ko tādu Mežaparks vēl nav pieredzējis! UNREAL festivāls pārsteigs ne tikai ar viesiem, bet arī - skatuvi

Foto: Vizualizācija.

"UNREAL MUSIC festival" šogad īpaši izcelsies Latvijas muzikālo pasākumu vidū. Pirmo reizi Latvijā uzstāsies tik augsta līmeņa pasaules mēroga dīdžeji, turklāt festivālam īpašu gaisotni piešķirs arī papildinātās realitātes dimensija, kas pagaidām tik plašā mērogā nav izmantota ne Latvijā, ne citviet. Festivāls solās sniegt multidimensionālu mūzikas un mākslas pieredzi, un tā centrālais elements – skatuve - arī būs pārsteidzošs 3D mākslas objekts, kāds Latvijā vēl nekad nav veidots.

Foto: UNREAL festivāla skatuves vizualizācijas

Skatuves autors ir scenogrāfs, mūzikas tehnoloģiju speciālists un gaismotājs Andrejs Dubkovs, kurš veidojis lielu daļu Latvijas muzikālo pasākumu noformējumu un vizuālo specefektu. Dubkova vārds gan zināms tālu aiz mūsu valsts robežām, un to apliecina arī vērienīgais CV – sadarbības ar grupām projektu tehniskajā realizācijā “Black eyed peas”, “Aha”, “Roger Waters”, “Prodigy”, “DDT”, “Zveri”, “Mumiytroll”, “Deep Purple”, mūziķiem Shakira, Elton John, George Michael, Santana, Sarah Brightman, Placido Domingo u.c. Organizēti un veidoti neskaitāmi gaismas, scenogrāfijas dizaina un tehniskā menedžmenta projekti turnejām, apbalvošanas ceremonijām, konkursiem un prezentācijām. Par daļu no šiem projektiem saņemti arī apbalvojumi. Šobrīd uzmanības centrā – UNREAL MUSIC festival skatuve.

Ar ko UNREAL skatuves projekts atšķiras no iepriekšējiem, ko esi veidojis?

Katrs projekts ir unikāls. Man nepatīk atkārtoties, galu galā arī skatītājiem ikreiz vajag jaunu vizuālu gandarījumu. UNREAL MUSIC festival ir izaicinošs. Gan no piesaistīto mūziķu viedokļa, jo viņi ir pasaules līmeņa mākslinieki, kuri kāpj uz “Tomorrowland”, “Ultra”, “Untold” un citu lielo festivālu skatuvēm, gan tādēļ, ka UNREAL notiks Mežaparkā – tas ir mūsu svētku šūpulis, īpaša vieta ikvienam Latvijas iedzīvotājam, gan arī tādēļ, ka te savu lomu spēlē papildinātā realitāte, ko redzēsim aplikācijā caur telefonu ekrāniem.

Vai UNREAL skatuvi un scenogrāfiju kopumā veido ar mērķi, lai tā atšķirtos no citiem festivāliem?

Protams. Katram festivālam ir savs rokraksts, savs stāsts un pamatojums. UNREAL MUSIC festival ir elektroniskās deju mūzikas žanra pasākums. Šādiem festivāliem ir pamatnosacījumi, kurus apmeklētāji gaida, vēriens – gan no vizuālā, gan teritorijas, gan skatuves viedokļa. Mežaparka estrāde pēc atjaunošanas patiesi sniedz vēriena sajūtu, tāpēc skatuvei jāiekļaujas esošajā arhitektūrā, nevis jāsacenšas ar to.

Kā radās ideja skatuvei?

Ātri. (Smejas.) Man patīk strādāt ātri. Ideja izrietēja no mākslīgā intelekta (angļu val. artificiall intelligence - AI) radītās vizualizācijas, ko varam redzēt festivāla komunikācijas materiālos – baneros, plakātos, vides reklāmā, sociālajos tīklos u.c. Es kardināli nemainīju AI ideju, bet apspēlēju to. Rezultātā tapa apaļš objekts estrādes centrā - kā nereāla acs, nereāls atvars vai nereāls tunelis, katrs varēs šo skatuvi interpretēt pēc savām sajūtām. To veidos augstākās izšķirtspējas LED ekrāni. 3,9 pikseļi – tas ir vissmalkākais pieejamais lielizmēra ekrāns ar maksimālu spilgtumu, kas piemērots āra apstākļiem. Tas ir kosmoss. Un tas sniegs vizuālu 3d efektu neatkarīgi no tā, kur atradīsies skatītājs. Savukārt dīdžeji būs tieši šīs “acs” centrā.

Turklāt šī skatuve būs mainīga?

Jā, protams. Pati konstrukcija nekustēsies, bet vizualizācijas LED ekrānos pastāvīgi mainīsies un faktiski, ja cilvēks vērotu šo skatuvi visas festivāla 12 norises stundas, tad nevienā brīdī tā neizskatītos vienādi. Tā būs kā gara filma, mākslas objekts, kas 12 stundu garumā piedāvā jaunu vizuālu piedzīvojumu – protams, atbilstoši mūzikai, tempam, ritmam, basiem utt. Video mākslinieks Viktors Keino un viņa komanda radīs šim ekrānam piemērotas vizualizācijas. Daudziem dīdžejiem jau ir savas vizualizācijas, kas veidotas pasaules turnejām. Šī ekrānu skatuve ir īpaša, un, pat ja būsiet bijuši uz kādu citu no DJ šoviem, te tas izskatīsies būtiski atšķirīgi un oriģināli.

Esmu dzirdējusi, ka arī izmēra ziņā šī ekrānu skatuve būs iespaidīga?

Jā, pati apļa konstrukcija ir salīdzināma ar piecu stāvu ēku, bet viss kopējais ansamblis ar skandām sasniedz deviņstāvu ēkas augstumu. No inženiertehnoloģiskā viedokļa šis ir ļoti sarežģīts projekts. Daļa konstrukciju tiek izgatavotas uz vietas, daļa speciāli pasūtītas no ārzemēm.

Faktiski tas būs vienas dienas mākslas objekts?

Jā, tieši tā es uz to raugos. Tāpēc mani aizrauj šāda veida projekti. Tas nav tikai koncerts. UNREAL festivāla veidotāji tiešām domā par šo pasākumu no konceptuālā viedokļa un “neskrien pakaļ” citiem festivāliem. Šī skatuve un tai veidotā scenogrāfija – arī gaismas, pirotehnika un efekti – būs unikāla, nekur pasaulē neredzēta vizuāla kompozīcija. Bet nedrīkstam aizmirst arī par skaņu – labākie speciālisti Baltijā ir izstrādājuši unikālu skandu izvietojuma projektu un akustisko risinājumu. Tādējādi UNREAL Music festival būs gan muzikāls baudījums, gan arī tiešām interesants estētisks piedzīvojums. Un, ja apmeklētāji paraudzīsies uz skatuvi un Mežaparku, izmantojot aplikāciju, šī pieredze būs vēl sirreālāka, vēl interesantāka. Šādas tehnoloģijas un komplicētu scenogrāfiju, kā arī šāda mēroga konstrukcijas izmanto tikai A klases koncertšovos. Priecājos, ka mēs Latvijā radām šāda mēroga pasākumus.

Nepalaid garām!

Uz augšu