"Tas bija pilnīgi negaidīti..." Regīnas Razumas dēls par aktrises pēkšņo aiziešanu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Regīna Razuma (22.09.1951.-14.05.2023.),
Regīna Razuma (22.09.1951.-14.05.2023.), Foto: LETA

14. maijā 71 gada vecumā pēkšņi mūžībā devās Jaunā Rīgas teātra (JRT) aktrise Regīna Razuma. Tautā mīlētās aktrises dēls žurnālam "Kas Jauns" atklāti stāsta  par mammas aiziešanu.

Razumas dēls, "Latvijas dzelzceļa" finanšu direktors Rems Razums izdevumam atklāj, ka mammas aiziešana bija pēkšņa un negaidīta - viņa vēl spēlēja uz JRT skatuves, bija fiziski labā formā un neslimoja.

“Tas bija pilnīgi negaidīti, jo mamma bija ļoti veselīgs cilvēks. Vēl dienu pirms tam viņa jutās labi un priecīgi, un nebija nekādu pazīmju, ka kaut kas tāds varētu atgadīties. Tāpēc nav saprotams, kā tas varēja notikt,” atklāj Rems.

Tieši tāpēc nav arī Regīnas Razumas pēdējās vēlēšanās, jo par aiziešanu mūžībā viņa pat neesot domājusi, tāpat tam nebija gatavs ne dēls, ne citi ģimenes locekļi.

Rems arī atklāj, ka aktrise tiks kremēta un viņas pelni apbedīti dzimtas kapa vietā – Rīgas Otrajos Meža kapos.

JRT dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis norāda, ka Razuma kopš 1993. gada bijusi viena no galvenajām JRT sejām un teātra vēsture no paša sākuma nav iedomājama bez viņas.

Pirmajos JRT iestudējumos, piemēram, "Marķīze de Sada", "Doriana Greja portrets", "Liesmojošā tumsa", "Kaija", Razuma bija aktrise, kura lielā mērā ietekmēja to jauno teātra valodas rašanos, ar kuru JRT kļuva unikāls.

Teātrī atzīmē, ka Razumas radītajiem tēliem piemita inteliģence, tajos aizvien bija sajūtama cilvēciskās aristokrātijas klātbūtne, neatkarīgi no tā, vai skatītājs satiekas ar 18. gadsimta baronesi de Simiānu "Marķīzē de Sadā", vai 21. gadsimta Parīzes Sorbonnas universitātes intelektuālās elites pārstāvi Marī Fransuāzu izrādē "Pakļaušanās", vai arī vienkārši sievieti dažādos un visos laikos, kā Ernestīne iestudējumā "Dzimšanas dienas kūka", kas kļuva par Regīnas Razumas pēdējo nospēlēto lomu JRT. Par savu darbu daudzu gadu garumā aktrise saņēmusi Lilitas Bērziņas balvu, "Spēlmaņu nakts" balvu un "Lielo Kristapu".

Vairāk lasi žurnāla "Kas Jauns" 23. maija numurā!

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu