Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Kokteilis ar slavenību: TV personība Gustavs Terzens gatavo džina kokteili "11:40"

Ja tev šķiet, ka sajaukt kokteili nav nekāda lielā māksla, tad tu maldies. Protams, savienot rumu ar kolu var katrs, bet, ja vēlies iemācīties pagatavot ko sarežģītāku, ar sastāvdaļu saliešanu vienā glāzē būs par maz, jo ir gana daudz knifiņu, kurus zina tikai pieredzējuši bārmeņi. Lai kļūtu par kokteiļu pavēlnieku, TVNET rubrikā "Kokteilis ar slavenību" kopā ar bārmeni Linardu Grundmani un TV personību Gustavu Terzenu iemācies pagatavot džina kokteili "11:40".

Lai kopā ar Gustavu un Linardu varētu soli pa solim pagatavot kokteili, vispirms jāsarūpē šādas sastāvdaļas:

  • 30 ml džina;
  • 20 ml pasifloras liķiera;
  • 15 ml cukura sīrupa;
  • 30 ml laima vai citrona sulas;
  • 10 ml aquafaba (konservētu turku zirņu šķidrums);
  • kaltētu augļu čipsus dekoram.

Gustavs atklāj, ka uz raidījuma filmēšanu ieradies "pa taisno" no Zemessardzes mācībām, "līdz ar to man te var būt kaut kur kamuflāža vai ieroču eļļa virsū". Tas nav šķērslis apgūt kokteiļu gatavošanas mākslu, tādēļ, ķeroties vērsim pie ragiem, Linards savu skolnieku iepazīstina ar bāra instrumentiem. "Svarīgākais instruments bārā, protams, ir šeikeris," skaidro bārmenis, parādot arī pārējos šodien izmantojamos rīkus - streineri un džigeri. "Izklausās pēc kaut kādiem Bruklinas hiphopa džekiem," līdz šim nedzirdētos nosaukumus komentē Gustavs.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

Linards izvēlējies gatavot džina kokteili, jo "tas ir tāds vasarīgs un trendīgs". Kamēr ar ledu piepildītās glāzes "atpūšas", viņš Gustavam parāda bāra triku ar šeikeri. "Uz bāru cilvēki nāk pēc sajūtām, un bārmenis var šīs sajūtas papildināt ar kādu interesantu dzērienu vai triku." Mēģinot atkārtot Linarda veikumu, Gustavam veicas tīri labi - viņam viss izdodas jau ar otro mēģinājumu. "Tu esi parādījis publikai, ka māki arī izklaidēt viņus, un varam ķerties pie dzēriena gatavošanas."

"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

Bārmenis atklāj vienu no kokteiļu mākslas pamatprincipiem - sākt kokteiļa sastāvdaļu miksēšanu ar stiprāko dzērienu. Šajā gadījumā tas ir džins. Visas kokteiļa sastāvdaļas tiek salietas atdzesētā šeikerī. Uzzinot, ka viena no kokteiļa sastāvdaļām ir aquafaba jeb šķidrums, kas noliets no konservētiem turku zirņiem, Gustavs ir visai pārsteigts.

"Kokteilis ar slavenību" viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību" viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Jebkuru kokteili, kur iet kāds sīrups, vajadzētu balansēt ar kādu no skābajiem produktiem," skaidro Linards. Šoreiz tiek izmantota laima sula. Viņš parāda Gustavam, kā "pamasēt" laimu, lai no tā varētu izspiest vairāk sulas. "Šī ir masāža ar happy ending*," Gustavs pajoko. "Tur vēl nav happy ending, bet tūlīt būs," smej bārmenis.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

"Un tagad šeikosim," aicina Linards, un raidījuma dalībnieki kādu brīdi enerģiski vicina pa gaisu savus šeikerus. Visbeidzot abu "sašeikotie" kokteiļi, liekot lietā streinerus, tiek salieti iepriekš atdzesētajās glāzēs, kas teju līdz malām piepildītas ar ledu. "Man bieži vien prasa - nu kāpēc tu liec to ledu tik daudz? Tu man pārdod ledu. Nu nav tā! Glāzei ir jābūt pilnai ar ledu, jo tas maksimāli saglabā temperatūru kokteilim. Ja tu iemetīsi tikai divus ledus gabaliņus, kokteilis ļoti ātri atūdeņosies un nebūs vairs dzerams," skaidro bārmenis.

"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nobeigumā kokteilim pievieno šļuku bitera (angļu val. "bitter"). "Bārmeņu valodā biteris ir garšviela, ko tu pievieno pavisam nedaudz, - ļoti koncentrēta esence vai garšaugu maisījums, kopums, kas iedod kokteilim aromātu un bišķiņ arī garšu."

"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību", viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nu atliek tikai meistardarbus izdekorēt, jo, kā saka Linards, "21. gadsimtā mēs mīlam ar acīm". Kokteiļa dekoram šoreiz tiek izmantots apelsīnu čipsis.

"Prieciņā! Lai labi garšo!" bārmenis aicina saskandināt un atgādina, ka Gustavam atlicis vēl kāds darbiņš - izdomāt šīs dienas meistardarba nosaukumu. "11:40" - saka Gustavs, ieskatoties pulkstenī, un tieši tik vienkārši kokteilis tiek pie sava nosaukuma.

"Kokteilis ar slavenību" viesos Gustavs Terzens
"Kokteilis ar slavenību" viesos Gustavs Terzens Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šeit atradīsi kokteiļa "11:40" recepti, bet, lai uzzinātu, kā Gustavam Linarda virsvadībā veicās apgūt bārmeņu trikus un kokteiļu gatavošanas mākslu, noskaties video!

Foto: TV personība Gustavs Terzens mācās pagatavot džina kokteili "11:40".

* "happy ending" jeb "laimīgo beigu" masāža - tāda, kas sākas ar parasto visa ķermeņa masāžu un beidzas ar orgasmu, kuru panāk ar rokām vai minetu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Super Alko Latvia".

Uz augšu