Viss sākās ar pretsāpju tabletīti... (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Prinss (Prince)
Prinss (Prince) Foto: AFP/SCANPIX

2016. gadā pasauli satrieca ziņa, ka pāragri mūžībā devies leģendārais mūziķis Prinss. Vēlāk atklājās, ka viņš pārdozējis pretsāpju medikamentu fentanilu. Taču viņš nebūt nav vienīgais šovbiznesa pārstāvis, kura nāvi izraisījuši recepšu medikamenti.

Fentanils ir narkotiska viela, ko izmanto kā pretsāpju līdzekli medicīnā, taču to mēdz iegūt nelegālā ceļā un izmantot kā narkotikas, jo fentanils ir 50 reizes spēcīgāks par heroīnu.

2016. gada 21. aprīlī 57 gadus vecais Prinss tika atrasts miris ierakstu studijas "Paisley Park" liftā. Studijas ēkā bija arī Prinsa dzīvesvieta. Dziedātājs esot cietis no stiprām sāpēm ceļos un gūžā, kas parādījušās pēc enerģiskas uzstāšanās daudzu gadu garumā.

Tiesu medicīnas eksperti konstatēja, ka mūziķa nāves cēlonis bija fentanila pārdozēšana.

Taču par opioīdu upuriem kļuvuši arī tādas zvaigznes kā "Slipknot" basģitārists Pols Grejs, "Wilco" ģitārists Džejs Benets, profesionālais cīkstonis Entonijs Durante jeb Pitbuls #2 un bijusī modele Domino Hārvija, kura spožas medeles karjeras vietā izvēlējās stāties pretī narkodīleriem un slepkavām Losandželosas algotņu kompānijā.

Recepšu medikamentu nāves gadījumi pēdējos gados ir kļuvuši arvien biežāki pasaules zvaigžņu vidū. Dažkārt pietiek ar vienu medikamentu, lai nogalinātu — dziedātājs Maikls Džeksons bezmiega ārstēšanai injicēja letālu anestēzijas līdzekli propofolu, kas 2009. gadā izraisīja viņa nāvi. Propofols var būt letāls arī pieredzējuša mediķa rokās - kad komiķe Džoana Riversa 2014. gadā nomira no medicīniski izraisītas komas rīkles operācijas laikā, izmeklētāji atklāja, ka injicētā propofola deva izraisīja strauju veselības pasliktināšanos, kas noveda pie nāvējošiem smadzeņu bojājumiem.

Arī citas slavenības mirušas no recepšu medikamentu kokteiļa. Pretsaaukstēšanās un elpceļu zāles aktrisei Britānijai Mērfijai izrādījās nāvējošas — viņa nomira 2009. gadā, lietojot medikamentu kombināciju pneimonijas un dzelzs deficīta ārstēšanai. Viņas organismā tika konstatēts acetaminofēns (aktīvā viela Tilenols) un hidrokodons (Vikodīns).

Savukārt, kad aktieris Hīts Ledžers 2008. gadā tika atrasts miris savā Manhetenas dzīvoklī, toksikologi konstatēja, ka viņš lietojis sešas dažādas recepšu zāles: pretsāpju līdzekļus, prettrauksmes medikamentus, miegazāles un antihistamīna līdzekļus.

Gadu pirms Ledžera nāves modele Anna Nikola Smita nomira Floridas viesnīcas numurā pēc 11 recepšu medikamentu pārdozēšanas, no kurām neviena viņai netika izrakstīta. 

Šiem gadījumiem var pieskaitīt arī tos, kuri recepšu medikamentu lietoja kopā ar nelegāliem sedatīviem līdzekļiem, amfetamīniem un narkotikām — viņu vidū ir rokenrola karalis Elviss Preslijs, "The Who" bundzinieks Kīts Mūns un amerikāņu ģitārists Džimijs Hendrikss.

Par šīm nāvēm runā skaļāk, jo tās ir sabiedrībā zināmas personas, taču recepšu medikamentu pārdozēšana ir aktuāla tēma ASV. 

2017. gadā klajā nāca HBO dokumentālā filma "Warning: This Drug May Kill You" - četru ģimeņu stāsti par atkarības postošajām sekām, kas sākās ar recepšu medikamentiem.  

Katrā no šiem gadījumiem opioīdu atkarība sākās ar to, ka viņiem tika izrakstīti medikamenti sāpju mazināšanai, taču bez nepieciešamās izglītības, atbalsta un uzraudzības. Filmas varoņiem tika izrakstītas lielas devas dažādu medikamentu, no kurām viņi vēlāk kļuva atkarīgi. Pēc tam, kad ārsts pārtrauca izrakstīt zāles, pacienti tās atrada uz ielas, kur tās var iegādāties ikviens un bez problēmām. 

Opioīdu epidēmija ir īsta un par to arī vēsta šī filma.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu