Zināms, kas Dziesmu svētku noslēguma koncertā aizstās Liepiņa "Svētī debesīs šo zemi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc tam, kad kļuva zināms, ka Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā netiks izpildīta komponista Zigmara Liepiņa dziesma "Svētī debesīs šo zemi", noskaidrota dziesma, kas to aizstās. 

Kā informē Latvijas Nacionālais kultūras centra sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Ertmane, noslēguma koncertā Zigmara Liepiņa dziesmu "Svētī debesīs šo zemi" aizstās Raimonda Tigula “Rīta un vakara dziesma”, kuru kori ir apguvuši un tā skanēs arī koru lielkoncertā “Tīrums. Dziesmas ceļš”.

“Šo Raimonda Tigula un Rasas Bugavičūtes-Pēces dziesmu kori dzied ar lielu prieku un tā ir iedvesmojoša. Dziesma iekļauta tajā pašā koncerta daļā, kur bija paredzēta Liepiņa dziesma - koncerta noslēdzošajā daļā,” stāsta diriģents Mārtiņš Klišāns.

Jau ziņots, ka Zigmara Liepiņa dziesmas "Svētī debesīs šo zemi" vārdu autors ir arī dziesminieks Kaspars Dimiters, kurš jau kādu laiku izrāda prokremlisku pozīciju, kas Liepiņam nav pieņemama. Tāpēc lemts atsaukt dziesmu no Dziesmu un deju svētku repertuāra.

Komponists skaidroja, ka gada sākumā Dimiters viņam bija atsūtījis saiti uz savu dziesmu krievu valodā, kas komponistu nepatīkami pārsteigusi. Liepiņš dziesminieku lūdzis šādus sacerējumus viņam vairs nesūtīt. Zināms, ka Kaspars Dimiters 5. jūnijā pie savas mātes Vijas Artmanes atdusas vietas Pokrova kapos ieplānojis albuma atvēršanu.

"Viņš [Dimiters] ir nodevis Latviju, šo valsti un tās idejas. Nezinu, vai viņš kādreiz ir bijis patriots, bet šodienas izteiksmē es viņu varētu nosaukt par "putriotu". Vai nu tas ir viņam vien zināms biznesa projekts, vai nu tā ir totāla kursa maiņa attiecībā pret savu valsti. Tas ir nepieņemami," uzsvēra komponists.

Liepiņš arī norādīja, ka pēc Dimitera aktivitātēm nav iespējams ar viņu atrasties "uz vieniem skatuves dēļiem", jo Dziesmu un deju svētkos ir pieņemts, ka pēc dziesmas izpildīšanas tiek izsaukts arī dziesmas vārdu autors.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna norāda, ka noslēguma koncerta "Kopā augšup" mākslinieciskā komanda ciena komponista izvēli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu