Ja tev šķiet, ka uzjaukt kokteili nav nekāda lielā māksla, tad tu maldies. Protams, savienot rumu ar kolu var katrs, bet, ja vēlies iemācīties pagatavot ko sarežģītāku, ar sastāvdaļu saliešanu vienā glāzē būs par maz, jo ir gana daudz knifiņu, kurus zina tikai pieredzējuši bārmeņi. Lai kļūtu par kokteiļu pavēlnieku, TVNET rubrikā "Kokteilis ar slavenību" kopā ar bārmeni Linardu Grundmani un dziedātāja Aiju Vītoliņu iemācies pagatavot dzirkstošā vīna kokteili "Hibiska mākonītis".
Brīdinājums!
Kokteilis ar slavenību: dziedātāja Aija Vītoliņa gatavo kokteili "Hibiska mākonītis"
Lai kopā ar Aiju un Linardu varētu soli pa solim pagatavot šo kokteili, vispirms jāsarūpē šādas sastāvdaļas:
- 20 ml rabarberu liķiera;
- 10 ml rozā džina;
- 10 ml hibiska sīrupa;
- 10 ml laima vai citrona sulas;
- ~100 ml dzirkstošā vīna;
- cukurvate dekoram.
Aija atzīst, ka nav "kokteiļu cilvēks", bet ir "vīnu cilvēks". "Kokteiļu pasākumi, kas kādreiz ir bijuši, ir beigušies diezgan bēdīgi, jo tie kokteiļi ir tik daudzi, dažādi un garšīgi, ka man nav tās labākās atmiņas," smej skatuves dīva. Linards nopriecājas, ka trāpījis desmitniekā, Aijas kokteilim kā vienu no sastāvdaļām izvēloties tieši dzirkstošo vīnu.
Pirms abi ķeras pie kokteiļu gatavošanas, bārmenis pārbauda Aijas zināšanas, uzdodot āķīgu jautājumu par kokteiļu vēsturi. Kad abi noskaidrojuši pareizo atbildi, Linards savu skolnieci iepazīstina ar bāra instrumentiem un parāda, kā pareizi atdzesēt glāzi. "Svarīgi ir glāzi piepildīt pilnu ar ledu, lai dzēriens saglabātu vēsumu un tik ātri neatūdeņotos."
Visas kokteiļa sastāvdaļas tiek salietas kārtīgi atdzesētajā glāzē. Bārmenis atklāj vienu no kokteiļu gatavošanas pamatprincipiem: "Jebkuru kokteili, kur iet kāds sīrups, vajadzētu balansēt ar kādu no skābajiem produktiem." Šoreiz tiek izmantota laima sula.
Aija atklāj, ka sarežģītākais kokteilis, ko viņa līdz šim pati ir gatavojusi, ir daudzu iecienītais Aperol Spritz. "Šī tev ir burvīga iespēja pamēģināt kaut neaperolisku," Linards pajoko. Turpinājumā viņš atklāj viltības, kas jāņem vērā, atkorķējot šampanieti vai dzirkstošo vīnu. Izrādās, svarīgākais ir turēt pudeli pareizā leņķī un skrūvēt vaļā pašu pudeli, nevis korķi.
Kad visas sastāvdaļas ir salietas glāzē, ir laiks likt lietā bārmeņu īpašo "ieroci" - Linards pamāca Aiju, kā izmantot bāra karoti ar garu vītņveida kātu, kas ļauj viegli un ātri samaisīt visas kokteiļa sastāvdaļas. "Ja kāds viesis sāk apnikt pie bāra, tu vari ar šo viņam drusku padurt pa rokām, lai viņš neaiztiek tavas bāra lietas," viņš smej. Uz Linarda jautājumu par to, kāds ir labs bārmenis, Aijai atbild nedomājot: "Viņš vienmēr seko, lai tev ir glāze pilna."
Nu atliek tikai meistardarbus izdekorēt, jo, kā saka Linards, "mēs mīlam ar acīm." Kokteiļa dekoram šoreiz tiek izmantota cukurvate.
Bārmenis aicina Aiju saskandināt glāzes un atgādina, ka viņai atlicis vēl kāds darbiņš - izdomāt šīs dienas meistardarba nosaukumu. "Hibiska mākonītis," saka Aija, un kokteilis ir ticis pie sava nosaukuma.
Šeit atradīsi kokteiļa "Hibiska mākonītis"" recepti, bet, lai uzzinātu, kā Aijai Linarda virsvadībā veicās apgūt bārmeņu trikus un kokteiļu gatavošanas mākslu, noskaties video!
Foto: dziedātāja Aija Vītoliņa gatavo dzirkstošā vīna kokteili "Hibiska mākonītis"
Raksts tapis sadarbībā ar "Super Alko Latvia".