Māsas Dimantas izdod albumu “Celies, Jāņa diena!”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Juris Grinbergs

“Mums pašām Jāņi ir visnozīmīgākie un vislatviskākie svētki,” saka Māsas Dimantas, kuras kopā ar pavadošo grupu sagatavojušas Līgo svētku muzikālo programmu un dziesmas izdevušas albumā “Celies, Jāņa diena!”. Albuma prezentācijas koncerts notiks šovakar, 1. jūnijā, “Folkklubā Ala Pagrabs”, kas atrodas Vecrīgā, Peldu ielā 19. Ierašanās no plkst. 19:30, koncerta sākums plkst. 20:15, pēc koncerta “Māsu Dimantu folkdziesmu izlases ballīte”.

Līgo svētku programmā “Celies, Jāņa diena!” iekļautas 11 dziesmas. Programma noslīpēta daudzu gadu garumā, iekļaujot mīļākās dziesmas, sadziedāšanos, sadancošanos un rotaļspēles elementus. Albums ierakstīts kopā ar ilggadējiem mūzikas biedriem: Matīsu Uškānu pie sitamajiem instrumentiem, ģitāristu Armandu Varslavānu, basģitāristu Kristapu Strodu, akordeonistu Rolandu Zelču. Albumā dzirdami dažādi instrumenti, tajā skaitā - kokle, stabule, zvaniņi, vijole, ukulele.

Priekā dalās Katrīna Dimanta: “Vasaras saulgriežu laiks ir maģisks, un šis ir mans mīļākais laiks, kad atrasties pie dabas un kopā ar draugiem mesties rotaļās, dejot un dziedāt visu nakti. Kopā ar grupu spēlējot programmu “Celies, Jāņa diena!”, mana sirds gavilē un dzirksteļo iekšējais ugunskurs.

Šīs dziesmas ierakstījām, jo vēlamies arī tumšā ziemas dienā atrast saules stariņu. Pie albuma strādājām jau kopš oktobra, un janvārī, ejot pa Rīgas ielām, kuras sniega segā tītas, es klausījos šo saulgriežu mūziku un vienmēr sirsnīgi smaidīju.

Ceru, ka klausītāji arī noķers šo vasarīgo un vieglo sajūtu! Tiekamies koncertos visā Latvijā!”

Sešus gadus māsas Dimantas Jāņu laiku ir pavadījušas ārpus Latvijas koncertējot, mūziķes ir priecīgas šogad būt Latvijā, jo Jāņu laiks un Jāņu dziesmas katru reizi atnes enerģijas lādiņu.

Ar albumu iepazīstina Laima Dimanta: "Svētki rodas tad, kad ir līdzdarbošanās. Tādēļ arī albumā ir rotaļu un danču elementi, kā, piemēram, dziesmā "Pērkona pinums", savukārt "Neguļu, neguļu Jānīša nakti" būs iespēja dziedāt līdzi. Albumā iekļautas arī tādas dziesmas, kuras cilvēkam, kas ikdienā nenodarbojas ar folkloru, ir mazāk pazīstamas, piemēram, "A Ordit", kuru iemācījāmies no tautas teicējas Margaritas Šakinas. Šī ir dzimtas darba dziesma, kas ir pierakstīta Liepnā, kas ir mūsu vecvecmāmiņas dzimtā vieta, tādēļ dziesmai cauri skan īpaša senču balss.

Albuma tituldziesmas “Celies, Jāņa diena!” pirmo daļu aizguvām no Dinas Liepas un folkloras grupas "Kokle", kurā arī esam darbojušās, savukārt dziesmas otrā daļa atnāca, strādājot ar dziesmām radošajā nometnē. Šī dziesma ir laikā bezgalīga. "Jāņos gāju lūkoties" atklāj meitu cimperlīgumu. Mēs dziedam, ka Jāņos gāju Pēteros. Vecos laikos vasarā un rudenī tika nolūkots vīrs vai sieva. Ja līdz Andrejiem, kad sākās ziema un sals, tas netika izdarīts, tad bija jāgaida līdz nākamajam gadam. Tāpēc arī dziesma beidzas ar rindiņu - ja Andreju nedabūju, tad man vairs i’ nevajag. Šī dziesma ir maza komēdija!"

Albums pieejams visās mūzikas straumēšanas vietnēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu