Piektdien Bauskā iesāksies astotais mūzikas un vēstures festivāls „Zobens un Lemess”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pagānmetāla grupa "Skyforger"
Pagānmetāla grupa "Skyforger" Foto: Publicitātes foto

No piektdienas līdz svētdienai Bauskā norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls “Zobens un Lemess”, ko iecienījuši smagās mūzikas un vēstures rekonstrukcijas cienītāji. Šogad festivāla muzikālo daļu iezīmē grupas no Grieķijas, Apvienotās Karalistes,  Lietuvas un Latvijas, tajā skaitā pagānmetāla lielmeistari "Skyforger", kas īpaši saistīti ar Zemgali (tai pilnībā veltīti albumi “Zemgaļu karadziesma” un “Kauja pie Saules” , kas ir iedvesmojuši un turpina iedvesmot cilvēkus Latvijā un ārpus tās). Senatnes gaisotni sarūpēs vēstures rekonstruētāju klubi no Baltijas valstīm, bet papildināt savas zināšanas katrs aicināts, apmeklējot Lekciju telti.

Ieeja festivāla teritorijā un telšu pilsētiņā šogad agrāk — no piektdienas, 9. jūnija, pl. 15:00. Koncerti sāksies piektdienas pievakarē.

Senais ciems interesentus gaidīs sestdien, 10. jūnijā, no pulksten 11:00. Liels un mazs varēs līdzdarboties — ciemā viss ir apskatāms, aptaustāms, iztaujājams un piemērāms. Būs iespēja vērot zobencīņu paraugdemonstrējumus. Iecienītā aktivitāte ir Spēka spēles — apmeklētāji ir aicināti pieteikties un pēcpusdienā sacensties savā starpā vairākos posmos.

Vēstures rekonstrukcijas klubs “Exercitus Rigensis”
Vēstures rekonstrukcijas klubs “Exercitus Rigensis” Foto: Publicitātes foto

Apmeklētājus piedalīties aicina vēstures rekonstrukcijas kluba “Exercitus Rigensis” vadītājs Juris Ņečajevs: “Spēļu dalībnieki šaus ar loku, metīs šķēpus un baļķus, kurš tālāk, un sacentīsies vairākās citās disciplīnās. Finālisti vilks mugurā bruņas un turnīra laukumā noteiks uzvarētāju!” Šogad būs pārstāvēti vēstures rekonstruktoru klubi gan no Lietuvas, gan Igaunijas.

Pie Senā ciema darbosies "Latvijas Arheoklubs" ar aizvēsturiskās metalurģijas demonstrējumiem. Interesenti varēs iemēģināt roku dažādās prasmēs — virvju vīšanā, dabīgo šķiedru apstrādē un seno zvejas tīklu gatavošanā. Uģis un Signe Puceni (starpnozaru mākslas grupa “Serde”) piedalīsies ar tradicionālo recepšu rekonstrukciju paraugdemonstrējumiem jeb “Ceļojošo virtuvi”, kurā īpaša uzmanība būs pievērsta raudzētiem ēdieniem un dzērieniem.

Sestdien pa dienu lekciju teltī notiks daži tematiskie stāstījumi (sākums pl. 11:00). Pirmais ciklu atklās Gatis Kalniņš (vietnes latvijas-pilskalni.lv uzturētājs), kurš pastāstīs par Eiropas dzelzs laikmeta pilskalnu kartēšanas projektu un citām aktivitātēm Latvijas senvietu apsekošanā un popularizēšanā, Laura Aksika stāstīs par seno zemgaļu tērpu un rotām vēlajā dzelzs laikmetā un arī tās demonstrēs (rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupa “Senzeme”), vēsturnieks Artūrs Tomsons ("Latvijas Arheoklubs") iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem eksperimentālajā arheoloģijā, bet vēsturnieks Agris Dzenis sniegs ieskatu hroniku, ceļojumu aprakstu un dokumentu ziņās par zemgaļu apdzīvoto teritoriju, sociālo iekārtu, sadzīvi un ticējumiem 13. — 16. gadsimtā.

Lietuvas vēstures rekonstrukcijas biedrība "Leitgiris"
Lietuvas vēstures rekonstrukcijas biedrība "Leitgiris" Foto: Publicitātes foto

Muzikālās skatuves darbību vispirms iezīmē grupa “Skyforger”, kuras vārds ir plaši pazīstams un Latvijas publikai komentārus neprasa, tomēr pieminēšanas vērts ir mazāk zināms fakts, ka festivāla “Zobens un Lemess” nosaukumu iedvesmojusi rinda no šīs grupas dziesmas “Senču ozols” (“No zemes tu cēlies esi, mans dēls, ne no debess / Pie savas mātes tad atgriezies / Lai tava daļa ir zobens un lemess / Un zini — nekas nav aizmirsts!”).

Programmu ieskicē festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads: “Priecājamies, ka uz Latvijas skatuves beidzot nokļūs blekmetāla enerģijas iemiesojums Sakis Tolis, jaudīgās grieķu grupas “Rotting Christ” līderis ar savu jauno soloprojektu.

Foto: Publicitātes foto

Zemgalē ieradīsies grupa “Varathron” — viena no tā sauktā grieķu blekmetāla pirmā viļņa pamatlicējām. Starp līdergrupām izceļami arī folk/pagānmetāla meistari “Theigns and Thralls” (savulaik pazīstami kā “Skyclad”) no Apvienotās Karalistes.”

Arī šogad festivālā uzstāsies plaši pazīstami un atzīti mūziķi un arī jaunākas grupas, un katra no tām ir ar potenciālu kļūt par interesantu jaunatklājumu. Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no postfolka līdz folkmetāla un citu metāla žanru jaudīgākajām un smagākajām izpausmēm. Dažādībā ir arī vienojošais elements — daļai mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās. Stāsts ir par mūsdienu cilvēku, kas interesējas par pagātni, lai, iespējams, apjaušot saknes, cēloņsakarībās saprastu arī šodienu.

Ļoti gaidītas bija divas iepriekš pieteiktās Ukrainas grupas. Par vienu – “Nokturnal Mortum” – ir skaidrs, ka tā šogad festivālā nespēlēs, lai arī gads sākās cerīgi ar grupas uzstāšanos Eiropā.

Grupas paziņojums, kurā tā atvainojas publikai un skaidro iemeslus, kāpēc Krievijas sāktā kara dēļ mūziķi spiesti atkal atsaukt dalību vairākos festivālos Eiropā, tostarp “Zobenā un Lemesī”, publiskots 17. maijā (arī festivāla Facebook lapā) — kāda stand-up mākslinieka nelietīgas rīcības dēļ šobrīd daudziem māksliniekiem tiek liegta iespēja izbraukt no Ukrainas. Uz otras ukraiņu grupas — “1914” (blackened death/doom metal) — dalību festivālā vēl cer kā paši mūziķi, tā rīkotāji. Tomēr šķiet, ka arī šo mūziķu viesošanās Latvijā notiks kādos labvēlīgākos apstākļos.

No Lietuvas šoreiz būs divas smagās mūzikas cienītājiem interesantas grupas: jaudīgais “Luctus” (black metal) un “Hellhookah” (stoner/doom metal).

Šovasar “Zobens un Lemess” turpina piedāvāt izlasi no Latvijas metāla skatuves – uzstāsies tādi jau labi zināmi smagās mūzikas projekti kā “Darrva” (death metal), “Deodium” (death/thrash metal) un “Saturn’s Husk” (sludge/doom metal), kā arī uz festivāla skatuves pēc ilgāka laika atgriežas Latgales melanholiskā metāla celmlauzis Sovvaļnīks.

Foto: Publicitātes foto

Par jaunatklājumu var kļūt jaunā blekmetāla grupa “Uguns”, savukārt postfolka cienītājus priecēs “JŌRA”. Jestrāku noti piešķils Latvijas pagrīdes mūzika ikona “Inokentijs Mārpls”. Festivāla izskaņā naktī būs ugunsskulptūra, kuru veido mākslinieks Andris Džiguns.

Turpinot līdzšinējo praksi un cenšoties pasākumu veidot iespējami videi draudzīgākā formātā, arī šogad festivāls apmeklētājiem nodrošinās daudzkārtlietojamās glāzes un mobilos pelnutraukus. Tāpat arī rīkotāji aicina ierasti lielisko publiku rūpēties par vidi un gan izdarīt atbildīgas izvēles, gan cieņpilni rīkoties.

Biļetes iepriekšpārdošanā var iegādāties Ticketshop.lv, festivāla dienā biļetes būs dārgākas.

Foto: Publicitātes foto

Festivāls “Zobens un Lemess” notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi notika Sēlijā Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu