Video ⟩ "Nāves kafejnīca" 1. diena: aizraujošas diskusijas par to, kas sagaida ikvienu no mums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

9. un 10. jūnijā Cēsīs notiek tradicionālais sarunu festivāls "LAMPA". Nevalstiskā organizācija "Hospiss LV" festivāla "Nāves kafejnīcā" piedalās ar astoņām diskusijām par to, kā tas ir, būt blakus sev tuvam cilvēkam, kas sastapies ar nedziedināmu slimību. Piedāvājam jums, lasītāji, iepazīties ar "Nāves kafejnīcas" 9. jūnija programmu. 

Ja video nav skaņas, nospied ar labo pogu uz atskaņotāja un izvēlies Show All Controls/Rādīt visas vadīklas

Diskusiju 1. daļa

Diskusiju 2. daļa

Diskusija "Turies, draudziņ!"

9. jūnijs 12:30-14:00

Kā nāves apzināšanās var palīdzēt būt laimīgākam. Cilvēki, kas saskārušies ar slimībām, par kurām mēdz teikt - nedziedināmas, dalās savās pārdomās par attieksmi pret nāvi un dzīvi pirms un pēc diagnozes. Kā jūtas onkoloģijas pacients mūsdienu sabiedrībā, ko vajag un nevajag teikt un darīt?

Vada žurnāliste Inita Sila, piedalās žurnāliste Arta Lāce, radošais direktors Edijs Vucēns, labbūtības koučs Līga Andžāne un melanomas pacientu atbalsta biedrības “Soli priekšā melanomai” pārstāve & kultūras projektu producente Sondra Zaļupe.

Saruna "Nāvei blakus"

9. jūnijā 14:30-16:00

Kā tas ir, būt blakus sev tuvam cilvēkam, kas sastapies ar nedziedināmu slimību. Būt blakus, aprūpēt, cerēt, cīnīties, būt... līdz pat pēdējam elpas vilcienam.

Vada Kristīne Anže, TV3 ziņu un informatīvo raidījumu dienesta vadītāja vietniece, TV3 ziņu moderatore un geštaltpraktiķe. Piedalās Olga Košeļeva, atbalsta persona, Agnese Megne, kapelāne, semināru un atbalsta programmu autore, Kristīna Reinberga, uzņēmēja.

Paneļdiskusija "Evakuācijas plāns"

9. jūnijā 17:00-18:30

Dažādu nozaru pārstāvji diskutē par savā profesionālajā pieredzē balstītu viedokli par gatavošanos nāvei un miršanai no juridiskās, praktiskās, emocionālās un finansiālās puses. Centīsimies saprast - ko tieši mēs katrs varam izdarīt, lai savu nāvi sagaidītu cieņpilni.

Vada Ilze Zosule, labdarības organizācijas "Hospiss LV" līdzibinātāja, brīvprātīgā, juriste, uzņēmēja. Piedalās Elizabete Platupe, aprūpes centra "Senior Group" vadītāja vietniece, Inga Ņeļubina, sociālā darbiniece, Zane Ankrava, zvērināta notāre.

Diskusija "Nāves kafejnīca"

9. jūnijā 19:00-21:00

Nāves kafejnīca ir kustība, kuras mērķis ir piedzīvot savas dzīvības vērtību, apzinoties savu mirstību.

Nāves kafejnīcas dalībnieki visbiežāk ir svešinieki, kuri sanāk kopā, lai dzerot kafiju, sarunātos par nāvi.

Kustības dibinātājs ir Šveices sociologs un antropologs Bernards Kretazs (Bernard Crettaz), kurš 2004. gadā Neišatelā (Neuchâtel, Switzerland) organizēja pirmo Café mortel ar mērķi noņemt tabu nāves tēmai un atļauties domāt un runāt par savu mirstību. Viņš uzrakstīja grāmatu “Nāves kafejnīcas. Izceļot nāvi no klusuma zonas” (Death Cafes: Bringing Death out of Silence). Džons Andervuds, balstoties uz Bernarda Kretaza idejām 2011. gadā noorganizēja pirmo “Nāves kafejnīcu” savās mājās Londonā, toreiz secinot, ka: “Mēs esam zaudējuši kontroli pār vienu no nozīmīgākajiem notikumiem, ar kuru cilvēkam nākas saskarties”.

Vada Ilze Neimane Nešpora, NVO "Hospiss LV" dibinātāja, Kristīne Krūze-Hermane, režisore un aktrise, Gunta Indričeva, dejotāja, Gatis Irbe, mūziķis, Zuarguss Zarmass, uzņēmējs, motivācijas un emocionālā intelekta treneris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu