Starptautiskais kino festivāls RIGA IFF šoruden svinēs savu desmitgadi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Lielākais kino notikums Latvijā un viens no nozīmīgākajiem kino festivāliem Baltijā - Rīgas Starptautiskais kino festivāls jeb RIGA IFF - 12. oktobrī svinīgi atklās savu desmito sezonu. To raksturos devīze "10 ir tikai skaitlis. Piedzīvojumi nav saskaitāmi". Festivāls skatītājiem šoruden piedāvās vairāk nekā 100 kino darbus.

Vairākos Rīgas kinoteātros un tiešsaistē visā valstī 11 dienas tiks izrādīta profesionālu vietējo un ārzemju kuratoru komandas veidotā programma, skatītājiem piedāvājot vairāk nekā 100 starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, izgaismojot aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus.

No šodienas festivāla mājaslapā publicētas pirmās filmas, kas festivālā piedzīvos Latvijas pirmizrādi un vairumā gadījumu arī vienīgos seansus uz pašmāju ekrāniem. Līdz visas festivāla programmas izziņošanai septembrī RIGA IFF turpinās atklāt vēl citus mākslinieciski augstvērtīgus un drosmīgus darbus, tostarp ievērojamas Roterdamas, Berlīnes, Kannu, Venēcijas un citos kino festivālos apbalvotas filmas.

Starp jau izziņotajiem darbiem atrodama nule Kannās pasaules pirmizrādi piedzīvojusī britu kino klasiķa Kena Louča karjeru noslēdzošā filma "Vecais ozols" (The Old Oak).

Scenārists un aktieris Pols Lavertijs (no kreisās) un režisors Kens Loučs filmas "Vecais ozols" pirmizrādē 76. Starptautiskajā Kannu kinofestivālā šīgada maijā.
Scenārists un aktieris Pols Lavertijs (no kreisās) un režisors Kens Loučs filmas "Vecais ozols" pirmizrādē 76. Starptautiskajā Kannu kinofestivālā šīgada maijā. Foto: SIPA/Scanpix

Tāpat arī Roterdamas festivālā gūtie atradumi - beļģietes Džesikas Vudvortas melnbaltā slavas un varas meditācija "Luka" (Luka), kuras pamatā ir rakstnieka Dino Buzati romāns "Tatāru tuksnesis", un RIGA IFF programmas sastādītāju un skatītāju iecienītā norvēģa Henrika Martina Dālsbakena identitātes spēles darbā "Munks" (Munch) par mākslinieku Edvardu Munku (1863-1944). Līdztekus tam plānoti vairāki retrospektīvi akcenti, izceļot amerikāņu neatkarīgā kino autora Džima Džārmuša 70. jubilejai veltīto programmu.

Režisors Džims Džārmušs Vesa Andersona jaunākās filmas "Asteroīdu pilsēta" pirmizrādē 76. Starptautiskajā Kannu kinofestivālā šīgada maijā.
Režisors Džims Džārmušs Vesa Andersona jaunākās filmas "Asteroīdu pilsēta" pirmizrādē 76. Starptautiskajā Kannu kinofestivālā šīgada maijā. Foto: Spaziani/Scanpix

No 9. jūnija "rigaiff.lv" būs pieejams ierobežots daudzums 10 biļešu komplektu, kas ļaus par īpaši draudzīgu cenu apmeklēt festivāla filmu seansus oktobrī. Šajā dienā tirdzniecībā nonāks arī festivāla abonements, kas ir ne tikai iecienīta dāvana, bet arī atslēga uz pilnīgi visiem festivāla seansiem un iespēja atbalstīt RIGA IFF tapšanas procesu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu