Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs reaģē uz Alvja Hermaņa pārmetumiem (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste

Saistībā ar Jaunā Rīgas teātra (JRT) mākslinieciskā vadītāja, režisora Alvja Hermaņa vakar pausto nostāju soctīklā "Instagram" savu viedokli šodien paudis ne tikai Dailes teātris, bet arī tā mākslinieciskais vadītājs, režisors Viesturs Kairišs.

JRT mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis izteicis asus pārmetumus Dailes teātra direktoram Jurim Žagaram un mākslinieciskajam vadītājam Viesturam Kairišam, kuru Hermanis nodēvējis par "vannabe Krišjāni Baronu", par aktieru pārvilināšanu un pārpirkšanu. Hermanis norādījis, ka abiem kolēģiem jāgatavojas tiesu darbiem saistībā ar kompensācijas pieprasīšanu par aktieru sagatavošanu un izglītošanu: “Lielais teātra biznesmenis Juris Žagars un viņa draugs, vanabī Krišjānis Barons no Staļina prēmijas laureāta Smiļģa Dailes teātra var jau sākt gatavoties kārtējai lielajai tiesas prāvai. Šoreiz prasītāji būs JRT, Valmieras un Liepājas teātris, kuru nupat izglītību ieguvušos jaunos aktierus-studentus viņi šobrīd brutāli pārpērk. Šobrīd uzrunāti, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunie aktieri."

Reaģējot uz radušos situāciju, šodien savu viedokli izteica gan Dailes teātris kopumā, gan tā mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs.

Foto: Ekrānšāviņš

Kā pausts Dailes teātra komentārā, tam sava studija nav bijusi kopš 2009. gada. Šovasar sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju teātris ieplānojis uzņemt aktieru kursu ar muzikālo specializāciju, lai līdzfinansētu desmit studentu pirmā gada mācības. Vēl pagaidām vārdā nenosaukts Latvijas uzņēmums Dailes teātrim ir apliecinājis arī savu gatavību ieguldīt Latvijas teātra nākotnē.

"Dailes teātris var apsolīt, ka nevienam no studentiem nebūs pienākums pēc studiju beigām noteikti un zināmu laiku strādāt Dailes teātrī – viņi būs pilnīgi brīvi izvēlēties, kurā teātrī pēc tam strādāt. Tāpat apliecinām, ka nevienam no Dailes teātra aktieriem, kas tiks uzaicināts strādāt citā teātrī, netiks likti nekādi ierobežojumi to darīt saskaņā ar attiecīgu vienošanos," rakstīts šodien izplatītajā paziņojumā.

2021. gada vasarā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Aktiermākslas apakšprogrammu absolvēja 13 jaunie aktieri, kurus četrus studiju gadus kursa vadītāji Indra Roga un Mihails Gruzdovs gatavoja darbam Valmieras drāmas teātrī. Savukārt 2018. gada vasarā LKA uzņēma Dramatiskā teātra aktieru kursu sadarbībā ar Jauno Rīgas teātri, kuru vadīja Hermanis.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu