Notiks vērienīgākās Jāņu svinības Apvienotajā Karalistē – Bērzes Strazdu Jāņu festivāls (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Bērzes Strazdu Jāņu festivāls aivadītajā vasarā - skats no putna lidojuma
Bērzes Strazdu Jāņu festivāls aivadītajā vasarā - skats no putna lidojuma Foto: Publicitātes foto

Vērienīgākās un lielākās Jāņu svinības ārpus Latvijas “Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2023” Apvienotajā Karalistē notiks vienpadsmito reizi no 23. līdz 25. jūnijam “Daugavas Vanagu fondam” piederošajā lauku īpašumā Straumēnos. Katru gadu festivāls pulcē vienkopus vairākus tūkstošus diasporas latviešus un festivāla apmeklētājus no visas pasaules. Šogad festivālā būs iespēja apmeklēt vēl plašāku kultūras, mūzikas un izglītojošo programmu, uz abām skatuvēm pirmoreiz uzstāsies lielākais Latvijas mūziķu un grupu skaits festivāla organizēšanas vēsturē.

Uz lielās brīvdabas skatuves ar labāko un populārāko dziesmu koncertu uzstāsies ballīšu hitu autori “Bermudu Divstūris”, trīs dienu garumā festivālā uz divām skatuvēm būs redzami Latvijā pazīstamākie mūziķi Olga Rajecka, Normunds Rutulis, Ivo Fomins, grupas “Musiqq”, “Montana”, “Tranzīts”, “Singapūras Satīns”, “100 Debija”, “Edavārdi” un “Mazie Rakari”. Disko teltī dejas līdz rītam ar labākajiem latviešu mūzikas remiksu meistariem DJ Vilertu un DJ Vento.

Edavārdi festivālā "Summersound"
Edavārdi festivālā "Summersound" Foto: publicitātes

Jāņu festivāla ģenerāldirektors Ģirts Lerhs par festivāla nozīmību saka, ka, laikam ejot, tas ir krietni audzis gan apmeklējuma, gan kvalitātes ziņā, tāpēc liels uzsvars tiek likts uz mūziķu izvēli:

“Vienmēr uzaicinām kādu aktuālāku sastāvu, bet katru gadu cenšamies arī parādīt latviešu publikai Apvienotajā Karalistē, iespējams, mazāk zināmus mūziķus. Lepojamies, ka šogad mums ir izdevies uzaicināt uz festivālu desmit mūziķu apvienības no Latvijas, tā, lai ikvienam apmeklētājam būtu iespēja redzēt un dzirdēt dzīvajā sev tīkamu izpildītāju.

Gribētos teikt, ka beidzot esam sasnieguši kārtīga mūzikas festivāla statusu. Šie Jāņi būs īpaši arī ar to, ka pēc ilga pārtraukuma mēs tos svinēsim “īstajos” datumos. Tā kā dzīvojam Apvienotajā Karalistē, tad šeit 23. un 24. jūnijā nav “sarkanie datumi”, tāpēc mēs šeit Jāņus parasti svinam Jāņiem tuvākajā nedēļas nogalē.”

Jāņu svinēšana ir tradīcijām bagātākie un skanīgākie latviešu svētki, kurus latvieši svin ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Neatņemama pasākuma sastāvdaļa ir par tradīciju kļuvusī “Līgotava” ar savu īpašo svētku programmu, kurā uzstājas vairāki desmiti ārzemēs dzīvojošo latviešu deju kolektīvi un folkloras kopas. Šogad zīmotavā, veidotavā, spēlētavā, dziedātavā un dancotavā ikviens varēs pats piedalīties un iepazīties ar Jāņu un latviešu Līgo vakara tradīcijām, dziesmām un dejām.

Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2022. gadā
Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2022. gadā Foto: Publicitātes foto

Īpaši padomāts par pašiem mazākajiem līgotājiem, kuriem festivālā speciāli veidotā vietā “Silīte” būs iespēja kopā ar vecākiem izbaudīt čučētāju, rāpotāju un čāpotāju izklaides. Atzīmējot saulgriežu tradīcijas, tiks kurts lielais Jāņu ugunskurs, lai līgotāji savienotos kopīgās līgo dziesmās un dejās, kas turpināsies līdz saullēktam.

Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar Nodarbinātības Valsts aģentūru un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru speciāli veidotā “Misija – Latvija” teltī varēs iepazīties ar projektu par Latvijas starptautisko pozicionējumu, kur ikviens varēs iesaistīties Latvijas starptautiskās atpazīstamības veicināšanā. Fotostūrī būs iespēja nofotografēties un nosūtīt pastkarti saviem tuviniekiem Latvijā vai jebkur citur pasaulē, kā arī pārbaudīt savas zināšanas par Latviju, piedaloties erudīcijas spēlē, kur veiksmīgākie tiks pie noderīgām balvām.

Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2022. gadā
Bērzes Strazdu Jāņu festivāls 2022. gadā Foto: Publicitātes foto

Sportiskas un veselīgas atpūtas aktivitātēs ikviens varēs piedalīties zolītes un novusa turnīrā, volejbola sacensībās, ikgadējā virves vilkšanā, no rītiem piedalīties jogas un zumbas nodarbībās. Apmeklētājiem būs iespēja izgaršot un izbaudīt latviešu ēdienus un dzērienus, iegādāties tautiešu veidotos suvenīrus. Īpaši paredzētā brīvdabas zonā uz lielā ekrāna varēs noskatīties jaunākās latviešu režisoru filmas - “No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam” un “Circenīša Ziemassvētki”.

Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētājs Agnis Čavars (no kreisās), grāmatas "No Ghetto līdz Olimpiskajam Zeltam" autors Edgars Gertners, Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētāji Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš un "Ghetto Games" vadītājs Raimonds Elbakjans piedalās grāmatas prezentācijas pasākumā.
Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētājs Agnis Čavars (no kreisās), grāmatas "No Ghetto līdz Olimpiskajam Zeltam" autors Edgars Gertners, Latvijas 3x3 basketbola izlases spēlētāji Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš un "Ghetto Games" vadītājs Raimonds Elbakjans piedalās grāmatas prezentācijas pasākumā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Organizācija “Bērzes strazdi” ir bezpeļņas organizācija, kas organizē lielākās Jāņu svinības ārpus Latvijas, pulcējot katru gadu vienkopus vairākus tūkstošus latviešu. Vairākus gadus ar organizētajiem labdarības pasākumiem ir palīdzējuši ne tikai Lielbritānijā mītošiem tautiešiem, bet arī Latvijā esošiem bērnu namiem ar interneta komunikācijām, datoriem un naudas līdzekļiem, rīkojuši integrācijas un sporta pasākumus, kas veicinājuši veselīgu dzīvesveidu, dāvājuši nepieciešamās lietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un rūpējušies, lai ne tikai nezustu saikne starp no Latvijas izceļojušiem tautiešiem, arī, lai vienotu latviešus visā pasaulē, jo esam viena, spēcīga un stipra tauta.

“Svētki ir jāsvin, lai prieks un labklājība ir visās ģimenēs un miers visā pasaulē!”, piekodina festivāla rīkotāji.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu