Krimas tatāru mūzikas zvaigzne Džamala: “Manī vienmēr ir mājojis dumpinieces gars”

Foto: Publicitātes foto
CopyDraugiem X Whatsapp

Sestdien, 29. jūlijā, Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju caurskandinās ukraiņu/Krimas tatāru komponistes un dziedātājas Džamalas koncerts, kurš norisināsies pasaules mūzikas festivāla "PORTA" daudzveidīgajā programmā.

Džamalas (īstajā vārdā Susana Alimivna Jamaladinova/Susana Alim qızı Camaladinova) mūzikā vienkopus saplūst soulmūzika, džezs, elektronika, pasaules un popmūzikas žanri. Dziedātājas skanējums un dzīvā uzstāšanās kvalitāte ir nenoliedzama Ukrainas mūsdienu mūzikas skatuves iezīme. Viņas triumfs Eirovīzijas dziesmu konkursā 2016. gadā vēlreiz nostiprināja šo pozīciju un pavēra ceļu kultūras diplomātijas iespējām ikvienā valstī, kurā mūziķe uzstājas.

Foto: Publicitātes foto

Septiņi studijas albumi, vairāki īsformāta albumi un singli – tos visus iedvesmo Džamalas personīgās sajūtas un pieredze. Neatkarīgi no tā, vai tā ir dziesma kopā ar leģendāro grupu "Dakhabrakha", sadarbība ar mūzikas producentu un komponistu Braienu Todu (Brian Todd) vai skaņu celiņš filmai "Patiesības cena" (Ціна правди, 2019).

Džamala ir dzimusi 1983. gadā otrajā lielākajā Kirgizstānas pilsētā Ošā. No tēva puses viņā plūst Krimas tatāru, no mātes – armēņu asinis. 2022. gada februārī, Krievijas iebrukuma laikā Ukrainā, viņa un viņas divi bērni pameta Ukrainu un sākotnēji patvērās Rumānijā, līdz nobāzējās Turcijā. Taču uzspiestais "ceļojums" nebūt nav beidzies, un par to plašāk turpmākajā sarunā.

Džamala koncertē Liverpūlē, šīgada Eirovīzijas nedēļā maija sākumā.
Džamala koncertē Liverpūlē, šīgada Eirovīzijas nedēļā maija sākumā. Foto: Publicitātes foto

Ja secinu pareizi, "Džamala" kā jūsu skatuves vārds cēlies no jūsu uzvārda "Jamaladinova". Kā jūs nonācāt pie šī skatuves vārda? Vai jūsu tuvākajā lokā cilvēki arī jūs uzrunā par Džamalu, vai jūsu vecāku dotajā vārdā – Susana?

Jā, skatuves vārds "Džamala" ir cēlies no mana uzvārda Džamaladinova. Vārds “jamala” arābu valodā nozīmē ‘skaisti’. Šajā vārdā ir īpašs spēks. Jamala kā vārds parādījās 2009. gadā pirms starptautiskā jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis". Tā kā pirms tam uzstājos uz dažādām džeza skatuvēm, ļoti bieži mans uzvārds tika izrunāts nepareizi. Susana Jamaladinova – tas skanēja pietiekami gari un grūti. Visi mūsu Krimas tatāru uzvārdi nāk no mana vecvectēva Džamaladina, un galotne "ova" uzradās Padomju Savienības laikā. Kad tika izvēlēts skatuves vārds, es pārvērtos par lakonisko Džamalu. Man patīk, ka šajā vārdā ir kaut kas no saules, no džeza, un tajā ir arī zināma atbildīguma pieskaņa. Es esmu Džamala uz skatuves un tikai “Dža” saviem draugiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu