"Mēs neļausim mums nokārtoties uz galvas!" – Malaizijas LGBTQ+ kopiena šokā par grupas "The 1975" rīcību koncertā (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Grupas "The 1975" solists Metijs Hīlijs
Grupas "The 1975" solists Metijs Hīlijs Foto: Shutterstock

Britu supergrupas “The 1975” solists Metijs Hīlijs saņēmis skarbu kritiku no Malaizijas LGBTQ+ kopienas pārstāvjiem par savu izvēli protestēt pret šīs Dienvidāzijas valsts nostāju pret homoseksuāļu un kvīru tiesībām, uz skatuves festivāla “Good Vibes” laikā skūpstoties ar grupas basģitāristu Rosu Makdonaldu. Britu mūzikas un kino žurnāls "NME" apkopojis koncerta apmeklētāju reakciju.

Grupa piektdien, 21. jūlijā, uzstājās festivālā “Good Vibes” Kualalumpurā. Koncerta laikā Hīlijs nosodīja Malaizijas valdības stingro nostāju pret LGBTQ+ tiesībām. Malaizijas tiesību akti nosaka kriminālatbildību par seksuālām darbībām starp viena dzimuma cilvēkiem, un tās kriminālkodekss nosaka kriminālatbildību par "pretdabisku miesisku saikni" un "rupju nepieklājību".

"Es pieļāvu kļūdu. Kad mēs rezervējām savus turnejas datumus, es nepievērsu uzmanību detaļām. Es neredzu jēgu uzaicināt “The 1975” uz kādu valsti, kurā pēc koncerta mums tiks stāstīts, ar ko mēs varam nodarboties ar seksu, un ar ko ne,”

klausītājus uzrunāja dziedātājs. Grupas uzstāšanās tika pārtraukta tikai divas dziesmas vēlāk.

Saskaņā ar Malaizijas valsts oficiālo aģentūru, kas atbild par ārvalstu mākslinieku filmēšanas un uzstāšanās pieteikumu apstiprināšanu, pēc Hīlija izgājiena varas iestādes atcēla “Good Vibes” festivāla darbību kopumā, un grupai tika aizliegts uzstāties Malaizijā jebkādos citos apstākļos.

Metijs Hīlijs Parīzes modes nedēļā, piedaloties Christian Dior vīriešu modes līnijas prezentācijā šajā pavasarī.
Metijs Hīlijs Parīzes modes nedēļā, piedaloties Christian Dior vīriešu modes līnijas prezentācijā šajā pavasarī. Foto: Scanpix/AP

Notikušais sarūgtinājis daudzus Malaizijas LGBTQ+ kopienas pārstāvjus, kuri ir izteikuši savu viedokli, piemēram, mikroblogošanas vietnē Twitter. Īpašu rezonansi guva sociālo mediju konsultanta un mūzikas menedžmenta speciālista Džo Lī Twitter pavedienā, kurā viņš kritizēja Hīliju, norādot, ka rokzvaigznes rīcība pasliktinās turpmāko LGBTQ+ kopienas dzīvi valstī.

“Ja kaut kas, tas, ko Metijs Hīlijs un “The 1975” ir paveikuši, ir padarījuši par nederīgu un nevērtīgu gadiem ilgo vietējo aktīvistu darbu, ar kuru viņi ir centušies panākt pārmaiņas un izpratni. Grupa ir apdraudējuši mūsu neaizsargātās minoritāšu kopienas,” rakstīja Lī.

Viņš arī atzinis, ka piekrīt festivāla “Good Vibes” atcelšanai pilnībā. "Ņemot vērā, ka bija plānots uzstāties vēl vairākiem kvīru kopienu atbalstošiem māksliniekiem, cik, jūsuprāt, būtu bijis droši aizvadīt vēl divas pilnas festivāla dienas?" viņš iebilda.

Mūzikas menedžeris norādīja, ka konkrētas sabiedrības grupas būtu paveikušas ko radikālu un, ņemot vērā situācijas radīto spriedzi, jebkurš incidents izrādītos postošs un ar ļoti reālām sekām.

Viņš turpināja:

“Katrā valstī ir savi likumi. Ārzemniekiem nav atļauts pie mums ierasties, nokārtoties mums uz galvas un stāstīt, kā rīkoties, it īpaši, ja šie padomi mūsu situāciju tikai pasliktina.”

Džo Lī uzskaitīja, ka patiesie šīs situācijas upuri ir Malaizijas LGBTQ+ kopiena, kurai nu ir jātiek galā ar incidenta sekām, kā arī Malaizijas tiešraides koncertu industrija, kurai jau tāpat ir grūti atgūties pēc pandēmijas izraisītajām ekonomiskajām problēmām.

Lī noskaņojumam piebalsojuši daudzi mikroblogeri. Kāds cits Twitter lietotājs piebildis:

“Šis notikums vienpersoniski ir atgrūdis jebkādu progresu, ko Malaizijas kvīru kopiena būtu varējusi sasniegt pagājušajā gadsimtā. Tas ir tīri performatīvs aktīvisms, un “The 1975” nenojauš, ka tas, ko viņi izdarīja, ir sliktākais, kas ar mums var notikt.”

“Es kā Malaizijas kvīrs esmu pārliecināts, ka tas, ko izdarīja Metijs Heilijs un “The 1975”, viennozīmīgi bija sliktākais, kas ar mums varēja notikt. Tagad mums būs jāpacieš politiskā vētra, kas drīz ir sagaidāma, kamēr viņiem būs labi piedzerties citā valstī. Šī nebija viņu cīņa," piebilda Twitter lietotājs @shoukunz13.

“The 1975” koncerti tikuši atcelti arī Indonēzijā un Taivānā.

Pēc 2020. gada datiem, Malaizijā reliģisko konfesiju īpatsvaru veido 63,5 % islāma sunnīti, 18,7 % budisti, 9,1 % kristieši un 6,1% hinduisti. Malaizija ir federāla, konstitucionāla monarhija, kura sastāv no trīspadsmit štatiem un trim federālām teritorijām, kuras Dienvidķīnas jūra atdala divos reģionos: Malaizijas pussalā un Borneo Austrummalaizijā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu