Festivāls “PORTA” savīs tradicionālās mūzikas saknes ar skanīgām mūsdienu ietekmēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"DUO RUUT" (Igaunija)
"DUO RUUT" (Igaunija) Foto: Publicitātes foto

No ceturtdienas, 27. jūlija, līdz sestdienai, 29. jūlijam, savu daudzveidīgo programmu klausītājiem gatavs nodot pasaules mūzikas festivāls "PORTA".

Ceturtdienas vakarā Kuldīgas pils parkā festivāla atklāšanas koncertā uzstāsies Somijas roķīgi dinamiskā powerhouse grupa "Okra Playground", pēc kuriem īstenu vasaras ballīti iegriezīs pieci vīri – "Le Diable à Cinq" (Pieci velli) no Kanādas.

“Okra Playground” apvieno somu tautas mūzikas un mūsdienu skaņu dinamiskos pavedienus, lai radītu paši sev un klausītājiem piedzīvojumu skaņu izpētes atklājumos. Viņu radītā mūzika tradicionālos somu instrumentus, sarežģītās vokālās harmonijas un inovatīvos elektroniskas elementus sapludina vienā veselā.

Apvienību “Le Diable à Cinq” veido pieci multiinstrumentālisti no Riponas Kvebekas rietumos. Trīs no grupas dalībniekiem ir brāļi, viens – brālēns un viens labs draugs. Mūziķu vēlme ir atdzīvināt tradicionālās mūzikas saviesīgos svētku vakarus, kuros paši uzauguši.

“Le Diable à Cinq” (Kanāda)
“Le Diable à Cinq” (Kanāda) Foto: Publicitātes foto

Līdz šim grupa ir izdevusi divus albumus. Viņu otrais albums "Debout!" (2019) tika nominēts Kanādas mūzikas ierakstu balvai JUNO un Kanādas Folkmūzikas balvām. Viņu jaunākais albums "Tempête" (Vētra, 2023) skaidri iezīmē viņu svinīgo, dinamisko skanējumu un ietver oriģināldziesmas, kuras sarakstījuši un komponējuši visi grupas dalībnieki un tajā ir viņu tradicionālās mūzikas saknes ar skanīgām mūsdienu ietekmēm.

28.jūlijā muzikālie pasaules apceļojumi turpināsies K. K. fon Stricka villā Rīgā ar četru mūziķu uzstāšanos. Vakaru atklās Franču solomākslinieks Žuliens Sertins (Julien Certin) ar virtuoziem akordeona stāstījumiem.

Žuliens Sertins (Francija). 
Žuliens Sertins (Francija). Foto: Publicitātes foto

Mūziķa interpretācijas inovatīvā pieeja ir palīdzējusi atjaunot akordeona lomu mūsdienu franču mūzikā. Viņa virtuozitāte ir ievērības cienīga, bet harisma un aizraušanās ar akordeonu ievērojami sekmējusi Franču kultūras mantojuma bagātināšanu mūsdienu kultūrtelpā.

Turpinājumā uz skatuves kāps pašmāju viena no enerģiskākajām apvienībām "Rahu The Fool", kurai sekos Somijas vijoļspēles un dziedāšanas meistare Peivi Hirvonena (Päivi Hirvonen). Savukārt vakara noslēgumā jau Kuldīgas āres iesildījušie "Le Diable à Cinq" izkustinās klausītājus arī Rīgas koncertā.

“Rahu The Fool” tagadējā un paliekošajā sastāvā noformējies 2017. gada ziemā, kad ģitāristam un vokālistam Pēterim Narubinam, veļasdēlistam Jāzepam Podniekam, vijoļniecei Laumai Bērzai un kontrabasistei Evitai Bambānei kādā folkdžemā klubā “Ala” nejauši pievienojās saksofonists Benijs Zeltkalis (Benny Goldmsith) no Austrālijas.

"Rahu The Fool" (Latvija). 
"Rahu The Fool" (Latvija). Foto: Publicitātes foto

Grupa spēlē, aranžē un sacer mūziku, kuru kopumā varētu nosaukt par folkmūziku, vai, vēl precīzāk, Pasaules mūziku – blūzs, blūgrāss, tautasdziesmas, latviešu un baltkrievu danči, franču burē, Austrālijas tautas mūzika, brīžiem nelieli džeza un kantrī mūzikas piesitieni, a-cappella skaņdarbi un čigānu džezs. Instrumentācija ir diezgan plaša – veļasdēlis, kontrabass, ģitāra, saksofons, vijole, ukuleles, mandolīna, bandžo, ermoņikas, tamburīns, šeikeri, stomp-box, pieci vokāli, flauta un reizēm parādās pat kazoo (ASV tautas mūzikā plaši izmantots membranofons – neliels pūšaminstruments ar impozantu skaņu).

Peivi Hirvonenas mākslinieciskā izpausme ir dziļi sakņota somu tradīcijās. Pazīstama ar emocionāli bagātu priekšnesumu pūru, kuru galvenā sastāvdaļa tiek veidota ar vijoli, balsi un loka liru, viņas mūzika atklāj stāstus caur nepieradinātām emocijām līdz tādai pakāpei, ka mūziķe tiek dēvēta par vienu no labākajām vienlaicīga izpildījuma vijolspēlētājām un dziedātājām.

Peivi Hirvonena (Somija).
Peivi Hirvonena (Somija). Foto: Publicitātes foto

Viņa ir ne tikai skatuves māksliniece, bet arī ilggadēja pedagoģe. Vairāk nekā 15 gadus Peivi ir strādājusi par skolotāju, iedvesmojot dažādu vecumu un sagatavotības līmeņu skolēnus ar savām zināšanām par tautas mūziku, vijoli un vokālā izpildījuma tehnikām.

Sestdien, 29. jūlijā, "PORTAS" skatītāji aicināti doties uz Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kurā no plkst. 16:30 uz divām skatuvēm būs iespējams piedzīvot mūzikas žanru dažādību, dabas maģiju pilsētas nomalē, kā arī uzlādēt savas emocijas līdz pat vasaras izskaņai.

Performances atklās mūsdienīgi harmoniskā apvienība "Duo Ruut" no Igaunijas. Viņu debijas albums "Tuule sõnad" (Vēju vārdi) saņēmis kritiķu atzinību, izvirzot apvienību uzmanības centrā kā igauņu tautas mūzikas celmlaužus. Viņu centība tradicionālās tautas mūzikas saglabāšanā un atdzīvināšanā nopelnījusi arī prestižo Igaunijas Etnomūzikas balvu.

Turpinājumā franču romantiķis Žuliens Sertins aizkustinās skatītājus uz ambient skatuves. Koncertu vidusdaļu piepildīs nerimstošas somu enerģijas pilnie "Okra Playground", pēc kuriem māksliniecisku maģiju radīs tubas virtuozs, askētiskais ziemeļnieks no Norvēģijas Daniels Herskedāls (Daniel Herskedal).

Daniels Heskerdāls (Norvēģija). 
Daniels Heskerdāls (Norvēģija). Foto: Publicitātes foto

Šis mūziķis jau šobrīd atstājis neizdzēšamas pēdas džeza un laikmetīgās mūzikas pasaulē gan ar savu virtuozo tubas pārvaldīšanu, gan ar spēju no jauna definēt instrumenta spēles iespējas. Herskedāla karjeru rotā vairāki uzteicami sasniegumi. Kritiķu atzinību guvušie albumi "Slow Eastbound Train" un "The Roc" uzrunā klausītājus ar krāšņu iespaidu bagātām kompozīcijām. Turklāt mūziķis ir saņēmis vairākas prestižas balvas, kā, piemēram, Norvēģijas Grammy un BBC Jazz Award.

Jāatzīmē, ka Herskedāls ir sadarbojies ar iespaidīgu virkni slavenu mākslinieku, tostarp Arvi Henriksenu, Matiasu Eiku un Tronheimas džeza orķestri, pierādot savu daudzpusību un spēju radīt negaidītus muzikālus dialogus.

Džamala (Ukraina). 
Džamala (Ukraina). Foto: Publicitātes foto

Festivāla nedēļas nogali noslēgs Krimas tatāru balss, īsts mūzikas dārgakmens – dziedātāja Džamala (Jamala) no Ukrainas. Džamalas mūzikā lieliski saplūst soul, džezs, elektronika, pasaules mūzikas un pop žanri. Mākslinieces skanējums un dzīvā uzstāšanās kvalitāte ir nenoliedzama Ukrainas mūsdienu mūzikas skatuves iezīme. Viņas triumfs Eirovīzijas dziesmu konkursā 2016. gadā ar sociālpolitiski svarīgo dziesmu “1944” vēlreiz nostiprināja šo pozīciju mūzikas pasaulē un pavēra dziedātājai durvis gan uz plašām koncertēšanas iespējām, gan kultūras diplomātijas līmenī vēstīt pasaules varenajiem un ietekmīgajiem par Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainā.

Tā kā grupas "Slatucada" mākslinieki saņēmuši Šengenas vīzas atteikumu, festivāla "Porta" koncertu programmā veiktas izmaiņas. 27. jūlijā Kuldīgā paredzētās grupas "Slatucada" vietā uzstāsies grupa "Le Diable à Cinq" no Kanādas.

Biļetes uz festivāla koncertiem iegādājamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu