Kleo jaunkundze - apdāvināta ekstrasense vai visu laiku lielākā telefonkrāpniece?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kleo jaunkundze
Kleo jaunkundze Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

20. gadsimta 90. gadi bija būtisku izmaiņu un nenoteiktības desmitgade. Šajā laikā pasaule pieredzēja vairākus zīmīgus notikumus: Aukstā kara beigas, strauju tehnoloģiju attīstību, ekonomiskās svārstības un arī dažādas sociālās pārmaiņas. Šādos laikos cilvēki arvien biežāk sāka meklēt norādījumus, pārliecību un cerību par nākotni. Par vienu no aktuālākajiem palīgiem šajā procesā kļuva ekstrasensi un pareģi, kas sniedza cilvēkiem mierinājuma sajūtu, apgalvojot, ka spēj risināt ne tikai šī brīža problēmas, bet arī ieskatīties nākotnē.

Šajā laikā bija novērojams vēl iepriekš nepieredzēts ekstrasensu telefonkonsultāciju popularitātes kāpums. Par īpaši aktuālu parādību tā kļuva ASV, kur ekstrasensi valdzināja ne tikai sabiedrības iztēli, bet arī kļuva par vērā ņemamu kultūras fenomenu.

Telefona ekstrasensu popularitātes bumu ASV veicināja vairāku faktoru kopums.

Pirmkārt, šajā izmaiņu un nenoteiktības desmitgadē īpašu uzplaukumu piedzīvoja t.s. Jaunā laikmeta kustība (New Age - angļu val.) un ar to saistītais garīgums un alternatīvās uzskatu sistēmas. Meklējot atbildes uz dzīves neskaidrībām, cilvēki arvien biežāk sāka izmantot ekstrasensu un pareģu pakalpojumus, rodot mierinājumu šajos nemierīgajos laikos un cenšoties izzināt savu nākotni.

Otrkārt, sasniegumi telekomunikāciju tehnoloģiju jomā, bezmaksas numuru straujā izplatība un pieaugošā informatīvo reklāmu popularitāte nodrošināja cilvēkiem ērtu un ātru veidu, kā jebkurā diennakts laikā sazināties ar ekstrasensiem un pareģiem.

Visbeidzot arī straujais kabeļtelevīzijas izplatības un popularitātes pieaugums veicināja dažādu ekstrasensu un pareģu programmu popularitātes kāpumu.

Parādījās televīzijas kanāli, kuros visas dienas garumā dažādi "eksperti" pareģoja nākotni, pievērsās metafiziskām tēmām, piesaistot plašu skatītāju uzmanību un normalizējot praksi dažādās dzīves situācijās vērsties pie pareģiem un ekstrasensiem. 

Ekstrasensu telefonkonsultāciju popularitātes virpulī par vienu no slavenākajām personībām kļuva Kleo jaunkundze, kas pozicionēja sevi ne tikai kā Jamaikas mistikas iedvesmotu eksperti, bet arī papildināja savu tēlu ar pārspīlētu akcentu un krāšņiem tērpiem. 

Kleo jaunkundze tika attēlota kā apdāvināta un pieredzes bagāta ekstrasense, kas spēj zvanītājiem sniegt padomus ne tikai par dažādām šī brīža problēmām, bet arī ieskatīties viņu nākotnē.

Kleo jaunkundzes frāze "Piezvaniet man tūlīt!" iesakņojās ASV populārajā kultūrā, ekstrasensi drīz vien atpazina plašā televīzijas auditorija visā valstī. Viņas harisma un teatrālais tēls, biežās uzstāšanās televīzijā un radio vairoja telefonkonsultāciju uzticamību.

Tā kā Kleo jaunkundze vienmēr centās izturēties sirsnīgi pret saviem klientiem, zvanītāji jutās ērti un dalījās ar viņu savos visdziļākajās pārdzīvojumos un domās.

Neskatoties uz sākotnējiem panākumiem un slavu, drīz vien atklājās, ka uzņēmums, kas nodarbināja Kleo jaunkundzi, piekopj maldinošas reklāmas un uzņēmējdarbības praksi. Tas noveda ne tikai pie kompānijas sabrukuma, bet arī lika apšaubīt Kleo jaunkundzes ekstrasenses spējas. 

ASV režisores Sīlijas Aniskovičas dokumentālā filma "Zvaniet Kleo jaunkundzei" ("Call Me Miss Cleo"), kas skatāma "LMT Viedtelevīzijā", stāsta par ekstrasenses dzīvi, karjeras uzplaukumu, sabrukumu un aiziešanu no starmešu gaismas. 

Dokumentālajā filmā tiek intervētas gan pašpasludinātās vudū priesterienes un ekstrasenses draugi un paziņas, gan arī atklātas dažādas līdz šim nezināmas detaļas par sievietes dzīvi un attiecībām ar citiem cilvēkiem. Tiek izgaismoti arī viņas harismātiskās personības slāņi. No pārspīlētā akcenta un jamaikiešu kultūras elementu piesavināšanās līdz skandālam, kas pārvilka treknu svītru Kleo jaunkundzes 15 minūšu slavai, - nekas nepaliek neatklāts.

Sievietes draugi, kas tika intervēti dokumentālajā filmā, norāda, ka Kleo jaunkundzes spējas bija īstas, taču viņai bija grūti tikt ar tām galā, līdz viņa sabruka zem to spiediena.

Aplūkojot situāciju no mūsdienu viedokļa, var pieņemt, ka cilvēku aizraušanās ar ekstrasensu telefonkonsultācijām 90. gados bija kā atspulgs cilvēka dzīves jēgas meklējumiem un vēlmei izzināt nezināmo. Kleo jaunkundze spēlēja neatņemamu lomu šajā procesā, viņas stāsts kalpo kā brīdinošs vēstījums par smalko robežu starp izklaidi, garīgumu un ekspluatāciju.

Lai gan tieši Kleo jaunkundze lielā mērā veicināja un popularizēja ekstrasensu telefonkonsultāciju atzīšanu un popularitāti, tā veicināja arī skepses un kritiskās domāšanas nozīmi, izmantojot šādu "ekspertu" pakalpojumus.

Šādi stāsti arī vēlreiz liek pārliecināties par cilvēku uzskatu sistēmas sarežģītību un mums nezināmu lietu un nākotnes cerību pievilcību.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu