Zvaigzne, kuras atklāšanai vajadzēja 40 gadus. Miris amerikāņu mūziķis Siksto Rodrigess

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Siksto Rodrigess uzstājas "Heineken Music Hall" Amsterdamā, 2013. gada vasarā.
Siksto Rodrigess uzstājas "Heineken Music Hall" Amsterdamā, 2013. gada vasarā. Foto: EPA/Scanpix

Otrdien, 8. augustā, 81 gada vecumā mūžībā aizgājis viens no sākotnēji nenovērtētākajiem mūziķiem popmūzikas vēsturē – dziesminieks un dziesmu autors Siksto Rodrigess (Sixto Rodriguez), informē britu raidorganizācija BBC.

Meksikāņu izcelsmes amerikāņu dziedātājs un ģitārists Siksto Rodrigess savu muzikālo karjeru sāka 1967. gadā, taču tās pakāpieni izrādījās ļoti lēzeni un nepalīdzēja Detroitā dzimušajam mūziķim nokļūt “īstajā laikā un īstajā vietā”.

Taču, lai arī dzimtenē Rodrigesa ierakstiem netika pievērsta tiem pienācīgā uzmanība, patieso popularitāti viņa mūzika sasniedza Dienvidāfrikas un Austrālijas radiostacijās, lai, izmezdama šādu simbolisku apli, pēc vairāku gadu atstarpes varētu atgriezties atpakaļ ASV un iekarot turienes klausītāju sirdis.

Pats dziesmu autors neko nezināja par savu popularitāti ārvalstīs. Viņa albums Cold Fact, kura kopijas plaši cirkulēja Dienvidāfrikā, tika pieņemts kā neoficiāls skaņu celiņš jaunatnes protestiem pret aparteīdu.

Siksto Rodrigess 2013. gadā Ņujorkā. 
Siksto Rodrigess 2013. gadā Ņujorkā. Foto: Scanpix/AP

Vairākus gadus Rodrigess dzīvoja piezemētu dzīvi, strādājot būvniecībā, taču viņa mūzikas aizturi pārvarējušais popularitātes vilnis veidoja pateicīgu augsni dažādām sazvērestības teorijām par mūziķa likteni. No tām vispopulārākais bija pieņēmums, ka viņš vienā no savām uzstāšanās reizēm publiski izdarījis pašnāvību. Šī ziņa ātri vien ieguva urbānās leģendas statusu.

Rodrigess par saviem panākumiem Dienvidāfrikā uzzināja tikai tad, kad viņa vecākā meita Eva 1997. gadā uzgāja viņam veltītu tīmekļa vietni. Tā kā internets bija vēl bērnu autiņos, fanu veidota mājslapa sniedz vēl vienu pierādījumu mūziķa ārkārtīgajai popularitātei – Dienvidāfrikā, nevis paša dzimtenē ASV.

Pēc sazināšanās ar vietnes autoriem Rodrigess deviņdesmito gadu beigās devās savā pirmajā Dienvidāfrikas turnejā. Tika nospēlēti izpārdoti koncerti valsts lielākajās arēnās un turneja ar virkni tikpat izpārdotu koncertu turpinājās Austrālijā.

2012. gadā Oskara balvu ieguvusī dokumentālā filma "Searching for Sugar Man" vēstīja par divu Dienvidāfrikas fanu centieniem atrast Rodrigesu, lai satiktu leģendāro mūziķi un pavēstītu par viņa tābrīža dzīvi. Nosaukumā izmantots albuma Cold Fact pirmā celiņa nosaukums. Filmas panākumi atdzīvināja interesi par Rodrigesa mūziku, un viņš tika aicināts muzicēt gan ASV, gan citās valstīs, ieskaitot populāro mākslas un mūzikas festivālu “Coachella” Kalifornijā un Glastonberijas festivālu Anglijā.

Filma pievērsa mūzikas izdevniecību uzmanību diviem Rodrigesa albumiem, kurus viņš ierakstīja 70. gadu sākumā – jau pieminētajam Cold Fact un Coming From Reality. To pārizdotās versijas guva panākumus visā pasaulē četras desmitgades pēc to sākotnējās izdošanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu