"Punctum festivāls" – par atbildīgu un atvērtu sabiedrību caur literatūras prizmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Punctum festivāls" 2022. gada jūnijā
"Punctum festivāls" 2022. gada jūnijā Foto: Kristīne Madjare

Jau sesto reizi Rīgā notiks “Punctum festivāls” – literatūras pasākumu programma, kas šogad pievēršas pārmaiņu procesiem, uzsverot arī kopīgu ieguldījumu labākas nākotnes veidošanā. Festivāla dalībnieki risinās dažādus nākotnes scenārijus – literārās utopijas un antiutopijas, kā arī literatūras terapeitisko, transformējošo nozīmi.

“Punctum festivāls” ir literatūras interneta žurnāla Punctum rīkota literāru pasākumu programma, kas notiek kopš 2017. gada, pulcējot dažādu kultūras nozaru pārstāvjus starpdisciplinārās norisēs. Par Montai Kromai veltīto festivālu 2019. gadā festivāls saņēmis Literatūras Gada balvas speciālbalvu.

Šogad “Punctum festivāls” fokusējas arī uz literatūras pieejamības jautājumu, nodrošinot iespēju pasākumos ar literatūru iepazīties cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī organizējot biblioterapijas darbnīcu ciklu dažādām mērķgrupām, kurās iepazīt literatūru un atklāt rakstīšanas praksi caur sevis pētīšanu un līdzdarbošanos. Savukārt rakstniekiem festivālā būs iespēja izzināt biblioterapijas un auditorijas paplašināšanas tēmas.

Festivāla programma

Foto: Publicitātes foto

Festivāla atklāšana. Klusie lasījumi “Pieskaries ēnai!”

Laukums pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (parka pusē), Jaņa Rozentāla laukums 1, Rīga

Otrdiena, 22. augusts, plkst. 16:00 – 20:00.

Latvija ir viena no valstīm ar visaugstāko vardarbības ģimenē izplatību un sabiedrības toleranci pret to. Šī problēma tiešā veidā skar ļoti daudzus, bet tiek noklusēta. Lai turpinātu apzināt veidus un vārdus, kā runāt par vardarbību ģimenē un attiecībās, kā arī pievērstu tam sabiedrības uzmanību, dzejnieki un projekta “Lietisko pierādījuma muzejs” dalībnieces – dokumentālo stāstu autores – ir vienojušies kopīgā grāmatā “Neviens tev neticēs”.

Festivāla atklāšanas notikumā topošā krājuma autores un viņu atbalstītāji aicina gan interesentus, gan garāmgājējus piedalīties “klusajos lasījumos”, kur skaļi netiks izteikts neviens vārds, tādā veidā pievēršot uzmanību vardarbības slēptajai dabai.

Dzejas lasījumi “Neapstājies nebaidies”

Bārs “Aleponija”, Ernesta Birznieka-Upīša iela 22, Rīga

Trešdiena, 23. augusts, plkst. 19:00.

Dzejniece, prozaiķe, esejiste, literatūras kritiķe un literārā žurnāla "Šiaurės Atėnai" redaktore Giedre Kazlauskaite. 
Dzejniece, prozaiķe, esejiste, literatūras kritiķe un literārā žurnāla "Šiaurės Atėnai" redaktore Giedre Kazlauskaite. Foto: Facebook/Punctum Festivāls

""Punctum festivāla" dzejas lasījumos piedalās drosmīgas dzejas autori: Jans Škrobs (Čehija, atdzejo Artis Ostups), Mārtens Ingelss (Beļģija, atdzejo Ivars Šteinbergs), Ieva Melgalve (Latvija), Sveta Grigorjeva (Igaunija, atdzejo Guntars Godiņš) un Giedre Kazlauskaite (Lietuva, atdzejo Emija Grigorjeva).

Ukrainas neatkarības dienas lasījumi. Veltījums Viktorijai Ameļinai

Paula Stradiņa medicīnas muzejā, Ukrainas neatkarības laukums 1, Rīga

Ceturtdiena, 24. augusts, plkst. 17:00.

Ukraiņu rakstniece Viktorija Ameļina šīgada 22. jūnijā Kijivā. Pēc piecām dienām viņa gāja bojā raķešu uzlidojumā, pusdienojot picērijā Kramatorskas pilsētā, Doņeckas reģionā.
Ukraiņu rakstniece Viktorija Ameļina šīgada 22. jūnijā Kijivā. Pēc piecām dienām viņa gāja bojā raķešu uzlidojumā, pusdienojot picērijā Kramatorskas pilsētā, Doņeckas reģionā. Foto: Scanpix/AP

Ukrainas neatkarības dienā, 24. augustā, festivālā notiks piemiņas pasākums rakstniecei Viktorijai Ameļinai, kas tika nogalināta Krievijas uzbrukumā Kramatorskai. Lasījumos piedalīsies Viktorijas kolēģi, paziņas, draugi – ukraiņu rakstnieces Saša Dovžika un Darja Kalašņikova, ukraiņu-poļu rakstnieki Žanna Sloņovska un ariel rosé, kā arī tulkotāja Māra Poļakova. Pasākumu vadīs žurnāliste Rita Ruduša.

Diskusija un dzejas lasījumi "Teksts un slimības pieredze”

Raiņa un Aspazijas māja. Baznīcas iela 30, Rīga

Piektdiena, 25. augusts, plkst. 18:30.

Dzejniece Katrīna Rudzīte. 
Dzejniece Katrīna Rudzīte. Foto: Lelde Vaivode

Dzejnieces Katrīnas Rudzītes veidotais pasākums Latvijas literatūras vidē aktualizēs jautājumus: Kāda vieta mūsdienu dzejas veidotajos naratīvos ierādīta ķermeņiem un garīgiem stāvokļiem, kas neatbilst sabiedrības priekšstatiem par "normalitāti"?

Kādas ir slimības pieredzes un literāras jaunrades attiecības? Kā un vai slimības pieredžu atainojums un atainošana veido un maina priekšstatus par būšanu slimam, attieksmi pret slimo personu un tās vietu sabiedrībā? Vai mūsdienu latviešu literatūra interesējas par slimības un nespējas pieredzēm, un vai paši autori, kas tās piedzīvo, spēj un vēlas par šīm pieredzēm rakstīt?

Pasākumā piedalīsies dzejnieces Katrīna Rudzīte, Evelīna Andžāne, Evelīna Mūrniece, Elīna Vendija Rībena un Linda Gabarajeva.

Prozas lasījumi “Antiutopijas”

Kafejnīca “Roberts Books” pagalmā, Dzirnavu iela 51, Rīga

Otrdiena, 29. augusts, plkst. 19:00.

Igauņu rakstnieks Mehiss Heinsārs.
Igauņu rakstnieks Mehiss Heinsārs. Foto: Facebook/Punctum Festivāls

Prozas lasījumos satiksies spilgti rakstnieki, kas savos darbos apcer pārmaiņu tēmu – baltkrievu rakstnieks Viktars Marcinovičs (tulko Māra Poļakova), kura pirmais romāns “Paranoja” Baltkrievijā tika aizliegts, igauņu rakstnieks Mehiss Heinsārs (tulko Maima Grīnberga), kā arī latviešu autores Anna Auziņa un Elvīra Bloma.

Festivāla noslēgums. Lekcija par biblioterapiju un kopīgie lasījumi

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Ukrainas neatkarības laukums 1, Rīga

Ceturtdiena, 31. augusts, plkst. 17:00.

“Punctum festivāla” noslēgumā aicinām uz dzejnieces, biblioterapeites Beritas Kašanas (Igaunija) lekciju “Ievads biblioterapijā”, kurā viņa stāstīs par literatūras iespējām dziedināt un sniegs padomus autoriem, kas savu darbu vēlas padarīt pieejamāku, mijiedarbojoties ar dažādām auditorijām.

Dzejniece un biblioterapeite Berita Kašana. 
Dzejniece un biblioterapeite Berita Kašana. Foto: Facebook/Punctum Festivāls

Rakstnieki Osvalds Zebris, Ieva Melgalve un Agnese Radziņa vadīs lasījumus, kuros piedalīsies radošo darbnīcu dalībnieki. Festivāla laikā rakstnieki kopā ar senioriem un cilvēkiem ar redzes vai dzirdes traucējumiem iepazīs mūsdienu literatūru, aktualizēs kopīgas tēmas un veidos literārus darbus, klātesot mākslas terapeitei Lībai Bērziņai. Darbnīcu cikls un noslēguma pasākums noris sadarbībā ar Dienas aprūpes centru “Duntes Ozoli” un Latvijas Neredzīgo bibliotēku.

Pasākumos domāts par pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem un redzes traucējumiem, tiks nodrošināts zīmju valodas tulks. Vajadzības gadījumā festivāla rīkotāji aicina sazināties ar pieejamības koordinatori Lību Bērziņu – berzina.liba@gmail.com.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu