Mazirbē aicina iepazīt somugru kultūras mantojumu, valodu un kino

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānšāviņš

No 25. līdz 27. augustam Lībiešu krastā Mazirbē notiks Somugru filmu festivāls. Pašam festivālam šis būs jau desmitais darbības gads, taču pirmo reizi tas notiks Latvijā. Pirms tam pasākums norisinājās Igaunijā. Festivāla seansi norisināsies Līvu tautas namā Mazirbē, savukārt citas aktivitātes notiks piekrastes liedagā un tuvējā apkaimē.

Filmu programmas solās būt tematikai atbilstoša un festivāls tiks atklāts ar latviešu dokumentālā kino meistara Aivara Freimaņa dokumentālo filmu “Dzīvoju lībiešu mājā” (1991), bet noslēgts – ar ironiskā filozofa, režisora Jura Poškus piekrastē filmēto un skatītājiem nu jau labi zināmo filmu “Kolka Cool” (2011).

Foto: Publicitātes foto

Paralēli šīm filmām, īpaši jāizceļ igauņu režisores Lisas Nimikas filma “Sundial” (Saules pulkstenis, 2023). Stundu un piecas minūtes garo dokumentālo filmu veido Igaunijas laukos novērotie lauksaimniecības, piemājas un bērnu audzināšanas riti, kuri, sastājoties gadalaikos, atklāj dzīves ikdienu kā harmonisku dabas un kopienas kopkori, kurā pasaule ir līdzsvarā un katrai dzīvai būtnei ir unikāls mērķis.

Festivāla organizatore Edīna Culoga (Edina Csüllög), kura ir Igaunijā dzīvojoša ungāriete, somugru kultūras izgaismošanu uzsākusi lingvistiskas intereses vadīta. Pati būdama dokumentālā kino veidotāja, tieši filmu festivāla formātu viņa uzskata par vispretimnākošāko somugru kultūras mantojuma interesentiem.

Paralēli filmu skatei notiks elektroniskās grupas “NeiUm” koncerts. Grupas dalībnieki ir Monta Kvjatkovska un Dāvis Stalts, kurš plašākai publikai zināms kā līvu kultūras pārstāvis ar līvu saknēm, arī Monta Kvjatkovska ir līvu pēctece, un pāris aktīvi darbojas līvu kultūras nozarē.

Foto: Publicitātes foto

Radošās darbnīcas vadīs stāstniece Kavadvīta Maja Šodharī (Kavadwith Maya Chaudhary, Indija), folkloras kopas “Skandinieki” vadītāja Julgī Stalte, vēstures skolotāja Marija Naulainena (Maria Naulainen, Igaunija) un laikmetīgās dejas dejotāja Rīja Launonena (Riia Launonen, Somija).

Tallinas Universitātes rīkotajā sesijā tiks prezentēti somugru blogeru skolas rezultāti, kas no 21. līdz 24. augustam norisinās šajā augstskolā.

Festivāls notiks sadarbībā ar Radošajām rezidencēm “Mitago” un Līvu savienību, un ar tā programmu tuvāk var iepazīties šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu