Mediju ētikas padomes sniedz vērtējumu par skandalozo "Ģimene burkā" sižetu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Mailo un Bindru ģimene
Mailo un Bindru ģimene Foto: facebook.com/kepa.lv, publicitātes

18. jūlijā biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" (LMĒP) Ētikas padome izskatīja iesniegumu cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem 360TV sižetā. Nu tā sniegusi savu vērtējumu.

Ētikas padome izskatīja iesniegumu par 360TV šova "Ģimene burkā" sižetu, kurā galvenie varoņi pamet savu suni Mailo piesietu pie ķēdes svešā vietā.

Ētikas padomes ieskatā, šajā situācijā var runāt par divām problēmām - šova "varoņu" cietsirdību un medija lomu un atbildību, kas var būt gan audzinoša un vērtīga, gan bezatbildīga.

Ētikas padome šajā situācijā vairāk vērsa uzmanību tieši uz medija lomu. Lai arī pēc sižeta pārraidīšanas, izceļoties sašutumam sabiedrībā, medijs rīkojās un parūpējās, lai suns nonāktu labākos apstākļos, kā arī tika pārtrauktas attiecības ar šova "varoņiem", Ētikas padomes vērtējumā medijs šo situāciju nebija apzinājies un risinājis laikus, lai gan bija iespējas to darīt. Lai izvairītos no šādām situācijām, Ētikas padome rekomendē medijiem stiprināt redaktoru lomu un īstenot ciešāku ārpakalpojumā veidota satura pārraudzību. Tas palīdz novērst gan nepieņemamu situāciju rašanos filmēšanas laikā, gan dod iespēju vērst par labu nevēlamus notikumus pirms to pārraidīšanas ēterā.

Vienlaikus Ētikas padome atzīst, ka par dažādiem problēmjautājumiem un pretrunīgām situācijām ar sabiedrību ir jārunā, tai skaitā, caur šāda satura šoviem, rosinot katram indivīdam izvērtēt savas morālās vērtības. Tomēr pat situācijās, kad plānoti vai neplānoti ir tapis satraucošs vai šokējošs šova saturs, pastāv iespējas pilnīgāk informēt auditoriju par aizkadrā notikušo un notikuma tālāko attīstību, piemēram, norādot, ka redzamais bijis inscenējums, ka neviens nav cietis, par to, kāds ir personāžu tālākais liktenis vai notikumu attīstība.

Jau ziņots, ka šīs vasaras sākumā "Ģimene burkā" nu jau bijusī dalībniece Agrita Bindre saistībā ar viņas ģimenes lēmumu atdot mājas mīluli Mailo jauniem saimniekiem izpelnījās asu sabiedrības nosodījumu.

Pēc skandāla šovs "Ģimene burkā" pārtrauca sadarbību ar Bindru ģimeni, bet Agrita turpina savu ģimenes ikdienu atrādīt mazliet citādākā formātā - "Youtube" kanālā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu