VIDEO Atklāta mākslas rezidence “Ukraine. Residence of Freedom”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ukraiņu māksliniece Darja Kalašņikova
Ukraiņu māksliniece Darja Kalašņikova Foto: Vilnis Izotovs

Vecrīgā, Jaunavu ielas “Rātes pasāžā” un Rīgas domes telpās atklāta latviešu un ukraiņu mākslas rezidence un labdarības projekts “Ukraine. Residence of Freedom” (Ukraina. Brīvības rezidence). Projekts norisināsies līdz 29. augustam, un to var apmeklēt ikviens interesents bez maksas.

“Ukraine. Residence of Freedom” ir starptautisks latviešu un ukraiņu mākslinieku sadarbības projekts, kura mērķis ir apvienot dažādu valstu māksliniekus vienotā brīvības meklējumā, kā arī atbalstīt tos, kuriem karadarbības rezultātā ir nepieciešams garīgās veselības atbalsts. Projekts iesākās 24. augustā un norisināsies līdz mēneša beigām, 29. augustam.

Mākslas rezidence atklāta ar pirmo latviešu un ukraiņu darbu prezentāciju un teātra lasījumu “Bagāžas stāsti”, kas ir dokumentāli stāsti par ukraiņu bēgļiem 2022. gada pavasarī – vasarā, un atspoguļo to, ko katrs liktu čemodānā, ja piespiedu kārtā būtu jāpamet mājas. Savukārt vakarā tika atzīmēta “Brīvības nakts” ar latviešu un ukraiņu dziesmām pie stilizēta, digitāla ugunskura.

Uzņēmēja un pasākumu organizatore Gundega Skudriņa.
Uzņēmēja un pasākumu organizatore Gundega Skudriņa. Foto: Vilnis Izotovs

Projekta iniciatori un autori ir ukraiņu mākslas un kultūras projektu speciālisti Natālija Čizova (Natali Chyzhova), Daša Bilenko (Dasha Bilenko) un Aleksa Morozova (Alex Morozova), kā arī Gundega Skudriņa un Toms Veiss.

Foto: Vilnis Izotovs

Projekta iniciatore Natālija Čizova stāsta: "Projekts "Ukraina. Brīvības rezidence" ir telpa, kurā mūsdienu mākslinieki no Ukrainas un Latvijas apvieno savus uzskatus par brīvību. Mākslas valoda palīdz mums pārvērst tumsu gaismā. Tikai mākslinieks var parādīt, ka uguns pelni var apaugļot jaunu dzīvību. Ka mūsu tautas asaras ir brīvības būtība. Un ka radošajā partnerībā nav robežu – ukraiņa ideju var iedzīvināt latviešu mākslinieks!”

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons.
Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons. Foto: Vilnis Izotovs

Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons (NA) rezidences atklāšanas pēcpusdienā uzsvēra: "Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ik dienu Ukrainas tauta visai pasaulei rāda varonīgas pretstāves un pašapziņas paraugstundas. Mūsu uzdevums – ne tikai palīdzēt tai, bet arī ikdienas notikumu un ziņu plūsmā nepazaudēt fokusu uz to. Gan Latvijas Kultūras ministrija, gan kultūras nozare jau kopš pirmās kara dienas ir kopā ar Ukrainas tautu un tās vērtībām. Paldies visiem kultūras nozares cilvēkiem, kas ar savām izrādēm, koncertiem, iesaistīšanos ir apliecinājuši savu pozīciju!”

Rīgas domes vicemēre Linda Ozola.
Rīgas domes vicemēre Linda Ozola. Foto: Vilnis Izotovs

Klātesošos uzrunāja arī Rīgas domes vicemēre Linda Ozola (deputātu bloks “Kods Rīgai”): “Ukraina mums jau pusotru gadu nemitīgi apliecina, ka brīvību un demokrātiju ir aktīvi jāsargā - ja nepieciešams, arī ar ieročiem. Jā, brīvības cena ir augsta, un katra sabiedrība pati pieņem lēmumu, cik svarīga tā viņiem ir un vai šo cenu viņi ir gatavi maksāt. Rīgas domei ir liels prieks atvērt Rātsnama durvis māksliniekiem, kuri šīs sāpīgās patiesības spēj izstāstīt mākslas valodā. Laipni aicināti ciemos!”

Foto: Vilnis Izotovs

Ikviens interesents 28. un 29. augustā var pieteikties uz ekskursiju pa mākslas rezidenci gida pavadībā. Ekskursijas notiks latviešu, angļu un ukraiņu valodā. Iepriekšēja pieteikšanās šeit.

Foto: Vilnis Izotovs

"Ukraine. Residence of Freedom" dalībnieki piedalās projektā brīvprātīgi, lai ar savu darbu un radošumu paustu atbalstu Ukrainas tautai. Visi radītie darbi nonāks starptautiskā izsolē, un visa saziedotā nauda tiks ziedota labdarībai – psihosociālās reintegrācijas programmai karā cietušajiem valsts aizstāvjiem, kas realizēta sadarbībā ar ziedot.lv.

Foto: Vilnis Izotovs
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu