Saeimas apakškomisijā turpinās spriest par latgaliešu valodas apmācības nodrošināšanu Latgales skolās

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Zinību diena Vienības pamatskolā Daugavpilī 2021. gadā.
Zinību diena Vienības pamatskolā Daugavpilī 2021. gadā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Otrdien, 12. septembrī plkst. 14:30 Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijā turpinās spriest par latgaliešu valodas apmācības nodrošināšanu Latgales skolās. Sēde norisināsies daļēji attālināti videokonferences formātā un Saeimas komisiju sēžu zālē Jēkaba ielā.

Uz sēdi aicināti Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Kultūras ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts valodas centra, Valsts izglītības satura centra, Latgaliešu valodas, literatūras un kultūras vēstures skolotāju asociācijas, Latgales kongresa lēmumu izpildes padomes un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Foto: Amanda Anusāne/Lakuga.lv

Pirmā sēde, kurā tika spriests par šo jautājumu, notika 9.augustā.

Kā ziņots iepriekš, Latgaliešu organizācijas aicina piešķirt pastāvīgu finansējumu latgaliešu rakstu valodas stundām Latgales skolās.

19 latgaliešu nevalstiskās organizācijas nosūtījušas atklātu vēstuli Saeimas Latgales apakškomisijai, Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) un Tieslietu ministrijai ar aicinājumu pievērst uzmanību kritiskajai situācijai izglītībā un ievērot valsts Satversmē un likumdošanā noteikto, piešķirot pastāvīgu un atsevišķu finansējumu brīvprātīgai latviešu valodas paveida un otras latviešu valodas rakstu tradīcijas – latgaliešu rakstu valodas – apguvei Latgales skolās.

Par vēstules tapšanas iemeslu kļuvusi latgaliešu valodas stundu atbalsta programmu neturpināšana 2023./2024. mācību gadā, kas apdraud līdz šim divos iepriekšējos mācību gados jau sasniegto progresu latgaliešu rakstu valodas apguvē.

Foto: Amanda Anusāne/Lakuga.lv

2021./2022. un 2022./2023. mācību gadā, izmantojot AS "Latvijas Valsts meži" un IZM finansējumu, 26 Latgales izglītības iestādēs 28 skolotāji mācīja skolēniem latgaliešu rakstu valodu. Šobrīd pastāvīgs un atsevišķs finansējums latgaliešu rakstu valodas apguvei vairs netiek paredzēts, bet gatavību piedāvāt skolēniem to mācīties fakultatīvi 2023./2024. mācību gadā ir izteikušas 46 Latgales skolas.

Valsts valodas likuma 3. panta ceturtā daļa valstij uzliek pienākumu nodrošināt latgaliešu rakstu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību. Savukārt Latviešu vēsturisko zemju likuma 4. panta astotā daļa nosaka, ka valstij un attiecīgajām (Latgales vēsturiskās zemes) pašvaldībām ir jānodrošina latgaliešu valodas kā latviešu valodas paveida apguve, tajā skaitā izglītības iestādēs.

Zinību diena 2021. gada 1. septembrī Vienības pamatskolā Daugavpilī.
Zinību diena 2021. gada 1. septembrī Vienības pamatskolā Daugavpilī. Foto: Ivars Soikāns/LETA

savā aicinājumā Latgales plānošanas reģiona un Latgales vēsturiskās zemes novadu vadītājiem, izglītības pārvalžu vadītājiem, skolu direktoriem un skolotājiem septembra sākumā uzsvēra Latgaliešu rakstu valodas, literatūras un kutūrvēstures skolotāju asociācijas nodibinājums un Latgalīšu kultūras kustība «Volūda» (biedrība «LgSC») – šībrīža aktuālais mērķis nav obligātu latgaliešu rakstu valodas stundu ieviešana skolās, bet gan

reaģēt uz nepieciešamību nodrošināt pastāvīgu un atsevišķu (no pārējiem interešu izglītības priekšmetiem nošķirtu) finansējuma programmu, kas Latgales skolām dotu brīvprātīgu iespēju katrā klašu grupā novadīt vismaz vienu latgaliešu rakstu valodas stundu nedēļā.

Skolotājiem, kuri līdz šim mācīja latgaliešu rakstu valodu, tika sniegtas konsultācijas, un tika paredzēts, ka darbā atbalstu sniegs arī izstrādātais mācību materiāls, kas atrodams Valsts izglītības satura centra tīmekļa vietnē.

Pēc 2021. gadā ziņotā, Eiropas Sociāla fonda projekta «Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai» atbalsts bija pieejams pedagogu darba stundu apmaksai – pa vienai stundai nedēļā katrā no klašu grupām (1-.4. klase, 5.-9. klase, 10.-12. klase).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu