FOTO: Kinoteātris “Splendid Palace” sāk 100 gadu jubilejas rudens sezonu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar mākslinieka Vilipsōna veidotās Splendid Palace ieejas plāksnes svinīgu atklāšanu kinoteātris  izziņo 100. gadu jubilejas rudens sezonu, kuru piepildīs festivāli un iepriekš uz Rīgas kinoekrāniem neredzēta kino klasika. Vienlaikus, domājot par skatītāja izglītošanu, simtgades repertuārā uzsvars likts arī uz latviešu kino un jaunās paaudzes iesaisti kino pasaulē.

“Kino brīnums ir noticis. Gaisma virs ekrāna pastiprina zālē atrašanās sajūtu. Pēdējais skatītājs piedzīvojuma varā, vēl neuzdrīkstas pamest zāli. Tas ir veltījums kinoteātra dibinātājam Vasilijam Jemeļjanovam, kurš Splendid Palace pēdējā rindā ir klātesošs katrā seansā jau simts gadu garumā,”

tā durvju plāksnes māksliniecisko ideju raksturo tās autors Vilipsōns.

Foto: Publicitātes foto

Mākslinieka darbs simboliski atspoguļo kinoteātra Splendid Palace repertuāra atstāto iespaidu uz skatītāju cauri laikiem nu jau 100 gadu garumā.

Splendid Palace ir vienīgais kinoteātris Latvijā, kurš visā simtgadu pastāvēšanas vēsturē nevienu brīdi nav pārtraucis kino demonstrēšanu, pārdzīvojot visas valsts varas un politiskās iekārtas. “Pat pandēmijas laiks savā ziņā deva mums iemeslu un iespēju radīt jaunu produktu – individuālos kino seansus,” stāsta kinoteātra vadītāja Ieva Sīpola.

Splendid Palace ir bijusi kino notikumu vieta vairākām Latvijas kinoskatītāju paaudzēm, tāpēc šīs ēkas izaicinājums ir ar cieņu pret kultūras mantojumu un šīs vietas auru, iet vienā solī ar tehnoloģisko attīstību. Tāpēc šoruden kinoteātra Lielā zāle varēs lepoties ar jaunu kino projektoru, kas ir viena no būtiskākajām investīcijām,” stāsta Splendid Palace īpašnieka SIA “Rīgas Nami” valdes priekšsēdētāja Baiba Beatrise Sleže.

Eiropas kino vēstnesis 100 gadu garumā

Daira Āboliņa.
Daira Āboliņa. Foto: Zane Bitere/LETA

Viens no skaistākajiem kinoteātriem Eiropā Rīgas sirdī ir pildījis izcila kino vēstneša lomu, gan izkopjot, gan izzinot sava uzticīgā skatītāja gaumi.

“Šajā 100. gadu jubilejas gadā, veidojot kino programmu, mēs īpaši piedomājām par katru mūsu apmeklētāju – gan dažāda vecuma, gan dažādu interešu!”

saka Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa. Kinoteātris, pārstāvot starptautiskās kino asociācijas Europa Cinemas un Art CICAE, savā repertuārā nozīmīgu vietu ierāda Eiropas kino daudzveidībai. Tāpēc šoruden uz ekrāna būs skatāmas Fransuā Ozona, Maivena, Aki Kaurismeki un Vima Vendersa filmas. Šo zvaigžņu plejādi septembra beigās atklās franču režisora Fransuā Ozona jaunākā filma “Mans noziegums”.

Mājvieta latviešu kino

Rudens repertuārā īpaša vieta ierādīta Latvijā veidotajam kino. Šajā sezonā uz ekrāniem redzēsim vairākas spilgtas pilnmetrāžas debijas filmas: Ilzes Kungas-Melgailes filmu “Mana brīvība” par personībām un notikumiem pirms Latvijas neatkarības atgūšanas un Elizabetes Gricmanes attiecību drāmu “Vietām gaidāms stiprs lietus”.

Jaunu filmu pabeidzis režisors Aiks Karapetjans, kurš turpina eksperimentēt ar spriedzes kino elementiem filmā “Bezkaunīgie”. Pie skatītājiem nonāks ilgi gaidīta filma par leģendāro dokumentālā kino režisoru Juri Podnieku – “Podnieks par Podnieku”, kuru veidojušas režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja.

Latviešu kinodokumentālists Juris Podnieks
Latviešu kinodokumentālists Juris Podnieks Foto: Wikimedia Commons

Latviešu kino tēma ir stiprināta arī kultūrizglītības projektā “Latvijas Skolas soma”. Skolēniem, kas tradicionāli Skolas somas programmas ietvaros nāk uz kino kopā ar klasi un skolotājiem, šogad kinoteātra piedāvājuma tēma ir "Latviešu filma un kino viktorīna".

Skaidro Daira Āboliņa:

“Mēs uzskatām par savu godu un pienākumu palīdzēt jaunajiem skatītājiem atklāt kino burvību, iepazīstinot ar Latvijas kino labākajiem piemēriem. Latvijas kino ir mūsu kultūras būtiska sastāvdaļa, tā izkopj emocionālo inteliģenci un pat spēj palīdzēt skaidrot kādu vēstures vai literatūras mācību vielu. Šogad mēs piedāvājam ne tikai Latvijas kino dažādām klašu grupām, bet arī kino viktorīnu pirms seansa, piedāvājot skolu jaunatnei pārbaudīt savas zināšanas par kino nozari un kinoteātri interaktīvā jautājumu un atbilžu spēlē.”

“Domājot par pašu jaunāko iepazīstināšanu ar kino pasauli, visiem mūsu mazajiem apmeklētājiem esam sagatavojuši nelielus uzdevumus un krāsošanas priekus, šie uzdevumi būs par kino un kinoteātri. Pirms bērnu kino seansiem dosim iespēju izpausties gan bērniem, gan vecākiem,” piebilst Daira Āboliņa.

Rudens sezona nāk ar festivāliem

Kā ierasts kino pasaulē, rudens nāk arī ar iespaidīgu festivālu programmu.

Oktobra vidū ar plašu, jauneklīgu programmu sevi apliecinās Rīgas starptautiskais kinofestivāls RIGA IFF, kurš šogad svin savu desmito gadskārtu. Festivāls piedāvās gan konkursa skates, gan starptautiski atzītu filmu izlasi. Aktuālas filmas no lielajiem starptautiskajiem kinofestivāliem – Kannu, Venēcijas un Berlīnes konkursa programmām.

Savukārt Eiropas kino mēnesis šogad norisināsies no 3. novembra līdz 10. decembrim, kura laikā tiks atzīmēta Eiropas kino fantastiskā daudzveidība. Pateicoties sadarbības tīklam Europa Cinemas un Eiropas Filmu akadēmijai, kinoteātri 35 Eiropas valstīs, izcels Eiropas filmas, piedāvājot īpašas filmu programmas un pasākumus, atbilstoši savu skatītāju gaumei un interesei.

Decembra sākumā jau otro gadu notiks jaunā itāļu kino festivāls N.I.C.E. (New Italian Cinema Events) ar filmu autoru piedalīšanos, kas tiek realizēts sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā. Šī festivāla mērķis ir popularizēt itāļu jauno kino pasaulē, organizējot festivālus un starptautisku kultūras apmaiņu. Tā ir šī festivāla galvenā misija: iedvesmot darbam jaunos režisorus, atspoguļojot kino impulsus un tendences.

Splendid Palace ir stabili aizņēmis arī dokumentālā kino nišu, sākot ar klasiku un beidzot ar jaunāko kino. Atzīmējot kinoteātra simtgadi, sadarbībā ar dokumentālā kino tradīciju atjaunotāju, starptautisko dokumentālo filmu festivālu Artdocfest/Riga, gada nogalē notiks dokumentālās dienas, kinoteātra apmeklētājiem piedāvājot trīs unikālas, sabiedrībā aktuālas dokumentālā kino filmas, kas visas būs Latvijas pirmizrādes.

Gada izskaņā lieli vārdi – Lācis un Kītons

Savukārt pati simtgades sezona tiks noslēgta ar kinoteātra jubilejas kulminācijas pasākumu 9. decembrī Splendid Palace greznajās telpās. Galā pasākuma devīzi “No pagātnes uz nākotni” iemiesos absolūta kino klasika jaunas latviešu mūzikas interpretācijā, proti, komponista Kārļa Lāča oriģinālmūzika Bastera Kītona darbam "Šerloks Juniors" (Scherlock Jr., 1924), kas tapusi speciāli Splendid Palace simtgades vakaram.

Koncertfilmā skanēs komponista Kārļa Lāča speciāli radīta mūzika, kuru izpildīs soliste Aija Vītoliņa, saksofonists Mārcis Jākobsons un akordeonists Artūrs Noviks. Viņiem piepulcēsies mūziķi Jānis Stafeskis (kontrabass), Kaspars Grigalis (sitamie instrumenti), Aivis Zavadskis (perskusijas).

Biļetes uz šo pasākumu iegādājamas no 13. septembra pēcpusdienas kinoteātra tīmekļa vietnē

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu