Sabiedrību pāršalc satraucošs video: Uģis Kuģis brutāli iemet gultā savu 16 mēnešus veco bērnu (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Uģis Kuģis
Uģis Kuģis Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Ģimene burkā"

Sociālajā vietnē "X" (Twitter) strauji izplatās video fragments no 360TV raidījuma "Ģimene burkā". Tā dalībnieks vēdiskais filozofs un par attiecību konsultantu dēvētais Uģis Kuģis brutāli iesviež gultā savu 16 mēnešus veco dēlu Atulu Krišnu. 

Publiskotais video fragments ir no raidījuma "Ģimene burkā" jaunās sezonas otrās sērijas. Sižetā ir vērojams, kā ģimene iekārto istabu - vecākais dēls Tamals Krišna nolemj turpmāk nakšņot pie tēta. 

Uģis atzīst, ka viņam ir grūti pieņemt domu, ka turpmāk istaba būs jādala ar dēlu, turklāt vecākais dēls nepiekāpīgi pieprasa nolikt savu gultu tēvam neērtā vietā.

Brīdī, kad vecākais dēls "parāda savu raksturu", redzams, ka Uģis rokās paņem jaunāko dēlēnu un ar seju pa priekšu iesviež viņu gultā, pāris centimetru no sienas. Bērnu mamma un Uģa Kuģa sieva Linda turpat sēž un noskatās uz notikušo. Dēls sāk raudāt, un Uģis saka:

"Kas atkal tev slikti ir?",

uz ko Linda atbild, ka "viņš nobijās". Tikmēr vecākais dēls vēro situāciju no malas.

Pēc mirkļa Uģis paņem dēlu un samīļo viņu, taču raudas turpinās.

TVNET GRUPA sazinājās ar raidījuma veidotājiem un Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju ar lūgumu komentēt redzēto.

Tikmēr zem publiskotā video ļaudis izsaka savu sašutumu par redzēto.

Atgādinām, ka raidījums "Ģimene burkā" šā gada pavasarī izpelnījās sabiedrības nosodījumu par raidījumu, kur bijusī dalībniece Agrita Bindre atdod savu sunīti Mailo dzīvei pie ķēdes. 

Pēc skandāla 360TV nāca klajā ar paziņojumu un pārtrauca sadarbību ar Bindru ģimeni: 

"Esošie apstākļi ikvienam no mums bija modinātājzvans, pamosties no sev tik ierastajiem burbuļiem un paskatīties arī uz ēnas pusēm, kas mūsu sabiedrībā ir ik uz soļa. Lai arī bieži noliedzam, tomēr ir jāatzīst, ka Bindru ģimene ir sabiedrības spogulis uz problēmu, kura Latvijā ir bijusi jau ilgu laiku pirms redzētajiem kadriem. Mūsu kanāla viena no vērtībām ir atbildība, tāpēc mēs kā medijs uzņemamies līdzatbildību notikušajā situācijā, taču skaidri varam teikt, ka neesam vienaldzīgi un iestājamies par šo problēmu. Katra medija misija ir palīdzēt sabiedrībai parādīt arī ēnas puses, kuras veido rezonansi un diskusiju. Šajā situācijā novērojām, cik mums kā sabiedrībai ir svarīga kritiskā domāšana un spēja objektīvi risināt sasāpējušos jautājumus. Raidījumā “Ģimene burkā” redzētie skati un situācija ir liela mācību stunda ikvienam no mums, ka atbildība ir jāuzņemas, neatkarīgi no situācijas. Mūsu 360TV kanāla vērtības un misija ietver atbildību pret sabiedrību un līdzcilvēkiem, kas iekļauj arī rūpes pret mājdzīvniekiem. Ar šo mēs atvadāmies no mūsu dalībniekiem Bindru ģimenes. Mēs visi kļūdāmies un par savām kļūdām pēc tam maksājam."

Arī biedrības "Latvijas Mediju ētikas padome" (LMĒP) Ētikas padome izskatīja iesniegumu cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem 360TV sižetā. Ētikas padomes ieskatā, šajā situācijā var runāt par divām problēmām - šova "varoņu" cietsirdību un medija lomu un atbildību, kas var būt gan audzinoša un vērtīga, gan bezatbildīga.

Ētikas padome šajā situācijā vairāk vērsa uzmanību tieši uz medija lomu. Lai arī pēc sižeta pārraidīšanas, izceļoties sašutumam sabiedrībā, medijs rīkojās un parūpējās, lai suns nonāktu labākos apstākļos, kā arī tika pārtrauktas attiecības ar šova "varoņiem", Ētikas padomes vērtējumā medijs šo situāciju nebija apzinājies un risinājis laikus, lai gan bija iespējas to darīt.

Lai izvairītos no šādām situācijām, Ētikas padome rekomendē medijiem stiprināt redaktoru lomu un īstenot ciešāku ārpakalpojumā veidota satura pārraudzību.

Tas palīdz novērst gan nepieņemamu situāciju rašanos filmēšanas laikā, gan dod iespēju vērst par labu nevēlamus notikumus pirms to pārraidīšanas ēterā.

Vienlaikus Ētikas padome atzīst, ka par dažādiem problēmjautājumiem un pretrunīgām situācijām ar sabiedrību ir jārunā, tai skaitā, caur šāda satura šoviem, rosinot katram indivīdam izvērtēt savas morālās vērtības. Tomēr pat situācijās, kad plānoti vai neplānoti ir tapis satraucošs vai šokējošs šova saturs, pastāv iespējas pilnīgāk informēt auditoriju par aizkadrā notikušo un notikuma tālāko attīstību, piemēram, norādot, ka redzamais bijis inscenējums, ka neviens nav cietis, par to, kāds ir personāžu tālākais liktenis vai notikumu attīstība.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu