Nacionālais simfoniskais orķestris sezonu atklās ar Ešenvaldu un Vāgneru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
LNSO 2023./2024.gada sezonas rezidējošais komponists Ēriks Ešenvalds
LNSO 2023./2024.gada sezonas rezidējošais komponists Ēriks Ešenvalds Foto: Facebook/LNSO

Lielajā ģildē 6. oktobrī un 7. oktobrī plkst. 19:00 notiks divi Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sezonas atklāšanas koncerti. Mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā orķestris kopā ar klarnetisti Annu Gāgani atskaņos LNSO jaunās sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda koncertu klarnetei, orķestrim un elektronikai "Arktikas nakts vīzijas". Savukārt koncerta otrajā daļā kopā ar operas solistiem no Somijas skanēs Riharda Vāgnera operas "Valkīra" pirmais cēliens.

Sezonas atklāšanā uz skatuves būs klarnetiste Anna Gāgane, kas kopā ar orķestri Peltokoski vadībā atskaņos sezonas rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda klarnetes koncertu "Arktikas nakts vīzijas", kur solistes un orķestra muzikālajiem dialogiem pievienojas arī elektronisko skaņu ierīču lietojums.

Klarnetiste Anna Gāgane ar iegūto ''Lielās mūzikas balvu'' kategorijā ''Gada jaunais mākslinieks'' svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā 2019. gadā.
Klarnetiste Anna Gāgane ar iegūto ''Lielās mūzikas balvu'' kategorijā ''Gada jaunais mākslinieks'' svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Latvijas Nacionālajā operā un baletā 2019. gadā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Koncertā skanēs Vāgnera operas "Valkīra" pirmais cēliens. Opera ir otrā daļa no slavenās tetraloģijas "Nībelunga gredzens". Galveno lomu partijas dziedās somu operdziedātāji – soprāns Hannakaisa Nirenena, tenors Jirki Antila un bass Eriks Rousi.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris Foto: Latvijas Mūzikas informācijas centrs

Klarnetiste Anna Gāgane kopš 2019.gada oktobra ir LNSO klarnešu grupas koncertmeistara vietniece. Līdztekus spēlei orķestrī viņa iesaistās dažādos orķestra un kamermūzikas projektos kopā ar "Trio Carmine" un "Trio Fabel", pirmatskaņo jauno komponistu darbus un regulāri uzstājas kā kamermūziķe un soliste Latvijā, Vācijā, Šveicē un citviet. Viņa guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos, tai skaitā bijusi divkārtēja laureāte un speciālās balvas ieguvēja Jurjānu Andreja Starptautiskajā koka pūšaminstrumentu konkursā, saņēmusi "Lielo mūzikas balvu 2018" kategorijā "Jaunais mūziķis", kā arī novērtēta ar Šveices izcilības stipendiju.

Ēriks Ešenvalds
Ēriks Ešenvalds Foto: Valters Pelns un OHM.LV

LNSO 2023./2024.gada sezonas rezidējošais komponists ir Ešenvalds. Starp viņa darbu vērienīgākajiem pirmatskaņojumiem minami "Ezeri atmostas rītausmā" Bostonas simfoniskā orķestra un Birmingemas simfoniskā orķestra izpildījumā, "Plejādes" Čikāgas Granta parka mūzikas festivālā, "Ēna" pirmatskaņojums "BBC Proms", "Dreams Under Your Feet" Leipcigas Gewandhaus, "Prēriju vēja čuksti" Jūtas štata simfoniskā orķestra un Jūtas kamermūziķu izpildījumā, "Lūkas pasija" ar Latvijas Radio kori un Sinfonietta Rīga, "Arktikas nakts vīzijas" Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā, kā arī iespaidīgās multimediālās simfonijas "Ziemeļu gaisma" un "Vulkānu simfonija", kas pirmatskaņotas Latvijā un pēcāk visā pasaulē. 2016.gadā Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja viņa opera "Iemūrētie".

98. sezonā LNSO koncertmeistara vietas izpildītāja būs beļģu vijolniece Vērle Haubrākena. Viņa ir arī Flandrijas simfoniskā orķestra pirmā vijole un muzicē kameransamblī "Odysseia".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu