TV kanālā “ARTE” būs skatāma dokumentālā filma par komponistu Pēteri Vasku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Pēteris Vasks
Pēteris Vasks Foto: publicitātes

Šonedēļ "Konzerthaus Berlin" Lielajā zālē notika vācu režisora Holgera Fogta (Holger Vogt) dokumentālās filmas par komponistu Pēteri Vasku "Der Komponist und sein Himmel – Peteris Vasks" (Komponists un viņa debesis – Pēteris Vasks) pirmizrāde.

Pēc filmas noskatīšanās sekoja pasaulslavenās latviešu ērģelnieces Ivetas Apkalnas koncerts, kurā skanēja arī Pētera Vaska skaņdarbs "Hymnus", kuru klausītāji uzņēma ar ovācijām. Svētdien, 24. septembrī, plkst. 23.20 filmu varēs noskatīties TV kanālā "ARTE".

Mūsdienīga klasiskā mūzika, kura iet tieši uz sirdi. Tieši par šādu ideālu iestājas latviešu komponists Pēteris Vasks. 2022. gadā viņš saņēma Eiropas Baznīcas mūzikas balvu un Opus Klassik balvu. Filmas autors un režisors Holgers Fogts iepazinās ar komponistu 2021. gadā Rīgā. Filmā kamera pavada komponistu gada garumā – komponējot, mēģinājumos un koncertos.

Režisors vērtē: "Mīlestība ir vissvarīgākais. Viņš ir ģērbies šortos un gandrīz vienmēr basām kājām, viņa rokas un acis bieži vien raugās debesīs. Viņa acis mirdz, kad viņš runā par mūziku vai dabu.

Pētera Vaska cieņa pret dzīvi ir jūtama viņa mūzikā. No savas meža mājas viņš komponē visai pasaulei.

Viņa mūzika ir viņa vēstījums un aicinājums sajust, novērtēt, baudīt pasauli un dabu – ar cieņu un mīlestību."

Filmas režisors Holgers Fogts ar savas filmas galveno varoni, komponistu Pēteri Vasku 
Filmas režisors Holgers Fogts ar savas filmas galveno varoni, komponistu Pēteri Vasku Foto: Publicitātes foto

Paredzams, ka pēc filmas demonstrēšanas telekanāla “ARTE” ēterā tā būs redzama arī filmu kolekcijā kanāla tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu