Rīgas Starptautiskā kinofestivāla "RIGA IFF" piedāvājums bērniem un pusaudžiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no kanādiešu režisores Farkasas Bollas ģimenes filmas “Piedzīvojumi Ašas zemē”
Kadrs no kanādiešu režisores Farkasas Bollas ģimenes filmas “Piedzīvojumi Ašas zemē” Foto: Publicitātes foto

Arī šogad, RIGA IFF desmitajā sezonā, īpaša uzmanība tiks veltīta jaunākajiem filmu baudītājiem un ģimenēm – gan klātienē, gan tiešsaistē būs iespējams noskatīties aizraujošo "Kids' Reel" sadaļas filmu izlasi, kas paredzēta skatītājiem no 2 līdz 14 gadu vecumam.

"Kids' Reel" programmas sadaļā apkopoti jauniznākušie Eiropas valstu un Kanādas kinodarbi, kas jaunāko skatītāju ērtībām ierunāti latviešu valodā. To entuziastiskie galvenie varoņi – tāpat kā to skatītāji – ir bērni. Izraudzītās filmas ir neikdienišķa, aizraujoša un iemīļota kultūrpieredze visai ģimenei, kas ne tikai izklaidē, bet, cienot un izprotot skatītāju, kalpo arī kā palīgs pašizziņā un apvāršņu paplašināšanā.

Viens no sadaļas gaidītākajiem notikumiem ir pieredzējušā igauņu režisora Ilmara Rāga spraigās spēlfilmas “Ēriks Akmenssirds” nacionālā pirmizrāde. Fantāzijas ceļa stāsts, kura tapšanā piedalījušies arī Latvijas kino veidotāji, bet pirāta lomā iejūtas grupas “Prāta vētra” mūziķis Renārs Kaupers, iedzīvinās ekrānā dēku un brīnumu piepildītas varoņu gaitas, kā arī apliecinās draudzīga atbalsta pleca nozīmi dzīves grūtību priekšā.

Savukārt kanādiešu režisores Farkasas Bollas ģimenes filma “Piedzīvojumi Ašas zemē” piemērota tiem, kas alkst īstu piedzīvojumu kā grāmatās par senām karotāju ciltīm, savvaļas zirgiem un plašām, krāčainām upēm. Rādot Žila un Ašas plaukstošo draudzību, uz kino ekrāna tiek risinātas vēsturiski sarežģītās un neviennozīmīgās iebraucēju un pirmiedzīvotāju attiecības.

Tas ir emocionāli silts darbs par draudzības nozīmi un uzdrošināšanos pārkāpt pāri valodas barjerām, sociālajai izcelsmei un aizspriedumiem, nostādot skatītāju izpratnes vietā, kur dzimst ticība labajam un mājo zinātkāre par pasauli apkārt.

Tikmēr programmā iekļautās animācijas filmas “Siroko un vēju valstība” un “Nina un eža noslēpums” ļaus paplašināt jauno kino baudītāju redzesloku un iepazīt franču animācijas skolas tehnisko virtuozitāti un estētisko baudījumu. “Siroko un vēju valstība”, kas prestižajā Ansī festivālā izvirzīta “Labākās pilnmetrāžas filmas” balvai un ieguvusi skatītāju godalgu, ir stāsts par māsu Žiljetas un Karmenas spēju pārvarēt grūtības un zaudējumus.

Francūža Benuā Šjē filmu raksturo ne tikai vizuāla pārbagātība un no didaktikas atbrīvots sižets, bet arī Hajao Mijazaki un franču klasiķu kino valodas spēles. Asprātīgā izdomas, krāsu un formas eksplozija ir piemērota visu vecumu skatītājiem – arī pieaugušie un melomāni novērtēs atsauces uz “The Beatles” psihedēlisko Yellow Submarine visumu. 

Franču animācijas meistaru prasmju apbrīnojamo vieglumu skatītāji varēs novērtēt arī animācijas filmā “Nina un eža noslēpums”. Stāsta centrā ir Nina, bezbailīgā meitene ar izmeklētājas kāri, kas kopā ar labāko draugu kaldina patiesu Robina Huda plānu – iegūt bagātību un nodot to tēta kolēģiem, kas nupat zaudējuši darbu.

Animācijas pionieru Felisioli un Gaņola jaunākais darbs tapis zīmētās animācijas tehnikā un slēpj lērumu grafisku pārsteigumu un pagājušā gadsimta pieskārienu.

Filma ir dēkaiņu ekrāna medus – sirdsgudrs un asprātīgs kinostāsts kā mazākajiem, tā lielākajiem par to, ko nozīmē palīdzēt citiem un allaž meklēt risinājumu.

Programmā "Kids' Reel" ir iekļauts arī īpašs īsfilmu animācijas seanss, kurā nav runātā vārda (dialogu), – tas būs piemērots kā mazāko skatītāju pirmā kino pieredze kinoteātrī un piedzīvojums bērniem ar funkcionāliem apgrūtinājumiem vai autiskā spektra traucējumiem. Nepilnu stundu garajā izlasē apkopotas meistarīgi veidotas, noskaņā daudzveidīgas un no ikdienas piedāvājuma atšķirīgas animācijas filmas no labākajām un tradīcijām bagātākajām animācijas studijām, kas aizkustina un iepriecina.

Biļetes uz "Kids' Reel" filmu seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās. Lai festivāla apmeklējums būtu vēl patīkamāks, uz šiem seansiem par īpašu cenu iespējams iegādāties arī ģimenes biļeti, kas derīga seansa apmeklējumam četrām personām.

No 12. līdz 22. oktobrim, atzīmējot festivāla desmitgadi, RIGA IFF skatītājiem piedāvās starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus.

Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros “Splendid Palace” un “Forum Cinemas” Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

RIGA IFF galvenais partneris – mediju un tehnoloģiju uzņēmums “Tet”. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, ES programmas “Radošā Eiropa – MEDIA”, Rīgas domes un Nacionālā kino centra atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu