Ulda Marhileviča koncertprogramma "Gaismas atgriešanās" – rudens koncerttūrē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 6. oktobrī, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" šoruden pirmo reizi izskanēs komponista Ulda Marhileviča koncertprogramma "Gaismas atgriešanās". To izdziedās un izspēlēs pats komponists, dziedātāji Ance Krauze (Gaisma) un Andris Ērglis (Tumsa), aktieris Gundars Grasbergs (Teicējs), kā arī pavadošā grupa un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris diriģenta Romāna Vanaga vadībā.

Programmu "Gaismas nākšana" varēs dzirdēt Kultūras centrā "Ulbrokas pērle", Slampes Kultūras pilī, VEF Kultūras pilī, Latgales vēstniecībā GORS un citviet Latvijā.

Komponists Uldis Marhilevičs stāsta: "Programma tapa 2001.gadā, kad diriģents Romāns Vanags man palūdza uzrakstīt kādu dziesmiņu viņa vadītajam zēnu korim. Metāmies kopā ar dziesmu tekstu autoru Guntaru Raču, un viņš atrada ļoti labu tēmu, kura ir mūžīga, – gaisma pret tumsu, gaismas cīņa ar tumsu.

Kopš cikla tapšanas ir pagājis divdesmit viens gads, šodien mēs atkal dziedam šo ciklu, un tas visu pasaules notikumu un nežēlīgo karu kontekstā atkal ir tik aktuāls…

Toreiz uzrakstījām dažas dziesmas, un sapratu, ka ir jāuzraksta vēl kaut kas, lai taptu pilnvērtīgs cikls. Tā pirmatskaņojums izskanēja 2003. gadā ar Zigfrīda Muktupāvela (Teicējs), Ances Krauzes (Gaisma) un Mārtiņa Freimaņa (Tumsa) dalību. Mārtiņš tieši pirms šī pasākuma nogrieza savus blondos matus un ar savu ārējo izskatu bija īsts Bucefāls un Nelabais!

Pēc diviem gadiem cikls visā pilnībā izskanēja Mežaparkā, Skolēnu dziesmu un deju svētkos, kur solo tāpat dziedāja Ance Krauze un Mārtiņš Freimanis.

Gadiem ejot, ik pa laikam man kāds ir zvanījis un stāstījis, ka tajā un vai citā pilsētā atkal ir izskanējis šis uzvedums. Tagad, kad pagājuši vairāk nekā divdesmit gadu kopš cikla tapšanas, ir pienākusi jubilejas reize.

Tā nu tapa ideja, ka varbūt to vajadzētu atzīmēt vēl nozīmīgāk un ka mēs varētu ciklu atskaņot vairākās Latvijas pilsētās – protams, iekļaujot vēl vairāk dziesmu. Arī Romāna Vanaga vadītajam zēnu korim pērn bija 40 gadu jubileja. Ceru, ka mums šo koncertuzvedumu izdosies izveidot krāšņu un teatralizētu, papildinot to ar gaismu spēlēm un ar kora dziesmām. Ceru arī, ka katrā pilsētā mums pievienosies kāds vietējais zēnu koris."

Cikla tekstu autors, dzejnieks Guntars Račs iepazīstina: "Mums ar Marhilu ir daudz kopdarbu, tostarp koriem un solistiem, taču cikls "Gaismas atgriešanās" ir īpašs darbs. Gan tāpēc, ka pirmais izpildītāju sastāvs bija izcils, gan tāpēc, ka šis ir muzikāli un tekstuāli saturīgākais mūsu kopdarbs, no kura katra dziesma arī atsevišķi izrādījusies dzīvotspējīga.

Ļoti lepojos ar to, ka dziesmu cikls ir izturējis laika pārbaudi un piedzīvos jaunas izrādes.

Pati tēma par gaismas atgriešanos arī Krievijas un Ukrainas kara kontekstā ir īpaši aktuāla. Gaisma vienmēr atgriežas, lai cik tumša šķistu ikdiena."

Savukārt diriģents Romāns Vanags piebilst: "Mūsu kora sadarbība ar komponistu Uldi Marhileviču ir sena, dziļa un plaša, tāpēc ļoti priecājos par to, ka šajā rudenī un arī decembra sākumā – laikā, kad ārā kļūst tumšs – Latvijā skanēs viņa koncertprogramma "Gaismas atgriešanās". Savā ziņā mēs būsim tādi gaismas nesēji.

Interesanti, ka tieši šī programma mūsu zēnu kora priekšnesumā pirmoreiz skanēja pirms divdesmit gadiem, un arī tagad, kad jau izaugušas un korī nomainījušās vairākas zēnu paaudzes, cikls joprojām ir aktuāls.

Un otrs interesantais fakts – ka koncertā mums pievienosies dziedātāja Ance Krauze, kura bija pirmā šīs programmas soliste pirms divdesmit gadiem. Turklāt pašreiz Marhils šai programmai raksta jaunus skaņdarbus, kuri arī skanēs šajos koncertos."

Dziedātāja Ance Krauze uzsver: "Tās tiešām ir neaizmirstamas atmiņas, kā kopā ar Zigfrīdu Muktupāvelu un Mārtiņu Freimani šo ciklu dziedājām Skolēnu dziesmu un deju svētkos. Tāpēc, nenoliedzami, man šī programma saistās ar Mārtiņu Freimani, un ikreiz, kad skan kāda no cikla dziesmām, īpaši beidzamā – "Mēs varam kopā būt", kur bija Mārtiņa dziedājumi, uzreiz to atceros, un liekas, ka tas ir bijis pavisam nesen… Tāpēc atgriešanās pēc divdesmit gadiem šajā programmā būs interesanta, un arī šajos gados ik pa laikam kādu no cikla dziesmām ir nācies dziedāt kopā ar Uldi viņa rīkotajos koncertos Sakaslejas baznīcā, tāpat arī zēnu kora jubilejas koncertos esmu izdziedājusi šīs dziesmas. Tagad gan, kad ir bijis lielāks pārtraukums, redzēsim, kādas būs izjūtas, bet domāju, ka visnotaļ pozitīvas. Un noteikti arī būs atmiņas par to laiku,"

Koncerti "Gaismas atgriešanās" skanēs:

6. oktobrī plkst. 19:00 Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars"

7. oktobrī plkst. 18:00 Kultūras centrā "Ulbrokas pērle"

8. oktobrī plkst. 16:00 Slampes Kultūras pilī

11. oktobrī plkst. 19:00 Ventspils koncertzālē “Latvija”

17. oktobrī plkst. 19:00 Jelgavas Kultūras namā

18. oktobrī plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī

25. novembrī plkst. 18:00 Latgales Vēstniecībā GORS

2. decembrī plkst. 18:00 Valmieras Kultūras centrā

Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" tīklā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu