Absurds, traģikomēdija un dokumentāli dzīvesstāsti - RIGA IFF programmā "Nordic Highlights"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no 1926. gadā uzņemtās filmas “Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē"
Kadrs no 1926. gadā uzņemtās filmas “Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē" Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) programmas sadaļā “Nordic Highlights” arī šogad tiks izrādīti Ziemeļvalstu ekrāna sasniegumi, kas atklāj baltiešiem tuvu izpratni par kino tempu, kolorītu, noskaņu, un, protams, humoru.

Filmu izlase, kas tiek veidota sadarbībā ar Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas un Somijas vēstniecībām, kā arī Ziemeļvalstu Ministru padomes biroju Latvijā un Dānijas Kultūras institūtu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, RIGA IFF ietvaros būs skatāma no 12. līdz 22. oktobrim.

Programmā iekļauta Karulīnes Lingbijas psiholoģiskā drāma ar šausmu žanra ielaidumiem “Superpozīcija” (Superposition), izklaidējošā un satīras pārpildītā komēdija “Hipnoze” (The Hypnosis), kas ievedīs skatītāju neērtā sveškauna pasaulē, kā arī poliamorijas dabas izzināšana Selmas Vilhunenas pilnmetrāžā “Četri mazi pieaugušie” (Four Little Adults).

Tāpat tiks izrādīta Somijas kandidatūra Amerikas Kinoakadēmijas balvai “Oskars”, režijas klasiķa Aki Kaurismeki absurda komēdija “Kritušās lapas” (Fallen Leaves) un Henrika Martina Dālsbakena kino darbs “Munks” (Munch), kas dekonstruē biogrāfiskās filmas uzbūvi, pārdroši pārveidojot mākslinieku Evardu Munku (1863–1944) dažādos vecumos, dzimumos, posmos un estētikās.

Skatītājiem būs iespēja iepazīties arī ar Ziemeļvalstu vēstures labirintiem – spēles pilnmetrāža “Ļaujiet upei plūst” (Let the River Flow), kuras pamatā ir vēsturiskas liecības un dalībnieku atmiņas par Altas protestu 1979. gadā.

Savukārt dokumentālās filmas “Divreiz kolonizēta” (Twice Colonized), centrā ir portrets par dažādu vardarbības formu pēctecību, kurā atklāta inuītu tiesību aizstāves Āju Pīteres nesalaužamā stāja.

Unikāls notikums būs filmas “Ar pajūgu un ziemeļbriežiem Inkas Lentas ziemzemē” (With Reindeer and Sled in Inka Länta’s Winterland, 1926) seanss – šī filma 2021. gadā tika restaurēta un uzskatāma par vienu no agrīnajiem Zviedrijas etnogrāfiskās fikcijas piemēriem.

Pilnmetrāžas filmu izlasi papildinās īpašs režisora Roja Andersona īsfilmu un reklāmu seanss, kas iepazīstinās ar pasaulslavenā zviedru kino autora unikālo stilu īsmetrāžas darbu rāmī.

Programmas sadaļa tiks atklāta 14. oktobrī ar īpašu Modas Nīkanderes dokumentālās filmas “Mīlestība un šķiršanās” (Love & Divorce) seansu, kurā piedalīsies arī filmas galvenie varoņi – Lēna un Johans. “Mīlestība un šķiršanās” ir pāra šķiršanās anatomija, kas neatstāj cerību, bet arī neiznīcina tās dalībniekus.

Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās filmas “Mīlestība un šķiršanās”
Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās filmas “Mīlestība un šķiršanās” Foto: Publicitātes foto

Dokumentālā kino autore Nīkandere Lēnas un Johana stāstam ir sekojusi teju 20 gadu garumā – 2006. gadā tapusi dokumentālā īsfilma “Mīlestība un zivju pirkstiņi” (Love and Fishsticks), kurā iemūžināta toreiz reibinoši iemīlējušos partneru sākotnējā laime, neziņa un gatavība risināt laulības problēmas.

Uzturot savstarpējās attiecības un piekļūstot pārim tieši tik tuvu, lai atraisītu tīru jūtu vaļsirdību, jaunākajā darbā režisore tiem piedāvā terapeitisku pašrefleksiju. Viņi atskatās paši uz sevi, lai izprastu, kas īsti šo 20 gadu laikā abu starpā noticis, bet skatītājam ir atļauts klātbūt šajā intīmajā un godīgajā līguma pārtraukšanas stāstā. Attiecību diptiha pirmo daļu “Mīlestība un zivju pirkstiņi” festivāla tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv iespējams noskatīties jau no 28. septembra.

Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās filmas “Mīlestība un zivju pirkstiņi”
Kadrs no Modas Nīkanderes dokumentālās filmas “Mīlestība un zivju pirkstiņi” Foto: Publicitātes foto

Visiem kinoteātra Splendid Palace apmeklētājiem festivāla norises laikā būs iespēja uzzināt, kāds ir pasaulē pirmais, īpaši kino festivālam radītais aromāts. Tas būs unikālais veltījums RIGA IFF desmitajai sezonai un programmas sadaļai “Nordic Highlights” no ķermeņa kopšanas produktu zīmola “Stenders”. Paša aromāta izveide prasījusi sešus mēnešus, un tā koncepcija atspoguļo Ziemeļvalstu skaistumu un bagātību – neskarto dabu, unikālo spēku un mieru –, mudinot atrast laiku sev un pasaules steigai ļaut aizplūst garām.

Biļetes gan uz klātienes, gan tiešsaistes seansiem var iegādāties festivāla mājslapā un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu