FOTO Prominences bauda pianista Andreja Osokina solokoncertu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Sestdien, 30. septembrī, Melngalvju namā, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam un vairāku valstu vēstniekiem, noslēdzās šogad vienīgais pianista Andreja Osokina solokoncerts Rīgā.

Koncertā izpildītā programma bija pilnībā veltīta izcilā poļu komponista Friderika Šopēna mūzikai. To pianists atskaņoja uz jaunā Yamaxa CFX koncertflīģeļa modeļa, kas tika atvests no Vācijas un vairāku dienu garumā sagatavots īpaši šim koncertam. Andrejs Osokins bija viens no ekspertiem, pasaulē plaši pazīstamiem pianistiem, kurš piedalījās šī instrumenta izstrādē.

Pilnībā izpārdotā koncerta skatītāju vidū bija arī Polijas vēstniece Monika Mihališina, Ukrainas vēstnieks Anatolijs Kucevols, Japānas vēstnieks Jasuši Takase un neskaitāmi Osokina un Šopēna mūzikas cienītāji.

Koncertu atklājot, skatītājus līdz ar pianistu uzrunāja arī Polijas vēstniece Monika Mihališina, kura uzsvēra brīvības lielo nozīmi. Pēc viņas domām, latvieši īpaši saprot Šopēna mūziku, jo arī caur dziesmoto revolūciju izteica vēlmi par brīvību un neatkarīgu valsti. Klātesošos uzrunāja arī “Yamaha Artist Service Europe” vadītājs Loiks Lafontēns (Loic Lafontaine), kurš atklāja, ka “Yamaha” arvien rada jaunus instrumentu modeļus, lai tie mainītos līdzi laikam, komponistiem un cilvēku izpratnei par mūziku.

Jaunais Yamaxa CFX koncertflīģelis šim koncertam tika izvēlēts tādēļ, ka Andrejam Osokinam ar to ir īpaša saikne. Viņš bija viens no pasaulē plaši pazīstamiem pianistiem, kuriem bija iespēja “Yamaha” pārstāvniecībās Vīnē un Hamburgā spēlēt šī instrumenta prototipus, novērtējot to skanējumu un iesakot uzlabojumus tā tālākai izstrādei. Andrejs Osokins atklāj, ka, gatavojot ieteikumus, viņš iztēlojies savu ideālo flīģeli, un šobrīd esot neticama sajūta pirmo reizi spēlēt šo izsapņoto instrumentu klausītājiem tieši Rīgā. Lai tā skanējums trāpīgi atbilstu Šopēna ģeniālajai mūzikai un Melngalvju nama akustikai, jauno koncertflīģeli vairāku dienu garumā sagatavoja klavieru tehniķis no Japānas Šunsuke Jokojama (Shunsuke Yokoyama).

Šunsuke Jokojama pēc koncerta noskatīšanās atzina: “Andreja fantastiskā izpildījuma laikā mani dziļi iespaidoja tas, kā viņš spēlēja Šopēna mūziku. Viņš to izpildīja tā, it kā pats būtu tās autors, – Andrejs pāršķīra brīnišķīgo stāstu lappuses, izteica emocijas un dziedāja, pat izdejoja mūziku. Man bija patiess prieks klausīties un būt daļai no tās. Emu laimīgs, ka mūsu instruments un mans darbs klavieru sagatavošanā kaut nedaudz palīdzēja viņam izteikt šīs emocijas.”

“Ar šo programmu vēlējos pateikties visiem brīvības cīnītājiem, kas Latvijā un visā pasaulē cīnās par skaistuma, brīvības, mīlestības un līdzjūtības ideāliem. Šopēna mūzika ir brīnišķīgs iedvesmas avots, kas ļauj mums priecāties, raudāt, līksmot, spēlēties un brīnīties par šīs pasaules skaistumu. Īpaši tagad viņa personība mūs iedvesmo, jo viņš visu dzīvi pavadīja emigrācijā tālu no dzimtenes, bet viņa mūzikā jūtama izteikta mīlestība pret to un ticība, ka gaisma uzvarēs ļaunumu. Šobrīd, kad Krievijas izraisītā kara dēļ miljoniem ukraiņu ir spiesti pamest savas mājas un gaida to brīdi, kad atgriezīsies dzimtenē, šī mūzika skan ar īpašu vēstījumu, degsmi un smeldzi. Neizsakāma pateicība visiem klausītājiem, kuri bija koncertā un ar kuriem kopā mēs iedziļinājāmies Šopēna mūzikas pasaulē! Paldies arī flīģelim, kas šajā dienā runāja, dziedāja, raudāja un smējās, jūsmoja, priecājās un iedvesmoja mūs! Man liels prieks, ka klausītāji novērtēja šo romantisko, virtuozo un tik intīmo programmu un ka mēs bijām kā draugi skaistā Šopēna laika salonā – Melngalvju namā,” stāsta Andrejs Osokins.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu