Vācu sabiedrības spogulis RIGA IFF programmā "Zeitgeist Deutschland"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kadrs no filmas "Līdz nakts beigām" (rež. Kristofs Hoheizlers)
Kadrs no filmas "Līdz nakts beigām" (rež. Kristofs Hoheizlers) Foto: Publicitātes foto

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) programmas sadaļā “Zeitgeist Deutschland” arī desmitajā sezonā turpinās piedāvāt plašāku ieskatu vācvalodīgajā kinematogrāfā un ar to saistītajās kultūras norisēs.

Jubilejas gadā, veidojot filmu izlasi, kas sniedz iespēju skatītājiem redzēt labāko un aktuālo kino no Vācijas, Austrijas, Šveices un citām vāciski runājošajām valstīm, RIGA IFF cieši sadarbojas ar Gētes institūtu Rīgā.

Sadaļas programmā iekļauti lietpratīgi veidoti kino darbi, kas apliecina vācu kino izteiksmes spēku, daudzveidību un enerģiju, nosakot aktuālās tendences, iepazīstinot ar uzlecošajām zvaigznēm un aizraujot ar pieredzējušu autoru pārsteigumiem. Programmu sastādījusi kuratore Dženija Cilka, kas Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā pārraudzījusi vācu kino veltīto skati “Perspektive Deutsches Kino”.

Programmas sadaļa tiks atklāta 13. oktobrī plkst. 18:00 kinoteātrī “Splendid Palace” Lielajā zālē, izrādot festivālu apritē augsti vērtēto darbu “Ingeborga Bahamne – ceļojums tuksnesī”. Margarēte fon Trota, viena no ietekmīgākajām Jaunā vācu kino režijas figūrām, jaunākajā kinodarbā aplūko austriešu izcelsmes dzejnieces Ingeborgas Bahmanes (1926–1973) sarežģītās attiecības ar viņas pretmetu, mīļoto, radošo sāncensi un rakstnieku Maksu Frišu.

Tāpat kā citām fon Trotas filmām, arī “Ingeborga Bahmane – ceļojums tuksnesī” piemīt spēcīga klasiskā kino loģika, kura piekāpjas neparastajām, gribā spēcīgajām un magnētiskajām sieviešu varonēm – 

vienu no pagājušā gadsimta ietekmīgākajām rakstniecēm atveido pērn ar Eiropas Kinoakadēmijas labākās aktrises balvu novērtētā luksemburgiešu aktrise Vikija Krīpsa.

Viņa vietējiem skatītājiem pazīstama kā dumpinieciskā ķeizariene Elizabete jeb Sisija filmā “Korsete” (Corsage, 2022).

Kamerizrādei līdzīgais vācu režisora Lūkasa Natrata veikums “Pēdējais vakars” (One Last Evening) atblāzmo dāņu režijas ģēnija Tomasa Vinterberga agrīnos darbus. Tas tapis vienas nedēļas laikā un tikai vienā filmēšanas vietā. Atgriežoties pandēmijas laika vasarā, filma aicina paviesoties kāda pāra – Klemensa un Līzas – atvadu ballītē pirms viņu pārcelšanās uz Berlīni. Sadrupinot priekšstatus par filmas varoņiem un ar baudu secējot namatēvu un nelūgto viesu melus, filma atklāj sabiedrības normu nepastāvīgumu un to radīto nesaprašanos.

Režisora Kristofa Hoheizlera jutekliski asprātīgā krimināldrāma “Līdz nakts beigām” (Till the End of the Night) skar šobrīd tik aktuālo identitāšu plūdenuma tēmu. Ārpus skaidrā, loģiskā un daudzkārt ar vainpilnu smaidu attālinoties no žanra klausības, tā spoguļo toksiskās maskulinitātes sekas un risina slepenpolicista Roberta un no ieslodzījuma nosacīti atbrīvotās transpersonas Lenijas lomu spēli, kas negaidīti saplūdusi ar jūtām.

Milenas Abojanas filma “Elaha” atklāj kurdu kopienas sieviešu raksturu un kultūru starptoņus, sastopoties ar kopienas uzskatu – kurdu līgavām ir jābūt nevainojamām, paklausīgām un nevainīgām. Elahas iestāšanās par sava ķermeņa autonomiju, tās apšaubīšana un mēģinājumi paskatīties uz situāciju patiesi kritiski atbruņo, taču nenovirza no atslēgas jautājuma, proti, kas – vai kuri – nosaka sievietes vērtību pirms un pēc seksuālās pieredzes?

Savukārt režisora Maksa Glešinska otrā pilnmetrāža "Aļaska" labā nozīmē mulsina skatītāju – filmai uzņemot tempu un amplitūdu, tā iegūst pavisam citu stāstījuma trajektoriju. Cerībā tikt galā ar tēva nāvi un aizmirst pagātni, Kerstina ar kajaku bezmērķīgi slīd pa Mēklenburgas ūdensceļiem un nakšņo vienvietīgā teltī. Dažādās sastapšanās salauž ceļa mierpilno stīgu, pamazām atklājot traumu, kas slēpjas aiz sievietes stoiskās fasādes.

Irāņu aktrise Pega Feridoni Alimas Pagvicas lomā filmā "Aļaska" (2022)
Irāņu aktrise Pega Feridoni Alimas Pagvicas lomā filmā "Aļaska" (2022) Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz programmas “Zeitgeist Deutschland” filmu seansiem klātienē kinoteātros  “Splendid Palace” un “Forum Cinemas”, kā arī tiešsaistes platformā online.rigaiff.lv var iegādāties festivāla mājaslapā un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu