Šefpavārs Mārtiņš Sirmais stāsta, kā jutās, inficējies ar kovidu: "Lai nenosprāgtu, dzēru pretsāpju līdzekļus" (1)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Slavenais šefpavārs Mārtiņš Sirmais nesen bija inficējies ar kovidu.  Vinš izolējās savās lauku mājās, raksta izdevums "Kas Jauns".

Stāstot par piedzīvoto, viņš atklāja, ka pašsajūta nebūt nebija no tām labākajām: "Nenormāli sāp visas maliņas. Lai nenosprāgtu, dzēru pretsāpju līdzekļus.

Mārtiņš sarunā arī sprieda, ka, iespējams, jau reiz "izbaudījis" kovida tvērienu – pirms pāris gadiem Dubaijā. "Toreiz sadzēros vitamīnus un turpināju strādāt, jo citu iespēju nebija. Vai tas patiešām bija kovids, nezinu, taču šoreiz gan viss ir skaidrs," teic ēdienu meistars.

Slimību profilakses un kontroles centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja  pirmdien, 2. oktobrī, norādīja ka aizvadītajā nedēļā kopumā izmeklētas 422 personas un pozitīvs testa rezultāts konstatēts 112 gadījumos, kamēr nedēļu iepriekš tika testēta 491 persona, no kurām Covid-19 saslimšanu konstatēja 139 cilvēkiem.

Līdz ar to pozitīvo testu īpatsvars pēdējo divu nedēļu laikā mainījies nenozīmīgi - attiecīgi 26,5% pret 28,3% nedēļu iepriekš.

Tomēr pacientiem ar akūtu augšējo elpceļu infekciju joprojām visbiežāk tiek konstatēta tieši Covid-19 infekcija.

Arāja norādīja, ka Covid-19 infekcijas klīniskās īpatnības kopš 2020.gada ir būtiski mainījušās un vairs neizraisa tik lielu apdraudējumu sabiedrības veselībai.

Piemēram, ja 2021.gada septembrī slimnīcās vidēji dienā ārstējās 300 Covid-19 pacienti, tad šogad septembrī 10 reizes mazāk - vidēji 30 pacienti dienā.

Savukārt Covid-19 infekciozitāte ievērojami pieaugusi, parādoties Covid-19 vīrusa omikrona variantam. Līdz ar to pandēmijas sākotnējā posmā efektīvā stratēģija "diagnosticēt-izolēt-novērot kontaktpersonas" kļuvusi mazāk efektīva. Tādējādi šī gada sākumā pieeja valsts apmaksātai laboratoriskajai testēšanai ievērojami mainījusies - tā notiek tikai slimnīcās, skaidroja Arāja. Cilvēki gan pēc pašu izvēles var izmantot paštestus Covid-19 vīrusa noteikšanai.

Vairāk lasiet izdevuma "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu