"Šie blēdīgie kāķi ir nāves putni. Tie visu manu mūžu ir metuši ēnu pār mani." – atkārtoti izdod slaveno Nika Keiva romānu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Grāmatas pirmais vāks.

Neatvairāms un satriecošs savā barokālajā krāšņumā, Nika Keiva pirmais, pelnītu atzinību guvušais romāns ir neaizmirstams ceļojums gotiskas traģēdijas pasaulē.

Un kovārņi — tie joprojām lido, joprojām riņķo,

tikai tagad tuvāk — arvien tuvāk — tuvāk man.

Šie blēdīgie kāķi ir nāves putni. Tie visu manu mūžu ir metuši ēnu pār mani.

Tikai tagad es varu tos pievilkt klāt.

Ar acīm.

No sabiedrības izstumts mēms vientulis vārdā Eikrids Eikrovs, dzimis būdā pie atkritumu izgāztuves piedzērušai mātei, dzīvo šausmu pilnā Ukuloras ielejā, kurā valda sludinātāji un pravieši, asinsgrēks un tumsonība. Kad dievbijīgie pilsētnieki pasludina kādu atradeni par Visvarenā izraudzītu, Eikridā mostas nemiers, un viņa arvien pieaugošais neprāts var radīt drausmīgas sekas…

“Šajā Nika Keiva romānā ir viss, kas plūst no viņa agrīnajiem skaņdarbiem — purvaino Amerikas dienvidu gotiskās ainavas, krāšņa valoda, trauksmains ritms un nebeidzami iekšējo dēmonu ganāmpulki, kas skrubinās pa varoņu dvēselēm kā pa atskaņojušās ģitāras stīgām. Pirms, pēc un arī lasīšanas laikā noteikti jānoklausās Nika Keiva, Mika Hārvija un Eda Kleitona-Džounsa 1998. gada albums ar tādu pašu nosaukumu — And the Ass Saw the Angel.” Tā par romānu izsakās Svens Kuzmins.

Grupu "The Birthday Party", "The Bad Seeds" un "The Grinderman" solists, austrāliešu izcelsmes mūziķis, dzejnieks un aktieris Niks Keivs (1957) var lepoties ar jau vairākus gadu desmitus ilgu karjeru. Viņš sadarbojies ar Kailiju Minogu, P.J. Harvey un daudziem citiem māksliniekiem, sacerējis mūziku un scenārijus filmām.

Nika Keiva debijas darbs prozā, romāns “Un ēzelis ieraudzīja eņģeli”, klajā nāca 1989. gadā (pirmoreiz latviski tika izdots 2005. gadā). Latviski tulkots un izdots arī viņa otrais romāns “Bannija Monro nāve”.

No angļu valodas tulkojusi Mārtiņš Pomahs.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu