Nobela prēmija literatūrā piešķirta norvēģu dramaturgam Junam Fosem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: SCANPIX

Ceturtdienas, 5. oktobra dienvidū paziņots Nobela prēmijas literatūrā 2023 ieguvējs: tas ir norvēģu autors Juns Fose (1959). Balva piešķirta "par autora novatoriskajām lugām un prozu, kas dod balsi neizsakāmajam".

Autora apjomīgā daiļrade aptver dažādus žanrus: tās ir lugas, romāni, dzejas krājumi, esejas, bērnu grāmatas un tulkojumi. Lai gan Foses dramaturģijas darbi ir vieni no visvairāk iestudētajiem pasaulē (viņš tiek dēvēts arī par mūslaiku Ibsenu), autors arvien lielāku atpazīstamību iegūst tieši ar saviem prozas darbiem. 

Juna Foses lugas ir tulkotas vairāk nekā četrdesmit valodās. Autors saņēmis Skandināvijas Nacionālā teātra balvu (Scandinavian National Theatre Award, 2002), Mākslas Padomes Norvēģijas Goda balvu (The Arts Council Norway Honorary Prize, 2003) un Zviedrijas Akadēmijas Ziemeļvalstu balvu (Swedish Academy Nordic Prize, 2007), bet 2010. gadā tika apbalvots ar prestižāko teātra balvu pasaulē – Ibsena balvu (Ibsen Award).

Arī uz Latvijas teātra skatuvēm iedzīvināti dramaturga darbi: "Vārds" Valmieras drāmas teātrī (rež. Reinis Suhanovs) un "RAMBUKU" Jaunajā Rīgas teātrī (rež. Romāns Birmanis).

Kopš 1901. gada Nobela prēmiju literatūrā saņēmuši kopumā 116 autori. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu