Rakstniekam Albertam Belam – 85!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rakstnieks Alberts Bels 2013. gadā, kad viņam tika piešķirta "Latvijas Literatūras gada balva 2012" par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā
Rakstnieks Alberts Bels 2013. gadā, kad viņam tika piešķirta "Latvijas Literatūras gada balva 2012" par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā Foto: Renāte Briede/LETA

1938. gada 6. oktobrī Ropažu rajona "Jaunmežplēpjos" piedzimst Jānis Cīrulis, kurš 1971. gadā pieņem vārdu Alberts Bels. Viņam lemts kļūt par vienu no spožākajiem 20. gadsimta otrās puses latviešu rakstniekiem.

Alberts Bels profesionālām rakstnieka gaitām pievēršas 1964. gadā, 26 gadu vecumā. Gadu pirms šīs literatūras vēsturnieku nospraustās robežzīmes žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" parādās autora pirmā publikācija – tēlojums "Nakts etīde".

Kopumā rakstnieks ir 14 romānu autors, no kuriem īpašu nozīmīgumu guvuši darbi "Bezmiegs" (sarakstīts 1967. gadā, periodikā tiek publicēts 1986. gadā un gadu vēlāk tiek izdots grāmatā), "Saucēja balss" (1973) un "Cilvēki laivās" (1987). Par romānu “Bezmiegs” tika ierosināta krimināllieta, jo tajā tika kritizēta padomju iekārta. Cenzētā variantā romānu publicēja 1987. gadā, bet necenzētā – tikai 2003. gadā.

1974. gadā veidojis kinoscenārijus pilnmetrāžas filmām "Pagrabs" un "Uzbrukums slepenpolicijai". 1983. gadā pēc autora romāna motīviem uzņemta filma "Šāviens mežā", 1993. gadā – filma "Būris".

Savā apcerē 2013. gadā, kad rakstniekam tika pasniegta Mūža balva Latvijas literatūrā, dzejniece un publiciste Liāna Langa rakstīja: "Kas mums ir Alberts Bels? Cilvēks laivā, kurš vienmēr atradies horizontam tuvāk, nekā pārējie? Pirmais bezmiega pārņemtais latviešu eksistenciālists, kurš mūsu literatūrā aktualizējis nolemtību, cilvēkam atrodoties savu ribu, savas dzīves un politikas radīto apstākļu būrī? Rakstnieka – saucēja balss?

Kā seismogrāfs Alberts Bels desmitgadēm ir reģistrējis, kas notiek ar indivīdu un sabiedrību gan totalitārisma, gan kapitālisma apstākļos. Romānos "Melnā zīme", "Latviešu labirints", "Uguns atspīdumi uz olu čaumalām", "Vientulība masu pasākumos" Alberts Bels izteicis brīžiem gluži pravietiskas prognozes un uzrakstījis Latviju, apsteidzot laiku un mūs pašus.

Bet "Cilvēki laivās" ir romāns, kas dod bezgalīgas pašidentifikācijas iespējas ikvienam latvietim. Viņš ir spožs Latviju mīlošs intelektuālis, valodas un stila meistars. Viņa pienesumu laikmetīgajai latviešu rakstniecībai ir neiespējami pārvērtēt."

Portāls TVNET apsveic rakstnieku Albertu Belu 85 gadu jubilejā! 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu