Grupa “Nielslens Lielsliens” publicē jauna albuma vēstnesi un aicina uz koncertiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Grupa "Nielsens Lielsiens" muzicē mākslas centrā "Savvaļa" Jaundrustos, aizvadītā gada vasarā
Grupa "Nielsens Lielsiens" muzicē mākslas centrā "Savvaļa" Jaundrustos, aizvadītā gada vasarā Foto: Toms Treibergs/TVNET

Mūsdienu tautas mūzikas grupa “Nielslens Lielsliens” ieskaņojusi jaunu albumu sadarbībā ar balafonisti Viju Moori. Apvienība publicē ieraksta priekšvēstnesi – mūzikas video dziesmai “Ēzelis”. Tā vēsta par pandēmijas laika dilemmu, vai un kā mainīt nodarbošanos – iegādāties ēzeli lopkopībai vai apgūt programmēšanu. Novembrī mūziķi ielūdz uz diviem koncertiem Valmierā un Līvbērzē.

Apvienībai "Nielslens Lielsliens" līdzšinējos trijos albumos ir bijusi raksturīga "labo laiku melanholija" un akustiskas, drūmas noskaņas. Nu tapusi krasi atšķirīga muzikāla programma: ar instrumentiem un iespaidiem no Rietumāfrikas un Ziemeļāfrikas mūzikas tradīcijām, pirmo muzikālo sadarbību grupas vēsturē un citu noskaņu gammu. Dziesmu tekstos apspēlēti reāli, neierasti un bieži vien pārsteidzoši un notikumi, kas pamanīti sociālos un plašsaziņas medijos laika posmā kopš Covid-19 pandēmijas sākuma. Pie šīs mūzikas varēs gan dejot, gan plati smaidīt – tā paredz pati muzikālā apvienība.

“Pandēmijas ierobežojumu laikā kultūra un pasākumi apstājās, un galvā šaudījās dīvainas idejas, ko tagad darīt gan man, gan citiem kaislīgiem mūzikas veidotājiem un spēlētājiem,” par dziesmas teksta tapšanu stāsta grupas dziedātājs Klāvs Kalnačs. “Centrālā doma bija iegādāties ēzeli, lai būtu, ar ko parunāties, lai būtu, par ko rūpēties. Otru domu ierosināja kāds ieraksts feisbukā. Tur kāds cienījams orķestra diriģents pavēstīja, ka ir apguvis programmēšanu tā dēvētajā “Pitona” valodā. Uz kuru pusi mainīt nodarbošanos, kad līdzšinējai vairs nav jēgas, – lopkopība vai programmēšana – tāds ir dziesmas jautājums. Uz to atbildi dod ēzelis.”

Nielslena Lielsliena un Vijas Moores instrumenti. No kreisās: gembri, balafons un perkusiju komplekts "Kilimandžāro".
Nielslena Lielsliena un Vijas Moores instrumenti. No kreisās: gembri, balafons un perkusiju komplekts "Kilimandžāro". Foto: Publicitātes foto

Neierasti instrumenti

Ierakstā līdzās balsīm dzirdams reti sastopams instrumentu salikums – balafons, gembri un “Kilimandžāro”. Balafonu, kas ir marimbai līdzīgs instruments no Rietumāfrikas, spēlē jaunā sitamo instrumentu māksliniece Vija Moore, ar kuru grupai izveidojusies cieša un aktīva sadarbība. Paralēli mūzikas komponēšanai un izpildīšanai Vija arī rīko eksperimentālo mākslas festivālu “Optižūns”, kas ik gadu jūlijā notiek Ērgļu kādreizējā kalnu slēpošanas trasē “Pārsteigumkalns”.

Turpinot par instrumentāciju, gembri ir Marokas gnavas tautai tradicionāls basa stīgu instruments, savukārt vārdā “Kilimandžāro” bundzinieks Mareks Kaminskis sauc paša izveidotu perkusiju un džeza bungu komplektu.

Foto: Publicitātes foto

Koncerti novembrī Valmierā un Līvbērzē

“Nielslens Lielsliens” un Vija Moore ielūdz klausītājus uz koncertiem 3. novembrī Valmierā un 4. novembrī Līvbērzē. Siltā un īpašā gaisotnē būs iespēja dzirdēt jaunā albuma dziesmas, kā arī skaņdarbus no studijas ierakstiem “Nielslens Lielsliens”, “Aure” un “Kad kniebējs kniebj”. Sīkāka informācija sekos medijos un grupas Facebook lapā.

Ainava no Kornetu skatu torņa augšējās platformas. 
Ainava no Kornetu skatu torņa augšējās platformas. Foto: Toms Treibergs/TVNET

Video tapis Kornetos

“Video filmējām pašu spēkiem Kornetos, kas ir viena fantastiski skaista Latvijas vieta Alūksnes novada Veclaicenes pagastā. Dullajai video filmēšanas idejai negaidīti viegli piekrita Kornetu gids Jānis Prangelis un viņa ģimene. Tika iesaistīti arī viņu saimniecībā mītošie dzīvnieki,” tā grupas dalībnieki rezumē “Ēzeļa” video tapšanu. Stāstot par video “diskotēkas” autoru, trijotne kļūst noslēpumaina un raksturo viņu kā "britu grupas "The Cure" taustiņinstrumentālista personīgo videogrāfu no Tīnūžiem, Ogres novadā."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu