Bauskas pils muzejā stāstīs par 17. gadsimta kara mākslu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Bauskas pils muzejs

Bauskas pils muzejā papildināta militārās vēstures ekspozīcija, pievēršot uzmanību pils militārajai funkcijai. Lai apmeklētāji izzinātu, kā pili aizstāvēja pret iebrucējiem, trešdien, 25. oktobrī plkst. 18:00 muzejā notiks Senā dzīvesveida skolas nodarbība “17. gadsimta kara māksla”.

Papildinot militārās vēstures ekspozīciju, Bauskas pils aizsardzības vaļņos izkārtoti četri 17. gs. lielgabali uz rekonstruētām lauka lafetēm no koka. Pilsdrupu pagalmā uz īpašiem statīviem eksponēti vēl pieci lielgabalu stobri, bet militārajā ekspozīcijā iekštelpās apskatāmas 17. gs. musketiera un artilērista tērpu rekonstrukcijas un ieroči.

17. gadsimts tiek dēvēts par militāras revolūcijas laikmetu. Kurzemes un Zemgales hercogistes teritorijā viena gadsimta laikā norisinājās četri kari: Poļu-zviedru karš, Trīsdesmit gadu karš, Mazais Ziemeļu karš un Lielais Ziemeļu karš. Nerimstošajām militāro konfliktu vajadzībām bija nepieciešami efektīvāki ieroči, spēcīgāki nocietinājumi un atbilstošāks, mobilāks ekipējums, kas 17. gadsimta laikā piedzīvoja ļoti strauju attīstību.

Foto: Publicitātes foto

Nodarbības laikā apmeklētāji varēs gūt ieskatu konkrētā perioda artilērijā, uzzināt par rokas uguns šaujamajiem ieročiem, kā arī lielgabaliem, to izgatavošanu, nepaciešamo aprīkojumu un šaušanu ar tiem. Būs iespējams izsekot militārās uniformas attīstībai, novērtēt artilērista tērpu un musketiera ieroci, aplūkot tuvāk degļa aizdedzes musketi, pārbaudīt tās aprīkojuma svaru un lietošanas praktiskumu.

Lai vieglāk uztvertu nodarbības laikā sniegto informāciju, tiks demonstrēti nelieli fragmenti no poļu režisora Ježija Hofmana (Jerzy Hoffman) 1974. gada filmas “Plūdi”, kas attēlo Zviedru iebrukumu Polijas–Lietuvas ūnijā 17. gs. vidū.

Senā dzīvesveida skolas nodarbības Bauskas pils muzejā notiek kopš 2010. gada. Nodarbību laikā apmeklētājiem ir iespēja apgūt dažādas seno amatu prasmes un gūt priekšstatu par Bauskas pils periodam atbilstoša laika cilvēku dzīvesveidu, sadzīves kultūru, zinātni, atklājumiem un notikumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu