FOTO Čehova teātris turpina tirānijas un varas tēmu ar Albēra Kamī lugu “Kaligula”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kaligula - Šamils Hamatovs
Kaligula - Šamils Hamatovs Foto: Vadims Kožins

Piektdien, 13. oktobrī pirmizrādi uz Rīgas Mihaila Čehova Krievu teātra skatuves sniedza režisora Sergeja Golomazova iestudējums pēc Albēra Kamī lugas “Kaligula”, kas tematiski turpina teātra šīs sezonas jauniestudējumu galveno vadlīniju, reflektējot par tirānijas un varas idejām.

Kā oktobra sākumā notikušajā tikšanās reizē ar presi akcentēja Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra vadītāja Dana Bjorka – šīs sezonas tēma visās lielās formas izrādēs būs vara. Franču rakstnieka un dramaturga Albēra Kamī darba “Kaligula” pārlikums ar spilgtiem un emocionāliem paņēmieniem stāsta un aicina izjust, cik tālu cilvēku un visu cilvēci var aizvest tāda varas forma kā tirānija.

Režisors Sergejs Golomazovs, skaidrojot izrādes morāli, stāsta: "Šī ir muzikāli dramatiska izrāde par cilvēka lepnuma un morālās pašgribas graujošo dabu un par ne mazāk destruktīvu vajadzību radīt sev elkus. Savā ziņā mēs pētām mehānismu, kā spilgts ideālists var pārvērsties par briesmoni, kurš pārstājis novērtēt dzīvību – gan citu, gan savu –, par tirānu, kurš meklē glābiņu no savas vilšanās un sāpēm, sagādājot ciešanas citiem. Lai izkļūtu no šādas piltuves, nepieciešama drosme, iekšēja ticība, mīlestība pret cilvēku. Pretējā gadījumā briesmonis ir nolemts. Neatkarīgi no tā, cik mierinoša ir šī doma vēsturiskā mērogā, ir svarīgi saprast, kā cilvēki mūsdienās kļūst par “Kaligulām” un, ja iespējams – kā to novērst."

Kaligulas lomu iestudējumā atveido Šamils Hamatovs, līdzās viņam uz skatuves būs arī Rodions Kuzmins, Maksims Busels, Volodimirs Gorislavecs, Jekaterina Frolova, Anatolijs Fečins, Igors Čerņavskis, Oļegs Teterins, Dmitrijs Palēs, Vadims Grosmans, Tatjana Lukašenkova, kā arī citi pieacināti skatuves mākslinieki.

Foto: Publicitātes foto

Izrādes radošo komandu Sergeja Golomazova vadībā papildina mākslinieks-inscenētājs Mihails Kramenko un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Ganzburgs. Izrādē būs dzirdams dzīvās mūzikas izpildījums mūziķu Vladimira Tuzova, Dmitrija Karpova, Jūlijas Saveļjevas un Antona Visocka sniegumā.

Foto: Publicitātes foto

Izrāde “Kaligula” piemērota pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Izrāde skatāma krievu valodā, skatītājiem tiek nodrošināti subtitri latviešu un angļu valodā.

Tuvākās “Kaligula” izrādes 13., 14., 15., 24. un 25. oktobrī. Čehova teātris aicina biļetes iegādāties laicīgi, jo sezonas laikā pieprasījums un zāles aizpildījums ir straujš. Biļetes uz izrādi iespējams iegādāties "Biļešu servisa" tīmekļa vietnē vai teātra kasē Kaļķu ielā 16.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu