Kulta grupas "Ace of Base" soliste Dženija Bergrēna: "Vienmēr noskaitu lūgšanu, pirms kāpju uz skatuves"

Foto: jennyberggren.com
Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Piektdienas, 20. oktobra, vakarā “Arēnā Rīga” notiks kolektīva atgriešanās vienlaikus nesenā un, šķiet, jau ļoti tālā pagātnē. Koncertā “The Best of The 90’s” uzstāsies deviņdesmito gadu pasaules deju mūzikas lielākās zvaigznes: Džo Tompsons (Joe Thompson), mūzikas producenta “Down Low” leģendāro hitu izpildītājs, kā arī ekstravagantā dziedātāja Nataša Raita (Natascha Wright, grupa “La Bouche”). Galvenie šī koncerta mākslinieki būs leģendārā zviedru popgrupa “Ace of Base” un tās soliste Dženija Bergrēna.

Grupas “Ace of Base” sākotnējais sastāvs bija māsas Dženija un Malina Linna Bergrēnas, kā arī taustiņinstrumentālisti, Jonass "Džokers" Bergrēns (abu dziedātāju brālis) un Ulfs "Buda" Ekbergs. Kvartets kļuva par fenomenāli populāru apvienību ar savu 1993. gada debijas albumu The Sign, kas ir viens no visu laiku visvairāk pārdotajiem debijas albumiem populārās mūzikas vēsturē.

Grupas vienkāršā un melodiskā, kā to mēdz dēvēt, eirodiskotēka bija vienlīdz populāra kā radioviļņos, tā uz deju klubu skatuvēm, nopelnot apvienībai trīs ASV TOP 10 singlus – "All That She Wants", "Don't Turn Around" un "The Sign". Albums sešas nedēļas pavadīja ASV Billboard čārta pirmajā vietā, tika pārdoti vairāk nekā 30 miljonu eksemplāru visā pasaulē. Savas popularitātes virsotnē “Ace of Base” bija trešā veiksmīgākā zviedru grupa aiz “ABBA” un “Roxette”.

Dženijas Bergrēnas sākotnējā loma grupā bija līdzvērtīga viņas māsai Linnai, lai gan pirmajos Dānijas ierakstu kompānijas Mega Records izvēlētajos singlos tieši Linna dziedāja lielāko daļu no vadošā vokāla partijām. Pirmajos “Ace of Base” darbības gados Dženijai un Linnai bija salīdzinoši neliela loma kādas grupas dziesmas producēšanā vai rakstīšanā.

Foto: jennyberggren.com

Paralēli darbam grupā Dženija studēja pedagoģiju, tomēr ietekmīgie panākumi ierakstu topos un pārdoto albumu apjoms ņēma virsroku pār jaunās dziedātājas plāniem un studijas tika pārtrauktas. Dženijai tika uzticēts arvien vairāk komponēt dziesmas grupas albumiem. Vēlāk, māsai Linnai negaidīti atkāpjoties no starmešu gaismas, proti, pārtraucot aktīvu dalību grupā, ar Dženijas singlu "Life Is a Flower" 1998. gadā viņai tika piešķirta vadošā vokāla loma turpmākajā “Ace of Base” darbībā.

Tā kā Bergrenu ģimene savu ikdienu vadīja kristīgajās tradīcijās, ticībai Dženijas dzīvē un muzikālajā karjerā ir galvenā loma. Viņa koncertējusi kristīgās mūzikas lielkoncertos kopā ar vīru, kā arī izdevusi albumu kā vokāliste ar zviedru kristīgā roka grupu “Arose”.

Ar Dženiju sarunājamies caur lietotnes Zoom kvadrātekrānu – viņa atrodas lidostā Spānijā, un tieši darbu birums ir pirmā tēma, kuru apspriedīsim šajā attālinātajā sarunā.

Foto: Publicitātes foto

Cik aizņemta šobrīd esat koncertdzīves kontekstā, vai darba grafiks ir ļoti noslogots?

Pirmkārt, liels paldies, ka uzaicinājāt mani uz sarunu, esmu priecīga pievienoties. Es pašlaik atrodos savas turnejas vidū, kas norisinās jau kopš aprīļa. Man nav speciālas aģentūras, kas pārdotu biļetes uz maniem koncertiem – viss notiek tikai pēc aktuālā pieprasījuma. Tāpēc man ir ļoti daudz darba. Es uzstājos gandrīz visur. Zviedrijā gan ne tik daudz. Tas savā ziņā ir smieklīgi, bet tas jau ir cits stāsts. Šis ir sarežģīts periods – ir tik daudz darba, bet man tas ļoti patīk, jo man ir iespēja attīstīt gan savu mūziku, gan vokālu. Varu atzīt, ka dzīvoju ļoti labu dzīvi.

Laikā, kad visa pasaule saskārās ar pilnīgi jauniem apstākļiem, kad bija Covid-19 pandēmija – kā tikāt galā ar šo periodu? Kas jums kalpoja par platformu, uz kuras saglabāt veselo saprātu un kas palīdzēja jums attīstīties profesionāli un mākslinieciski?

Man ir ļoti paveicies, ka man ir bijis tik daudz darāmā visā manā dzīvē. Tāpēc, kad pienāca pandēmijas laiks, es pirmo reizi mūžā biju brīva. Taču es nezināju, cik ilgi tas turpināsies. Bet tagad, atskatoties uz pandēmijas ilgumu, tas bija vairāk nekā gads. Man nekad mūžā nav bijis tik daudz brīvā laika.

Es atbraucu mājās un teicu vīram: "Sveiki, es esmu tava sieva, priecājos tevi redzēt!" Bērniem teicu: "Jūs varat mani saukt par mammu. Tas ir mans vārds." (Smejas.) Es jokoju. Es esmu aizņemts cilvēks, bet parasti es rūpējos par attiecībām ar tuviniekiem.

Bija patīkami zināt, ka man tik daudz kas vairs nav jādara. Tas bija jauki. Kā grupai mums bija jāmeklē atbalsts no Zviedrijas valdības, jo visi mūsu ienākumi bija apstājušies, un mēs to arī saņēmām. Tāpēc mēs to varam uzstāties vēl šodien. Daudziem maniem draugiem nācās strādāt citus darbus un pievērsties citām profesijām, jo nebija neviena, kas gribētu dzirdēt viņu muzicēšanu attālināti, jo to darīt bija atļauts tikai tīmeklī. Tas nav mans lauciņš. Mans lauciņš ir nostāties publikas priekšā un uzstāties un dziedāt, un redzēt, kas notiek zālē. Man tas vienkārši patīk, un man tas izdodas. Taču neesmu tik laba plašsaziņas līdzekļos, sociālajos medijos un visās šajās lietās. Tā nav mana spēcīgākā puse. Un televīzija tāpat. Tiklīdz tev mūsdienās ir vairāk nekā 25 gadi, tas jau nozīmē, ka esi par vecu televīzijai. Es noteikti esmu pārāk veca! (Smejas.)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu