Grupa “Nielslens Lielsliens” izsludina koncertus publiskajās pirtīs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Marianna Lapiņa/Fragments no koncertsērijas "Negaidītie varoņi" plakāta

Mūzikas grupa “Nielslens Lielsliens” koncertēs Latvijas publiskajās pirtīs kopā ar balafonisti Viju Moori. Apvienības jaunais dziesmu cikls “Negaidīti varoņi” būs dzirdams klātienē Valmierā un Līvbērzē 3. un 4. novembrī.

Apvienībai "Nielslens Lielsliens", kas izveidota 2009.gadā un radījusi trīs studijas ierakstus, ir raksturīgi spēlēt vietās, kas koncertiem līdz šim nav ierastas.

Grupas dziedātājs Klāvs Kalnačs stāsta: “2019. gadā devāmies koncertu un dzejas lasījumu tūrē pa Latvijas mazākajām lauku bibliotēkām. Ar savu rīcību centāmies piebremzēt lauku bibliotēku slēgšanas vilni. Sirsnīgus un labi apmeklētus koncertus piedzīvojām Gatartas, Vecumu, Umpārtes, Stienes un Līkupēnu mazajās “Gaismas pilīs”.

Šajā reizē gribas pieslēgties citai būtiskai Latvijas tradīcijai un subkultūrai – sabiedriskajām pirtīm. Līdzīgi kā mazās bibliotēkas, arī publiskās pirtis iet mazumā. Tajās nomazgāties un izkarsēties atsevišķi pa dzimumiem iet tādi kaislīgi pēršanās cienītāji, kuriem nav savas personīgās pirts, un mūsu līdzcilvēki, kuriem mājās nav dušas vai siltā ūdens. Pēdējos gados šīs sabiedriskās vietas ir slēgtas vairākās Latvijas pilsētās. Tādēļ mums ir svarīgi pievērst tam uzmanību un aicināt novērtēt publiskās pirts šarmu vietās, kurās tas vēl nav zaudēts.”

Koncerti iecerēti kā karsēšanās un dzīvās mūzikas komplekts: vispirms mūziķi un klausītāji kopīgi dodas pirtī, pēc tam notiek koncerts un, visticamāk, dejas. Iecere atbilst arī “Nielslena Lielsliena” un Vijas Moores afrikāniski gaišajām dziesmām un mūzikas instrumentu izvēlei.

Foto: Publicitātes foto

Pasākumi gaidāmi jau drīzumā, pirmais – 3. novembrī Valmieras Sabiedriskajā pirtī un pensionāru biedrības “Atvasara” zālē. Norises vieta atrodas Rīgas ielā 53, Valmierā.

Otrais pasākums notiks 4. novembra pēcpusdienā aktivitāšu centrā “Līvbērze”, kas savukārt darbojas Jelgavas novada Vārpas ciema Ceriņu ielā 2. Sīkāka informācija par pasākumiem pieejama grupas Facebook lapā.

Koncertos un jaunajā studijas ierakstā būs dzirdamas balsis un reti sastopams instrumentu salikums. Tie ir balafons, gembri un “Kilimandžāro”. Balafonu, kas ir marimbai līdzīgs instruments no Rietumāfrikas, spēlē jaunā sitamo instrumentu māksliniece Vija Moore, ar kuru grupai “Nielslens Lielsliens” izveidojusies cieša un aktīva sadarbība. Paralēli mūzikas komponēšanai un izpildīšanai Vija rīko arī eksperimentālo mākslas festivālu “Optižūns”, kas ik gadu jūlijā notiek Ērgļu kādreizējā kalnu slēpošanas trasē “Pārsteigumkalns”.

Nielslena Lielsliena un Vijas Moores instrumenti. No kreisās: gembri, balafons un perkusiju komplekts "Kilimandžāro".
Nielslena Lielsliena un Vijas Moores instrumenti. No kreisās: gembri, balafons un perkusiju komplekts "Kilimandžāro". Foto: Publicitātes foto

Turpinot par instrumentāciju, gembri ir Marokas gnavas tautai tradicionāls basa stīgu instruments, savukārt vārdā “Kilimandžāro” grupa bundzinieks Mareks Kaminskis sauc paša izveidotu perkusiju un džeza bungu komplektu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu